Kultúra

Megszólal a nyelvjárási anyag

Boldogok azok a falvak, amelyeknek így vagy úgy, de valaki külön szakkönyvet szentel. Azért is mondhatjuk ezt, mert bőven akadnak olyan néhány ezer fős települések is Szlovákiában, amelyek társadalmával és kultúrájával szinte sehol sehol sem foglalkoztak részletesebben. Itt most nem a néhány oldalas füzetekre, kis településtörténeti áttekintésekre kell gondolni (noha azoknak is megvan a maguk haszna), hanem a komoly, tudományos minőséget képviselő munkákra. Ezeknek ugyanis az a jellegzetessége, hogy egy-egy résztémán keresztül betekintést nyújtanak egy jóval nagyobb „valamibe”: a helyi életbe.
Vataščin Péter

2020. március 19. 07:30

Megszólal a nyelvjárási anyag
- Képarchívum

A Sándor Anna és Tóth Katalin által jegyzett, Sima Ferenc (1917–2005) gyűjtését feldolgozó Nyitragerencséri tájszótár bevezetőjét olvasva gyorsan egyértelművé válik, hogy a szerzők is tisztában voltak mindezzel. Az olvasó elsősorban a tájszavakról és a helyi nyelvről kaphat képet, de aki szemfüles, az a szövegben az egykori nyitragerencséri élet megannyi jellegzetességére is felfigyelhet: a tájszavak és a példamondatok az adott falu, s ezáltal a Zoboralja mentalitásába, folklórjába, részben helytörténetébe is betekintést nyújthatnak. A tájszavak „íze” vitán felül alkalmas erre is.

A kötet gyakorlatilag két részre oszlik. Az első 67 oldal egy számos rétegből álló felvezetés, míg a tulajdonképpeni tájszótár (69–284. oldal) alkotja a könyv oroszlánrészét. Érdemes elmélyedni az első részben is, mégpedig azért, mert Sándor Annának sikerült eleget tennie a jó bevezetés alapkövetelményeinek. Egyfelől képes megszólítani a dialektológiai kérdések iránt nem elkötelezetten érdeklődő olvasót is, nem merül el túlságosan szakmai kérdésekben. Másfelől pedig érthetően, világosan fogalmazva mutatja be a nyelvészi-nyelvészeti munka megannyi nehézségét és szépségét. Ugyanis, ahogyan a cím is mutatja, nem saját kutatás bemutatásáról van szó, a kötet anyagát a néhai Sima Ferenc öt évtizeden keresztül, 1940-től 1992-ig végzett gyűjtései adják. Sima eredetileg 12 Nyitra-vidéki településen gyűjtött. Az általa hátrahagyott cédulagyűjteményből dolgozta fel Sándor Anna és Tóth Katalin a nyitragerencséri anyagot. Minderről bőven lehet olvasni az említett bevezetőben, amely egyebek mellett bemutatja Nyitragerencsér történeti hátterét, a nyelvjárás típusát és jellemzőit, a jellemző hangtani, alaktani és mondattani jelenségeket.

A kötet nagyobb részét kitevő tájszótár használatához mindenképpen szükséges legalább áttekinteni a szócikkek szerkezeti felépítéséről szóló rövid, kétoldalas útmutatást (64–65. o.). Már pusztán ebből a rövid passzusból is látszik az a gondosság, amellyel Sima Ferenc végezte a gyűjtést, illetve ahogyan Sándor Anna és Tóth Katalin kötetté formálta a felgyűjtött anyagot.

A tájszótár felépítéséről is ejtsünk néhány szót. Egy-egy címszó a köznyelvi alakból áll. Kivételnek számítanak azok az ún. valódi tájszavak, amelyeknek egyszerűen nincs köznyelvi változatuk. A „lényeget” az egyes szócikkeknél a dőlt betűvel szedett nyelvjárási szóalakok képviselik – ez a gerencséri tájszavak fonetikus lejegyzését jelenti. Ugyanez vonatkozik a példamondatokra is. (Érdemes megemlíteni, hogy Sándor Anna összefoglalója szerint Sima Ferenc elsősorban mindennapi élethelyzetekben, megszokott tevékenységek végzése közben – mint amilyen például a tollfosztás, disznóölés stb. – gyűjtötte a tájszavakat.)

Végezetül hangsúlyozni kell, hogy nem ismeretterjesztő, hanem szaktudományos kiadványról beszélünk. A kötetet kézbe vevő olvasónak rá kell hangolódnia a speciális nyelvészeti tematikára és terminológiára ahhoz, hogy megmutatkozzanak a könyv erényei – amikor azonban elegendő érdeklődéssel és türelemmel ezt megteszi, „megszólal” a bemutatott nyelvjárási anyag. Ilyen szempontból bátran ajánlható a könyv mindenkinek, akiket érdekel a Zoboralja kultúrája, valamint a szlovákiai magyar nyelvterület dialektusai.

Sándor Anna–Tóth Katalin: Nyitragerencséri tájszótár – Sima Ferenc tájszóhagyatéka alapján
Kalligram, 2020
284 oldal

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határellenőrzés

A járáshatárokon mindenkit ellenőriznek, kérdőívet kell kitölteni

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Dunaszerdahely

Karanténszállás lehet a dunaszerdahelyi fürdőben

mobiltelefon

Eurómilliókat kér az állam az 5G-ért

tűzeset

Kigyulladt egy lakás a Rimaszombati járásban, egy 17 éves fiú elhunyt

Ivan Korčok

Ivan Korčok szerdán veszi át a külügyi tárca vezetését Sulíktól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.