Mert érzékenynek lenni jó

ékp

A Nyitrai Galéria kiállítása arra hívja fel a figyelmet, hogy megnövekedett az igényünk arra, hogy kifejezzük érzelmeinket. Tárlatajánló.

Sokkal nagyobb szükségünk van arra, hogy kifejezésre juttassuk érzelmeinket, mint ahogy az előző generációknak. Ez nemcsak a művészetekre, hanem a tágabb értelemben vett társadalomra is érvényes: változni kezdett az emberek viszonya az érzelmekhez, azok megéléséhez és kifejezéséhez. 

Ne légy túlérzékeny! Ugye ismerjük ezt a mondatot? Bizonyára mindenki hallotta már, ahogy valakinek a fejéhez vágják. Ez a felszólítás ráadásul számos szülő nevelési gyakorlatának is fontos pillére, és sokan hisznek abban, hogy a „túlzott” érzékenységnek időben kell megtanulni gátat szabni. Ezzel majd keményebbé és rugalmasabbá válik az illető, nemde? Ez a beskatulyázás – a túlérzékenység – vált a galéria aktuális kiállításának kiindulópontjává. 

A (Ne) légy túlérzékeny! című tárlat a Nyitrai Galériában az érzelmek jelenlétét vizsgálja a kortárs művészetben, tehát egy olyan korszakban, amikor másként tekintünk az érzelmekre, mint a korábbi generációk. Korunkban egyre gyakrabban beszélünk a mentális egészség és az érzelmi intelligencia fontosságáról. Képezzük magunkat, megtanulunk kapcsolatba kerülni az érzelmeinkkel – megnevezni őket, elfogadni őket. Egyszóval: megengedjük magunknak, hogy megtapasztaljuk az érzéseinket. Aztán pedig eszközöket keresünk arra, hogy a megélt tapasztalatokat feldolgozzuk. Mindezt a művészetek is tükrözik: a kortárs alkotók nem tartanak attól, hogy sérülésekről és traumákról meséljenek. Megpróbálják megtörni azokat a tanult viselkedésmintákat, amelyek azt plántálták belénk, hogy kerüljük az érzelmeinket, sőt, fojtsuk őket el. 

A kiállítás az érzelmi tapasztalatok közvetítésére használt különböző stratégiákra és eszközökre összpontosít. Megfigyelhetjük a kiállító művészek temperamentumát, következtethetünk a személyiségükre. Feltérképezhetjük olyan kortárs hazai alkotók műveit, amelyekben hangsúlyosan vannak jelen az érzelmek, ahol a szerzők tudatosan dolgoznak az érzelmekkel, ahol a figyelem a saját élmények tolmácsolására vetül. Az alkotás így az önkifejezés, az önismeret, illetve a pszichológiai folyamatok rögzítésének eszközévé válik. 

Másrészt pedig olyan műveket is megnézhetünk a kiállításon, melyek láttán – első pillantásra legalábbis – nem fogunk az érzelmekre asszociálni, annak ellenére, hogy jelen vannak. A tárlat ezenkívül művészettörténeti szempontból is foglalkozik a témával: hogyan vannak például jelen az érzelmek a geometrikus absztrakcióban, amelyet leginkább racionálisnak, személytelennek és ridegnek interpretálunk, vagy a konceptuális művészetben, amelyben az ötlet és a tiszta intellektuális élmény az első? Illetve milyen oknál fogva szorulnak háttérbe az egyes korszakokban az érzelmek? A jövő hét végéig látogatható kiállítás kurátora Barbora Kurek Geržová. 

A (Ne) légy túlérzékeny! Érzelmek a művészetben ((Ne)buď precitlivený! Emócie v umení) című kiállítás szeptember 29-ig látogatható a Nyitrai Galériában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?