Milan Lasica 80 éves

dd

Milan Lasica, a szlovák kabaré, a szlovák politikai szatíra ikonikus alakja nyolcvanéves. Sokoldalú alkotó, aki a művészet, illetve a kultúra szinte minden területén jelen van. 

Kiváló humorista – Július Satinskýval az egykori Csehszlovákia egyik legnépszerűbb komikuspárosát alkották. 

Milan Lasicát láthattuk színházi és filmszínészként komikus és drámai szerepekben, tevékenykedett dramaturgként, rendezőként, írt prózát, dalszövegeket, sőt, énekesként és szellemes műsorvezetőként is közismert. Hétről hétre elmaradhatatlan vendége a Szlovák Televízió népszerű Aranyidők (Zlaté časy), valamint a Szlovák Rádió Kettőspontok (Dvojbodky) című műsorának, amelyekben régi szép időkre emlékezve, a rá jellemző művelt, korrekt és szellemes (olykor csipkelődő) megszólalással érdekes történeteket idéz fel a kulturális élet területéről. 

Milan Lasica nevéhez fűződik a Štúdio L+S. Ebben a színházban mutatták be 2011-ben Spiró György darabját Prach címmel, Juraj Nvota rendezésében. A darabot Tóbiás Szidi és Mokos Attila remek előadása tette emlékezetessé. 

Lasica korábbi filmjei közül említsük meg az Igen, kedves barátaim című, 1989-ben forgatott csehszlovák vígjátékot, melyben a főszereplő Fischer urat alakítja: egy vécé- és fürdőszoba-felszerelésre szakosodott porcelángyár gazdasági vezetőjét. Egyre feljebb kerül a ranglétrán, és egyre rosszabbul érzi magát a bőrében. Már az álmaiban is csak vécécsészéket lát. Az elmúlt években az Őfelsége pincére voltam című Jiří Menzel-filmben, valamint a 2014-ben forgatott, a szocialista időkben játszódó és a disszidálás témáját érintő A túsz című moziban láthattuk. 

Milan Lasica évek óta a legnagyobb szlovák filmfesztivál, a kassai Art Film Fest elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?