Mese a bolygóközi szerelemről

<p>A titokzatos messzi univerzumba vezeti el a nézőt ez a pazar látványt kínáló sci-fi. Két olyan bolygóra, amely párhuzamosan létezik, ám ellentétes gravitációval.</p>

 

A párhuzamosan létező Upside és Down bolygókon az ellentétes gravitáció miatt minden fordítva van. A lenti világ tükörképe a fentinek, és fordítva. Vagyis a fent fejjel lefelé létezik. Az emberek és a tárgyak az ellentétes gravitációnak köszönhetően azonban nem eshetnek át egymás bolygójára. Furcsának tűnhet a filmbéli párhuzamos bolygóknak az ellentétes garavitáción és az inverz anyagon alapuló létezése, de ha nem kezdjük el a fizika törvényei szerint elemezgetni az epizódokat, inkább kíváncsivá tesz az ötlet, mintsem zavaróan hatna. (Bár így is meghökkent egy kicsit, hogy az egyik bolygó tévéadása az inverz inverzével fogható a másik bolygón. S az is szemet szúr, hogy a fenti bolygón az ellentétes gravitáció főleg a pohárba kiöntött ital esetében érvényesül látványosan: talpával felfelé emelve kell alulról inni a pohárból.) Szóval átfogó fizikai ismeretek nélkül is fellelhetők hibák, ez azonban igazából nem is lényeges. A film ugyanis nem az ellentétes gravitációról értekezik tudományos alapokon, hanem egy újkori, sci-fi Rómeó és Júlia-történet mesél el. A főhős, Adam Kirk (Jim Sturgess) a lenti bolygóról beleszeret a fenti bolygón lakó szépséges Edenbe (Kirsten Dunst). Egy kötél segítségével – legyőzve az ellentétes gravitációt – a lányt lesegíti a lenti bolygóra. Nem sokáig élvezhetik zavartalanul az együttlétet. Nagy erőkkel érkeznek a gravitáció-határőrök, és megakadályozzák a két fiatal bolygóközi szerelmét. Azért tiltják, mi több, halállal büntetik a határsértést, mivel a bolygók kapcsolata nem a legkorrektebb alapokon nyugszik. A fentiek nagy haszonnal aknázzák ki a lentiek olajmezőit azzal, hogy ellenértékként drága villanyáramot szolgáltatnak nekik. E nem éppen tisztességes üzletet lebonyolító fenti Transworld cég irodaházában – mely összekötő építményként húzódik a két bolygó között –, emeletenként, ugyanabban a térben egymásnak fejjel fordítva dolgoznak a fenti és a lenti bolygólakók. Ide, a Transworldhöz jelentkezik Adam, hogy találmányát, a fiatalító arckrémet eladja nekik. Közben pedig az inverz anyag és egy felső bolygólakó, Bob (Timothy Spall) segítségével – vállalva, hogy az ellentétes gravitáció miatt rövid időn belül porrá ég – mindent elkövet, hogy kijátssza a gravitáció őreit, és megtalálja Edent. Hogy is végződhetne másként e sci-fi love story, mint a szerelem győzelmével, a gravitáció és az univerzum minden ellenállása ellenére. Egyszer végignézhető, nem annyira a szerelmi szál, mint az ötlet és a látvány miatt.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?