Minden egy kivilágos kivirradtig

kép

Színház az egész világ, kürtölte szét minden idők legnagyobb drámaírója, Shakespeare Vilmos, hozzátéve azt is, hogy színészek vagyunk benne mindannyian, férfiak és nők. Játszunk is reggeltől estig. Ki igazul, ki hamisan. Március 23-án Budapesti Színházak Éjszakája negyvenhárom társulat együttműködésével.

Felszabadultan legtöbbször magunkban. Főképp nézőként, színházban. Lehet az matiné, délelőtt tíztől, de lehet az kora délutáni előadás is, az esetek többségében azonban este héttől. Ritka kivétel, ha estétől világos hajnalig, egész éjjelen át.

És most ez lesz! Budapesti Színházak Éjszakája.

Öt év kihagyás után ismét együtt ünnepel szakma és közönség. Több mint negyven fővárosi társulat invitálja a nézőket sokat ígérő, sokat kínáló tavaszi éjszakába, amikor nem pusztán azt láthatják, ami a világot jelentő deszkákon történik, hanem azt is, ami a kulisszák mögött. Titkos ajtók nyílnak meg alagsori folyosókon, fény tölti majd meg a színpadi süllyesztők mélyét, kellék- és jelmeztárak láttatják kincseiket, miközben rendhagyó szerepekben lépnek elő különböző hivatást betöltő alkotók. A legváratlanabb helyzetekben lehet majd nézőből színész vagy akár rendező, de még táncos is, neves koreográfusok irányításával, sőt még a szinkronizálás alapjait is ellesheti.

Jelmondata és hivatalos dala is van e páratlan rendezvénynek. A Minden egy! szlogent minden társulat más megvilágításban írja tovább. Van, amelyik szerint minden egy álommal, egy gondolattal vagy egy bátor ötlettel kezdődik. A Katona József Színház szerint minden egyszeri. A Nemzeti Táncszínház azt hirdeti: Minden egy mozdulat. A Vígszínház állítása: Minden egy darab papíron születik, de nálunk életre kel. Az Átrium Színház továbbmegy: Nem minden egy! Az Örkény István Színház most is hű névadójához: Minden egyperces. A 6Szín sem adja alább: Minden egy deszkán kezdődik.

A dalt, a Budapesti Színházak Éjszakája dalát a Kiss Tibi nevével fémjelzett Aranyakkord zenekar adja elő nem kevesebb mint huszonhárom színész közreműködésével. Köztük olyan neves művészek, mint Hegedűs D. Géza, Peremartoni Krisztina, Keresztes Tamás, Pál András, László Boldizsár, Ullmann Mónika vagy Csonka András.

Videóklip is készült a dalhoz, Mátyássy Áron rendezésében.

„Ismét lesz egy este, ahol a fővárosi színházak egy vérkeringésre lesznek kapcsolva, és együtt dobban ez az egész. Mindez egy olyan korban, ahol sokkal divatosabb megosztani, megosztódni, és szekértáborokhoz csatlakozni. Pedig igenis van igény arra, hogy elbeszélgessünk egymással, hogy találkozzunk, és ez a rendezvény szuper alkalom lesz erre. Titkon ebben bíztam a forgatás előtt. Azt reméltem, hogy ez a sok, különféle színházakból érkező művész egyszerre csak belekerül majd ebbe a hangulatba, és csodálatosan fogja érezni magát, miközben fel sem merül az a sokszor kicsit koholt és erőszakolt különbözni vágyás, amit társadalmi szinten kénytelenek vagyunk elviselni, vagy megélni nap mint nap. Pedig nem kicsit kértünk tőlük, hiszen volt, aki délelőtt próbált, este játszott, majd még az éjszaka egy részét velünk töltötte. De hittem benne, hogy mire ideérnek, addigra fontosabb lesz maga az ügy, mint az, hogy mennyi lemondással, áldozathozatallal járt az este.

És megtörtént a csoda. Olyan volt, mintha ez a kis csapat egyszer csak belázadt volna a rend ellen, és azt mondta volna: Itt vagyunk egymásnak! Egy a szakmánk, egy a hivatásunk, egy dologra tettük fel az életünket, és ez legyen erősebb, mint a különbözőségeink, vagy az, hogy bizonyos dolgokban mást gondolunk.”

Felkavaró ereje, sodrása, lüktetése van a dalnak. Pillanatok alatt mindenkit magával ragad. A szöveg is adja magát:

„Budapest csatatér, menedék, reggelig üvölt a zenegép… Budapest szabad és hajadon, a legjobb szeretőm, akarom… Budapest haza és haladás, szerelemálomba zuhanás, szerelem, színház és mulatás.”

Kiss Tibi szerint:

„Nálunk ez a Minden egy… tulajdonképpen arra utal, hogy valaha, valahol a művészetek is mind egy közös kohézióban működtek, és csak később szakadtak le egymásról, váltak külön, és szegregálódtak. Mi erről akartunk beszélni, ennek a visszahozataláról, meg úgy általában az emberben levő egységről is. Egyfajta kozmikus egység gondolata ez, ami megbújik ezekben a sorokban. Meg a vágy is, a visszatalálás vágya oda, ahol ez az egység megvalósul. Oda, ahol létezik ez a fajta szolidaritás, ez az egymásért létezés, nem pedig az elkülönülés, elidegenedés, elszigetelődés, ami a mostani korunkat sújtja több tekintetben is. Ez az emberi tömegben való elmagányosodás.”

Válogatva a programok közül lesz például jóga Jordán Adéllal, színházról színházra futás Száraz Dénessel, jelenetírás Ozsgyáni Mihállyal. A nyílt próbák és az esti előadások, színházi talkshow-k mellett drámajátékos foglalkozás gyerekeknek, éjszakai táncház, modern tánctréning, vers á la carte, író-olvasó találkozó, friss híreken alapuló improvizáció, felolvasóest, operatour, színházrendezők viadala, élő filmkvíz színészekkel, sanzonest, könyvvásár, sőt még ébresztő koncert is.

A Budapest 150 ünnepségsorozat színes része lesz ez az éjszaka, hogy újra hosszasan együtt lehessen néző és alkotó. Mindenki, akinek szenvedélye a színház.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?