Megnyílik a Meseváros kapuja

Dunaszerdahely |

<p><span style="text-align: left;">Az utolsó simítások a bábokon, odahaza az utolsó próbák a gyerekek által megéledő meseszínpadokon, aztán indulás nagy izgalommal és várakozással telve a Csallóköz szívébe, a hazai magyar bábosok és gyerekszínjátszók Óperenciájába, Dunaszerdahelyre. Hogy aztán a gyermekek által pár napra birtokba vett mesevárosban megkezdődhessék a nagy múltú és gazdag hagyományokból merítő legnagyobb hazai mesevarázs: a Duna Menti Tavasz.</span></p>

 

A játékos mesevarázst, a színpad, a pódium, a paraván megéledését egy másfajta, vizuális meseáradat előzi meg, ahogy megszokhattuk már. A játékot, a fantáziavilágban való barangolást a rajz vezeti be. A mesevilág ábrázolt tárházába nyújt bejárást a Csemadok Házban június 4-én 16.30-kor megnyíló, A Gyermekjátékok című képzőművészeti kiállítás, amely egyben útjára indítja a 37. Duna Menti Tavasz Gyermekbábosok és Gyermekszínjátszók Országos Fesztiválját.

 

Királyválasztás

Kedden 8 órától térzenei felvezetéssel és a Csallóközi Gyermek Néptánccsoport szereplésével megkezdődik a Duna Menti Tavasz játszóbirodalmának benépesülése: a Meseország királyának megválasztásával, a város kulcsának szimbolikus átadásával és átvételével, az országnagyok és a zászlósurak kinevezésével ténylegesen kezdetét veszi a gyerekek, a mese és a bábok uralma.

 

Matyi a Ludas!

Az első délelőtt a bábos versenyműsorok zajlanak a DMT állandó helyszínén, a vmk színháztermében. Az Aranytulipán című népmesét Benedek Elek gyűjtéséből a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola Virgoncok Bábcsoportja adja elő. Ezután a magyar népmesei hősökként a két aranyhajú fiú története következik a Feledi Szombathy Viktor Alapiskola Meseláda Bábcsoportja bábjátékában. A rátóti csikótojás című népmesét a Felsővámosi Magyar Alapiskola TIKIRIKI Bábcsoportja eleveníti meg. A rút kiskacsa történetét, Andersen meséje nyomán klasszikus zenére átírva, a Gömörfalvai Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportja meséli majd el. Grimm meséje nyomán a mindentlátó királylányról a Pozsonyeperjesi Községi Hivatal Ugri-Bugri Bábcsoportja, utánuk pedig Rudyard Kipling nyomán a kíváncsi kiselefántról a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ Gézengúzok Bábcsoportja kerekít történetet. Végül a Matyi a Ludas! zárja a bábmesék sorát a Pozsonyi Duna utcai MTAG Iciri-Piciri Bábcsoportja megelevenítésében.

 

Csilla(g) születik

Másnap a bábos és szerkesztett játékok méretnek meg a versenyben. Köztük a Csilla(g) születik című bábjáték a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Manócska Bábcsoportja, A kapzsi földesúr című bábjáték a Kis- és Nagytárkányi Református Egyház AI Matula Bábcsoportja, A három kívánság című magyar népmese a Diószegi Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda Diócska Bábcsoportja, A farkas és a hét kecskegida című bábjáték a Komáromi Eötvös Utcai Alapiskola Tekergők bábcsoportja előadásában. Ezeket kortárs költők verseinek felhasználásával szerkesztett játék követi, mely a Facipőbe’ cicafoci, Szövegelés lányokról, fiúkról címet kapta; e játékkal az Ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskola Csillag-szóró színjátszó csoportja lép a színpadra. A Piroska és a farkas színjátékkal a Királyhelmeci Alapiskola Bodrogközi Aprószínpada száll versenybe, a Mesék útvesztőjében című szerkesztett játékkal pedig a Nyárasdi Alapiskola és a Tekergők Polgári Társulás Tekergőcök Színjátszó Csoportja.

 

TeleFONtos dolgaink

A színjátszó versenyműsorokat csütörtökön Fésűs Éva A palacsintás király című zenés mesejátéka nyitja a Párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola Csángálók Színjátszó Csoportjának előadásában. Grimm Rigócsőr király című meséjét a Tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Kincskeresők Színjátszó Csoportja dolgozta fel, Fodor Mihály: A Kiskondás című mesejátékát pedig a Vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda Kis Virgoncok Színjátszó Csoportja választotta. Itt az idő, mondják színjátékukkal a Kassai KAFI- Polgári Társulás Bóbita Színjátszó Csoportjának tagjai. Verebélyi Veronika: TeleFONtos dolgaink című színjátékával a Tornai Alapiskola Bódva Színjátszó Csoportja, az Ábelesz, kóbelesz dramatizált mesével a Bélyi Alapiskola Csicsergő Színjátszó Csoportja, A bugyuta ember népmesvél a Csemadok Őrösi Alapszervezete és a Községi Hivatal Karcsa Kisszínpada, A vitéz szabólegény népmesével a Hetényi Tarczy Lajos Alapiskola Gólyaláb Színjátszó Csoportja vesz részt a versenyben. Az Arany János Toldijából készült színpadi játékot a dunaszerdahelyi Fókusz Gyermekszínpad, az Ember vagy farkas című dramatikus játékot a Nyárasdi Alapiskola és a Tekergők Polgári Társulás Tekergők Színjátszó Csoportja mutatja be.

Lesz mit nézni, és értékelni is, s lesz kiért izgulni, hiszen végigolvasva is bőségesnek tűnik a délelőtti versenyprogramok kínálata. Amiből így, előzetesként a műfaji sokszínűségen túl az is kiolvasható, hogy a bábozás és a színpadi játék hagyományos és kísérletező felfogása, a tradicionális mesélés és a kortárs felé fordulás kezdeménye is ott lesz Dunaszerdahelyen. S kiolvasható talán az is, hogy a játékkedv sem csappan, mint ahogy nem fogy a bemutatkozási és a megmérettetési vágy sem.

 

Mesevárosi délutánok

S aki nem csak a versenyprodukciókra lesz kíváncsi, kedve szerint válogathat a délutáni Meseváros programjaiból. Címszavakban röpke ízelítőnek a kínálatból: lesz kukoricafosztás és lagzi a libalegelőn szerkesztett népi játékok formájában. Verséneklők is műsort adnak, de a nagymegyeri Igricek citerazenekar és népdalkör is ellátogat a mesevárosba ugyanúgy, mint Leomagic bűvész, s a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola Ütőzenekara is hozzájárul a minden bizonnyal élvezetes zenés hangulathoz. Természetesen a színház sem hiányozhat a forgatagos mesevárosból: az Őrsújfalui ÉS?! Színház Arany János: A bajusz, a Csavar Színház pedig Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című előadását hozza el a Duna Menti Tavaszra.

Ennél sokkal, de sokkal több fér bele az egy hétbe, ami eredményhirdetéssel, díjkiosztással, a királybúcsúztatóval és a városkulcs szimbolikus visszaadásával ér majd véget, valamint azzal a reménnyel, hogy jövőre ismét eljön az egyhetes játék ideje… De ne fussunk előre! Hiszen még csak most kezdődik e mostani. Mesére fel!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?