Mesterek és tanítványok

Pozsony. A pozsonyi és a wroclawi Képzőművészeti Egyetem festő tanszéke közös projektet indított, amelynek szellemesen a Bratislava pro Wratislavia / Wratislavia pro Bratislava elnevezést adták.

Pozsony. A pozsonyi és a wroclawi Képzőművészeti Egyetem festő tanszéke közös projektet indított, amelynek szellemesen a Bratislava pro Wratislavia / Wratislavia pro Bratislava elnevezést adták. Lényege a két intézmény egymáshoz közeledése, a partnerkapcsolat erősítése, amihez az egymás munkáját megismertető csoportos kiállítások is hozzájárulnak.

Stanislav Stankoci, a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem rektora a kiállítás sajtóbejárásán kiemelte, ilyen és egyéb közös tevékenységekkel igyekeznek elősegíteni a vizuális művészetek akadémiai oktatásának diskurzusát közép-európai kontextusban. A nagyszabású közös projekt első fejezeteként tavasszal a pozsonyiak mutatkoztak be Wroclaw jelentős galériáiban. Akkor olyan átfogó kiállítást készített elő a szlovák fél, amely a lengyel közönség számára áttekinthetővé tette az itteni festő tanszék munkáját. A Wroclawban három helyszínen prezentált csoportos tárlat a tanszék oktatóinak, jelenlegi diákjainak, valamint az intézményben diplomázott festőknek a munkáiból mutatott be válogatást. Egy ilyen reprezentatív kollekcióba azért hasznos és célszerű bekomponálni anyagot a már végzett hallgatók – az ismert, elismert festők – munkáiból is, mert így az avatott szem számára felmérhetővé válik, hogy mire alapoz és mire fókuszál az akadémiai festészet- oktatás, és hogy a diákként szerzett alapból későbbi munkásságukban mit tartanak meg, illetve abból milyen irányba lépnek el a művészek.

A pozsonyi közönség viszonzásként a wroclawi akadémia oktatói és diákjai munkáiból láthat különböző koncepciókkal összeállított tárlatokat, négy helyszínen. A leggazdagabb, általános válogatás az Sznf téri Művészetek Háza második emeletén kapott átmeneti otthont. Tematikus vagy más módon szűkítő, személyekhez – például a wroclawi egyetem művészetbaráti köréhez – kapcsolható összeállítások láthatók a Lengyel Intézetben, a Pozsonyi Városi Galéria Pálffy-palotabeli kiállítóterében, valamint a Képzőművészeti Egyetem Medium Galériájában. Ötven alkotó munkáival találkozhat a pozsonyi látogató, köztük vannak tapasztalt oktatók és tanársegédek is. A kiállítások anyagának gerincét elsősorban olajjal vagy akrillal alkotott festmények alkotják. Mellettük azonban – a festészetidegen anyaghasználatnak köszönhetően a képalapból térbe kilépő – objektek, asszamblázsok is szerepelnek. A kiállított művek reprezentatív képet mutatnak „a dinamikus lengyel művészeti központ festészeti oktatásáról”.

Kosziba Klaudia, a pozsonyi egyetem festő tanszékének vezetője kérdésünkre elmondta: a wroclawi festőképzés egy kicsit eltér a hazaitól, mégpedig abban, hogy erősebben épít a hagyományokra, a festészeti alapvetésekre. A pozsonyi kiállításon is rábukkanhatunk ennek egy szembetűnő vizuális jelére: több vásznon és asszamblázson is feltűnik a feszület, a kereszt motívuma. A klasszikus(abb) szellemiségű, a hagyományelvűségre határozottabban támaszkodó oktatást erősíti az is, hogy a wroclawi akadémián kétszáz éves épületben berendezett műtermekben festenek a hallgatók. Az egyetemnek új épülete is van, ám – ahogy a sajtóbejáráson elhangzott – annak nincs olyan szelleme, hogy elmélyülten lehessen festeni benne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?