Mesterkurzus a tó partján, gálaest a Vermes-villában

Dunaszerdahely. Ma este hétkor a Vermes-villában megrende-zett gálaesttel ér véget az az egyhetes operaworkshop, amelyet a Na´conxypan Polgári Társulás szervezett Dunaszerdahelyen.

Dunaszerdahely. Ma este hétkor a Vermes-villában megrende-zett gálaesttel ér véget az az egyhetes operaworkshop, amelyet a Na´conxypan Polgári Társulás szervezett Dunaszerdahelyen. A mes-terkurzus hét résztvevője elsősorban áriákkal és duettekkel – Mozart, Bizet, Donizetti, Puccini dalműve-inek részleteivel – lép közönség elé.

„Többé-kevésbé kész énekeseknek szól ez a mesterkurzus, olyan fiatalokkal dolgozunk, akiknek már vannak koncerttapasztalataik, színházakban énekelnek – mondja Gurgen Ovszepjan, a pozsonyi Opera magánénekese, énektanár, a pozsonyi Konzervatórium oktatója, aki negyedik éve jár vissza Dunaszerdahelyre az egyhetes operaworkshop vezetőjeként. – Az a cél, hogy a résztvevők interpretációs készségeit fejlesszük. Most az operában is inkább a rendezői színház uralkodott el, háttérbe szorult a dirigensi színház. Ez a trend engem meglehetősen bosszant: a zenés színházban elsősorban a karmester szavának kell érvényesülnie, utána jön a rendező. Igyekszem abban segíteni a fiatal énekeseket, hogy jobban megértsék a zenét, mit is akart kifejezni a zenéjével a szerző. A technikai felkészültségük többé-kevésbé adott, itt egy hét alatt azzal foglalkozunk, hogy az énektechnikai tudásukkal hogyan tudják alátámasztani az interpretációt.”

Az operakurzus hetére kis nemzetközi csapat vette be magát a dunaszerdahelyi tó partján álló egyik apartmanházba, ahol a workshop zajlott. Az örmény származású Gurgen Ovszepjan tenorként végigénekelte a volt Szovjetunió nagy operaszínpadait, mielőtt – évtizedekkel ezelőtt – úgy döntött, az akkori Csehszlovákiában telepszik le. Segítője, a mesterkurzus korrepetitora, Irina Kraszavina orosz származású, de Varsóban él. A fiatal énekesek között vannak magyarok, szlovákok, szlovákiai magyarok is. A dunaszerdahelyi Kevicky Tünde egyben a workshop egyik szervezője: a pozsonyi Konzervatóriumban tanult, több helyen, több mesternél képezte magát. Gurgen Ovszepjan dunaszerdahelyi kurzusain a kezdetektől részt vesz, szabadúszóként meghallgatásokra, versenyekre igyekszik itt felkészülni. Wischin Mariann budapesti, Debrecenben végzett a Zeneművészeti Főiskolán, szintén több éve dolgozik együtt „a tanár úrral”, elsősorban a repertoárját bővítendő. Az ipolysági Matyó Márió a pozsonyi Konzervatóriumban hat éven át volt Gurgen Ovszepjan tanítványa, jórészt az ő felkészítésének köszöni, hogy ma már a budapesti Operaház tagja, két éve az Erkel Kórusban énekel; a szakmai továbbfejlődése érdekében jár a dunaszerdahelyi kurzusokra. Mellettük idén Nicole Segíňová, Andrea Hulecová, Lenka Kišová és Tóth Mário vett részt a programban, amelynek során – ahogy az énekesek fogalmaztak – fejlesztették az énektechnikájukat, szakmailag összerakták a választott darabokat, kidolgozták a karaktereket. Dunaszerdahelyre már mindenki ismert, elsajátított művekkel érkezett, ezeket igyekeztek tökéletesre csiszolni a hét folyamán. Ennek érdekében szigorú napirendhez igazodtak: a foglalkozások részben magánórák formájában zajlottak – ezeken persze nézőként a többiek is részt vehettek –, esténként pedig a nyitva maradt témákat ismételték át.

„A világban ma nagyon sok énekes van, nagy a verseny. Örülök, ha segíthetek abban, hogy a fiatalok megtalálják a maguk útját. Ide mindenki valamilyen céllal érkezett: van, aki a kórusból szeretne előrébb lépni, szólóénekesként, van, aki versenyre készül – ezekre a helyzetekre igyekszem felkészíteni őket. Hogy hova értünk el egy hét alatt, azt a gálakoncerten fogjuk megmutatni. Az opera nagyon igényes pálya. Minél idősebb vagyok, egyre inkább úgy gondolom, hogy életfogytig tartó tanulás” – vallja Gurgen Ovszepjan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?