Kultúra

Lasica és az öröklét

Minden művész nekrológjában felbukkan előbb-utóbb a „pótolhatatlan veszteség” szókapcsolat, függetlenül az illető tényleges kvalitásaitól. Milan Lasica esetében viszont kevésnek érzek ennyit, hiszen az ő halálával egy komplett univerzum szűnt meg létezni.
Juhász Katalin

2021. július 20. 11:01

ddd
Július Satinskýval megalapozták a modern szlovák humort. - Képarchívum

Azt is gyakran mondogatják a hangzatos klisék kedvelői, hogy minden valamire való előadó a színpadon vágyik meghalni, szeretett közönsége előtt, szeretett hivatását gyakorolva. Hogy ez a legszebb művészhalál. Hát, nem tudom. 

A színpadhoz szokott emberek általában hiú teremtmények, szeretnek mindig jól kinézni, akkor is, ha csak a sarki boltba ugranak le. Milan Lasica is ilyen volt. Már az is eseménynek számított, ha végigsétált az utcán. Ennek többször is tanúja voltam Pozsonyban és Kassán is – a járókelők régi ismerősként üdvözölték őt, kezet ráztak vele, a félénkebbek csak rámosolyogtak, és még az autós forgalom is akadozott kissé. Ő pedig úgy viselkedett, mintha forogna a kamera – barátságos volt és kifogástalan öltözetű. 

Amikor vasárnap este azt énekelte az ötven százalékban róla elnevezett pozsonyi Štúdio L+S színpadán, hogy „Ja som optimista, viem to dozaista” (Optimista vagyok, ezt biztosan tudom), a nézőtéren nyilván mindenki meg volt győződve arról, hogy ez konkrétan neki szól, őt szeretné biztatni a mester, hogy soha ne adja fel a hivatali bürokráciával vívott harcot – erről szól ez az ironikus dal. Illetve inkább modern kuplé, hiszen ezt a műfajt is Milan Lasica teremtette meg Szlovákiában, csak úgy mellékesen. Mert ha létezett is a múlt század elején Pozsonyban valami hasonló, az csak magyarul, illetve németül létezett.

A dal végén meghajolt, majd a földre rogyott és meghalt. Szívritmuszavar. A mentők már nem tudták újraéleszteni. Az utolsó zaj, amit életében hallott, a közönség tapsa volt. 

Az is elég lett volna neki az örökléthez, ha csak dalszövegeket ír. Annyi bölcsesség, szellemesség könnyed sárm, intelligens humor és realisztikus, vagy épp szívfacsaró meglátás került ezekbe, hogy estig elemezhetnénk a szlovák könnyűzenére gyakorolt hatását. Gyerekkori barátjával és későbbi állandó alkotótársával, Július Satinskýval, illetve Jaro Filip zeneszerzővel hárman készítették el 1981-ben – szerény véleményem szerint – minden idők legjobb szlovák zenei albumát Bolo nás jedenásť (Tizenegyen voltunk) címmel. Már ennyi is elég lett volna az örökléthez, de ez is csak egy vékony szelete volt a nagy egésznek.

ddddd
A Štúdio L+S bejárata hétfőn emlékhellyé alakult. - TASR-felvétel

A nemzetkarakterisztika ingatag tudomány, de valami alapja mégis kell, hogy legyen. Míg a csehekkel kapcsolatban gyakran halljuk, hogy humoros nemzet (ahogy az angoloknak és a franciáknak is megvan a sajátos humoruk, a magyar pedig ugyebár sírva vigad) – a szlovák humort, mint olyat, még sosem hallottam emlegetni. Ami nálunk előhúzható, az mind a csehektől koppintott zsáner, a hazai szerzők a mai napig inkább a direkt reakciókra hajtanak. Helyzetkomikumon alapuló humor jelenik meg nálunk a színpadokon és a képernyőn, a stand up comedy sem tudott gyökeret verni, ahogy a politikai humor is csak erőltetett formában volt jelen egy ideig. Lasica és Satinský ez utóbbit is finom eleganciával művelték, de elsősorban is az emberi természet érdekelte őket, nem pedig a mindenkori hatalom természete. Ők az agyat célozták meg, nem a rekeszizmokat, az ő humoruk mindig is intellektuális humor volt. Jeleneteikben ott bujkált a társadalomkritika, a paradoxonok, az emberi ostobaságra való rácsodálkozás, a körülmények áldozatává váló tehetetlen polgár vesszőfutása, a felesleges viszályok és a közösségi szolidaritás ordító hiánya. Persze a szocialista hatalmat, az eszement törvényeket és előírásokat is rendszeresen kipellengérezték, azokban az időkben, amikor ilyesmiért könnyen megüthette a bokáját az ember. Az államapparátus illetékesei azonban nálunk is úgy kezelték a helyzetet, ahogy Magyarországon Hofi Géza esetében. Hallgatólagos beleegyezésüket adták ahhoz, ami a Štúdio L+S színpadán zajlott. Ők ketten alapozták meg a modern szlovák humort, javítva kissé az ország-imázson. 

A dramaturgi diplomával rendelkező Milan Lasica játszott egy csomó filmben is, ahol mások szövegeit mondta, de igazán akkor volt elemében, amikor saját gondolatait közölhette. Írt forgatókönyveket, énekelte saját dalszövegeit, szerkesztett és vezetett műsorokat, dramaturgként rendbe tett jó pár mások által írt komédiát, és gyakran állt nemes ügyek mellé. Neve a minőség garanciája volt minden plakáton, vonzotta a nézőket, hiszen mindenki kíváncsi volt, mit tart támogatásra méltónak. Gyakran hívták közéleti fórumokra, díjátadókra, de még a Pohoda Fesztiválon is ellopta a show-t. A politikától viszont távol tartotta magát, még akkor sem keveredett bele, amikor felesége, Magda Vášáryová színésznő indult az elnökválasztáson. (Vajon milyen „first lady” lett volna Lasicából, ha az asszonynak sikerül győznie 1999-ben?) 
Tegnap a hazai kulturális élet minden valamire való képviselője megemlékezett róla. Akik nem kaptak mikrofont, azok Facebook-posztban búcsúztak tőle. Munkásságát az államfő és a kulturális miniszter is méltatta. Milan Lasica 81 évesen ment el, sokak szerint „stílusosan”. Hiányát az egész ország meg fogja sínyleni. Mert vele együtt a békebeli, polgári kultúra, a három-nyelvű Pozsony maradéka távozott az öröklétbe. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
temető

Jóval kevesebb áldozata lehet a koronavírus-járvány harmadik hullámának

almási

Almási László is ott van a szlovák válogatott keretében

rendőrség

VIDEÓ: DAC-sál miatt támadták meg az autó utasait a nagyszombati szurkolók – a stadion helyett egy cellában kötöttek ki

Marián Kočner
Frissítve

Újabb ügyben emeltek vádat Kočner, Zsuzsová és bandájuk ellen

bezártság depresszió

Másképp viselkedtek a lezárások idején a nők és a férfiak

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.