Mindenki díjkiosztója

<p>Igazán nagy győztese nem volt a helyi idő szerint vasárnap este a Los Angeles-i Staples Centerben tartott 55. Grammy-gálának. Sőt nagy vesztese sem volt.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A The Black Keys kapta a legtöbb elismerést, ám ezeket nem a fő kategóriákban gyűjtötte be. Az ohiói rockzenei duó három rockkategóriában diadalmaskodott, Dan Auerbach énekes-gitáros pedig az év popzenei producere lett, ráadásul ő a producere a veterán, 73. életévében járó Dr. John tavaly áprilisban kiadott Locked Down című nagylemezének is, amely a bluesalbumok között győzött.

Az USA-ban is nagy népszerűségnek örvendő Mumford & Sons nagylemezét, a Babelt kiáltották ki az év albumának, amely az amerikai piacon szeptember 25-én jelent meg. Ha egy héttel később kerül forgalomba, a londoni folk-rock zenekart a nagylemezzel nem jelölhették volna. A jelölésnél a szabályok alapján a 2011 októbere és 2012 szeptembere között kiadott albumokat, dalokat vették figyelembe.

A tavalyi Grammy Awards csillaga, a mind a hat jelölését díjra váltó Adele sem maradt elismerés nélkül, bár csak egy kategóriában indult. Neki a megadott időintervallumban nem jelent meg sem stúdiófelvétele, sem nagylemeze ezért a Set Fire to the Rain koncertváltozatával nominálták a legjobb popelőadók között, ahol győzött is. A nevezése és győzelme eléggé lobbigyanús…

Sokak szerint az est legnagyobb vesztese Jack White volt, aki végül semmit sem nyert, de Frank Ocean is csak két szoborral mehetett haza, pedig ő sokak szerint akár öt díjat is megérdemelt volna.

Több legendás zenészt is díjaztak: Paul McCartney a legjobb hagyományos poplemezért vehette át tizenötödik Grammy díját, a Beach Boys pedig megalakulása óta először nyert, mégpedig a legjobb rocktörténeti albummal. A tavaly elhunyt Ravi Shankar is nyert a legjobb világzenei lemez kategóriában, megelőzve saját lányát, Anoushka Shankart. Az indiai szitárlegendát életműdíjjal is jutalmazták.

A legjobb komolyzenei hangszeres szólóelőadás kategóriában az 1952-es születésű Kim Kashkashian örmény-amerikai brácsaművész diadalmaskodott a Kurtág / Ligeti – Music for Viola című albumával, amelyen Kurtág György és Ligeti György zeneszerzők műveiből ad elő.

Összesen 81 kategóriában díjazták a zenészeket a Recording Academy tagjai. A gálaest fellépői között volt a hosszú kihagyás után visszatérő Justin Timberlake, Ed Sheerhan és Elton John, Frank Ocean, Alicia Keys és a Maroon 5, továbbá Taylor Swift, Jack White, Rihanna, Sting és Bruno Mars. Ez utóbbi három előadó közösen tisztelgett Bob Marley előtt egy egyveleggel, a reggae-ikon két fia, Damian Marley és Ziggy Marley társaságában.

Megemlékeztek a tavaly elhunyt Levon Helmről és a Beastie Boys tagjáról, Adam Yauchról is. Előbbiről Elton John, a Mumford & Sons, Brittany Howard az Alabama Shakesből, illetve a legjobb country albumért díjazott Zac Brown, utóbbiról pedig Tom Morello, a Rage Against the Machine és az Audioslave gitárosa, Travis Barker, Chuck D a Public Enemyből, valamint a műsorvezető, LL Cool J. (puha/juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?