Mennyibe kerül versenyezni Cannes-ban?

Cannes |

<p>Az Aranypálma, a legrangosabb filmfesztivál díja felbecsülhetetlen egy film számára. A Croisette-en versenyezni azonban átkozottul sokba kerül - mondta el a francia hírügynökségnek Jean Bréhat francia producer.</p>

"Mindenki azt hiszi, ha Cannes-ban vagy és versenyzel, tele van a zsebed. Pedig éppen ellenkezőleg: szegény vagy!" - véli Bréhat, aki 1996 óta rendszeres látogatója a Croissette-nek.

Négy alkalommal volt versenyben, kétszer Bruno Dumont rendező Emberiség (1999) és Flandria (2006) - mindkettő nagydíjas - alkotásával, illetve Rasid Busareb Indigenes (Bennszülöttek, 1997) és Hors la loi (Törvényen kívül, 2010) című filmjeivel, idén pedig Bruno Dumont Hors Satan (A sátánon kívül) című filmjével volt jelen a versenyprogramon kívüli Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) szekcióban.

Amikor a film versenyben van, a fesztivál három éjszakára hívja meg a rendezőt, két vagy három színészt, és fizeti a közlekedésüket a nizzai repülőtértől. A többit mindenki maga állja - mondja a producer. A repülőjegyeket is beleértve.

"Három éjszaka túl rövid ahhoz, hogy kielégítsük a sajtó igényét. Ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználjuk az ittlétet, legalább két vagy három napra van szükség a vetítés után. Azaz 5-6 éjszaka 300-500 eurós  éjszakánkénti áron "több mint tíz emberre, beszámítva a forgatókönyvírót, néhány mellékszereplőt, a társproducereket...

"Rendszeresen hozunk vezető technikust is a vetítésekhez, még ha a fesztiválnak van is erre csapata". Túl nagy a tét ahhoz, hogy bármilyen hiba becsússzon a bemutatón. "Ez olyan, mint ahogyan a festő készül a kiállításra: maga ellenőrzi, hogyan akasztották fel a képet a galériában".

A logisztikai csapaton kívül szükség van egy sajtóügynökségre is, amely szintén alkalmaz néhány embert és általában helyiségeket bérel az interjúkhoz.

"És amikor lakást bérlünk Cannes mellett, az minimum tizenöt nap, nem pedig egy hét."

Azután a hagyomány szerint fogadást kell adni, ha versenyben van egy film. És nem illik fukarnak lenni, almabort vagy langyos rozét kínálni.

"20 ezer euróért  szuperszánalmas fogadást tud az ember rendezni, egy elfogadható fogadás költsége 70 ezer euró . Háromszáz emberrel számítva 100 ezer euró (26,6 millió forint), és ha a Majestic-palotában tartod, akár az egymillió eurót is elérheti, pezsgővel és aprósüteménnyel.

A fogadást leszámítva a hivatalos válogatás 120-130 ezer eurót  kóstál egy nagyfilm esetében, egy kisfilm esetében körülbelül a felét - számol Bréhat. A haszon pedig: nulla!

"Az itteni hivatalos verseny azonban a legjobb hely a világon. E fölött nincsen más, csak az Oscar" - mondja a producer.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?