Mérföldkövek – szlovákiai magyar helytörténészek országos találkozója

Udvard |

<p>Pénteken és szombaton az érsekújvári járásbeli Udvardon rendezték meg Mérföldkövek címmel a szlovákiai magyar helytörténészek 18. országos találkozóját. Kálazi József, Udvard polgármestere és Koncsol László a Pro Patria Honismereti Szövetség elnöke nyitotta meg a tanácskozást. Az idei találkozón az 1. világháború kitörésének századik évfordulójára emlékeztek.</p>

Udvard önkormányzata, a Pro Patria Honismereti Szövetség, a somorjai Bibliotheca Hungarica, a Csemadok Országos Tanácsa, valamint a kulturális szervezet területi választmánya és udvardi alapszervezete rendezte a találkozót a helyi kultúrházban. A Pro pátria-díjat idén Horváth Lajos somorjai történész vette át Végh Lászlótól a somorjai Bibliotheca Hungarica igazgatójától és Koncsol Lászlótól. „A helytörténeti mozgalomnak alapvet* láncszemei a történelemtanárok. Díjazottunk egy olyan tanár, aki az úgynevezett kötelez* penzumon túl kiveszi részét a társadalmi munkában, diákversenyeket szervez, konferenciákon vesz részt. Horváth Lajos nyugalmazott történelemtanár a hatvanas-hetvenes évekt*l intenzíven foglalkozott a somorjai helytörténetírással, levéltári kutatásokat végez. Feldolgozta a magyar szabadságharc somorjai vonatkozásait, majd a város római katolikus templomának és kolostorának történetét, később a somorjai hadifogolytábor felkutatásán dolgozott“ – mondta méltatásában Végh László. 

Hadifogolytáborok a Csallóközben az I. világháború alatt címmel érdekfeszítő előadást tartott a helytörténészek országos találkozóján Horváth Lajos, majd Varga László. A konferenciára elfogadták a meghívást a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából Czibor Angelika igazgatónő és Rancsó Andrea tanárnő, valamint a Korszerűen a régióért című európai uniós projektben résztvevő tanulók. „Megszűnés veszélye fenyegeti a magyar iskolákat, bemutatkozásunkkal elsősorban az iskolánkban zajló minőségi munkára szerettünk volna felhívni a figyelmet. A korszerűbb oktatási módszerek bevezetése mellett arra is vállalkoztunk, hogy a regionális történelem és a regionális biológia oktatását beépítsük a tanrendbe” – mondta Czibor Angelika. Gaucsík István történész, a pozsonyi városi múzeum munkatársa Édes szívem, Anna címmel az első világégéssel összefüggő muzeális tárgyakra és érdekes történetekre hívta fel a figyelmet.

A helytörténészek országos találkozójának résztvevői megismerkedtek Görföl Jenő és Kovács László szerzők, Hol sírjaik domborulnak című kötetével, mely az 1848/1849-es magyar forradalomnak és szabadságharcnak a mai Szlovákia területén lezajlott hadi eseményeit foglalja össze.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?