Mérföldkövek XI

Udvard. Tizenegyedik alkalommal ad otthont Udvard a Mérföldkövek című helytörténeti konferenciának, melynek a Csemadok és a somorjai Bibliotheca Hungarica mellett egyik társszervezője is a község. A konferencia holnap zajlik a helyi művelődési házban, idei témája a szlovákiai magyarok sorsa a II. világháború után.

Udvard. Tizenegyedik alkalommal ad otthont Udvard a Mérföldkövek című helytörténeti konferenciának, melynek a Csemadok és a somorjai Bibliotheca Hungarica mellett egyik társszervezője is a község. A konferencia holnap zajlik a helyi művelődési házban, idei témája a szlovákiai magyarok sorsa a II. világháború után. A konferencia témájával azonos a Múltidéző című középiskolai vetélkedő témája is, amelyet immár hagyományosan a Mérföldkövek programjának részeként rendeznek meg Udvardon. Az országos döntőbe jutott középiskolás csapatok ma délelőtt mérik öszsze tudásukat, szintén a község művelődési házában.

Végh László, a somorjai Bibliotheca Hungarica vezetője elmondta: „A helytörténeti konferencia témája minden évben a magyar történelem jeles évfordulóihoz, valamint szlovákiai magyar történésekhez, eseményekhez kapcsolódik. A szlovákiai magyarok II. világháború utáni sorsa azért lett az idei szakmai találkozó központi témája, mivel idén emlékezünk a háború utáni kitelepítések 60. évfordulójára. De felidézzük a 200 éve született Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány elnökének alakját is.

A résztvevőket illetően az utóbbi években kialakult egy stabilnak mondható létszám, átlagosan 50-60 helytörténész látogat el a konferenciára. Ők azok, akik évek óta szlovákiai magyar községek monográfiáin dolgoznak, vannak köztük tanárok, amatőr történészek is. Nekik próbálunk szakmai segítséget, eligazítást nyújtani az aktuális évfordulók vagy egyéb jeles rendezvények kapcsán. Minden alkalommal neves magyarországi és hazai történészeket kérünk fel, tartsanak előadást. Ezúttal itt lesz többek közt Néma Sándor, a Győri Levéltár igazgatója, aki a győri, pannonhalmi és esztergomi levéltárakban való kutatási lehetőségekről, az ezekben a levéltárakban található szlovákiai magyar vonatkozású anyagokról számol be az érdeklődőknek. A helytörténészek tájékozódhatnak a szakma legújabb eredményeiről is.”

A konferencia résztvevői idén Koncsol László, dr. Kiss László orvostörténész, Molnár Imre és Popély Árpád előadását is hallhatják.

Végh László megjegyezte: nagyra értékeli, hogy Udvard község magáénak tekinti a hazai magyar helytörténészek szakmai találkozóját, és minden évben nagy segítséget nyújt a konferencia megszervezésében, lebonyolításában. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?