Mediawave – távol s oly közel

<p>A Mediawave 23 évvel ezelőtt filmfesztiválnak indult. Kis, animációs, dokumentum- és kísérleti filmalkotások peregtek egy héten át Győrben, a zsűri pedig a végén győzteseket hirdetett. Az évek során azonban a fesztivál kínálata szélesedett, Győr helyett nemrég Szombathely lett a helyszín, majd tavaly a komáromi Monostori erőd.</p>

JUHÁSZ KATALIN

És idén is. Szóval sosem volt még ilyen közel a magyar–szlovák határhoz ez a fesztivál, úgyhogy arra biztatjuk önöket, szánjanak néhány napot erre a különleges hangulatú rendezvényre.

Tény, hogy a hangulat mindig függ a helyszíntől is, a Mediawave esetében viszont talán megkockáztatjuk a feltételezést, hogy akkor is különleges lenne, ha egy lerobbant falusi kultúrházban rendeznék meg. Ezt a fesztivált ugyanis a kezdetektől egyedi fíling és valamiféle közösségteremtő erő jellemzi mind filmes, mind zenei, mind a többi társművészetet bemutató programok szintjén. A szervezőknek sikerült egyszerre felmutatni (párhuzamba állítani vagy ütköztetni) a hagyományt és a modernet, a népiest és az urbánust, az európait és az ázsiait, nem is beszélve a világ többi részéről, ahonnét szintén érkeznek filmek és fellépők.

A Mediawave híre gyorsan terjedt, ma már nemzetközileg is magasan jegyzik, és a rendezvény neve is más ma már, mint anno: MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. A zenei programok presztízse is megnőtt az évek során: már nem csak a vetítések közötti szünetekbe szánt kísérőrendezvények, hanem önálló közönségcsalogató tényezők, egyre nevesebb fellépőkkel. Csak az igényesség maradt: dzsessz, népzene, világzene, kísérleti zene, nívós könnyűzene, illetve ezek fúziói szerepelnek a kínálatban. A győri vájtfülűek mellett maguk a részt vevő filmesek is örömmel fogadták ezt a kis extra gondoskodást, sőt egy idő után Budapestről is egyre többen zarándokoltak el a fesztiválra kifejezetten a zenei programok kedvéért, hogy aztán a vetítésekre is bekukkantsanak, és ott ragadjanak. Reméljük, Komáromban is így lesz ez. A tavalyi fogadtatás alapján azt hiszem, lehetünk derűlátók.

Az április 30-án induló és május 4-ig tartó fesztivál versenyprogramjába az előválogatás után 89 alkotás került be, 78 országból. A visszajáró nézők már megszokhatták, hogy a szervezők minden évben választanak egy-egy központi témát. Idén a filmes mezőnyben a kisebbségi és háborús témájú filmek dominálnak, és a nőkre, nőiségre fókuszáló történetek is kapnak egy külön blokkot.

A női jelenlét a zenei programban is erős lesz: visszatérő fellépő a Mediawave-en Iva Bittová cseh énekesnő és hegedűművész, aki mára a fesztivál egyik kulcsfontosságú, ikonikus előadója lett. Valamiféle behatárolhatatlan, közép-európai alapokon nyugvó, saját zene birtokosa. Repertoárja szinte mindent átfog a térség népzenéjétől Bartók és Janáček darabjainak újraértelmezésein és a szvinges dzsesszen át az avantgárd dalszínházig. Idén a magyar felmenőkkel is rendelkező Bittová nemcsak muzsikusként, hanem több napig, a filmes zsűri tagjaként is Komáromban lesz.

Leena Conquest amerikai énekesnő kétszer járt már ezen a fesztiválon a William Parker Quartet tagjaként. Nemcsak énekelt, hanem énekes workshopot is tartott fiatal magyar énekesnőknek (Tóth Evelin, Szalóki Ági, Rutkai Bori stb). Ezúttal szólóban mutatkozik be, illetve a Tóth Viktor Tercettel közös munkájuk eredményét mutatják be. Emellett ismét tart műhelyfoglalkozást énekesek számára.

A magyar fellépők közül Rutkai Borit emeljük most ki, aki egyforma természetességgel mozog a képzőművészet és a zene világában. Specko Jedno nevű zenekarával a funk-dzsessz-underpop vonalon halad, mély humorú festményeivel rokon, költői világú dalszövegei pedig külön tanulmányt érdemelnének.

Ferenczi György az utóbbi években olyasmit vitt véghez a Rackajam élén, amivel keveseknek jutna eszébe: a bluest házasította a magyar népzenével. Az eredmény frenetikus, ezt a koncertet is érdemes meghallgatni. Ferenczi egyébként nem csak fellépőként, hanem workshop-vezetőként is jelen lesz Komáromban, és mivel tényleg van mit tanulni tőle, remélhetőleg sokan „beiratkoznak” hozzá. Ezenkívül csángó népi műhely is indul a helyszínen.

Az örmény Wattican Punk Ballet annyiban köthető Magyarországhoz, hogy tagjai évek óta Budapesten élnek. A geg-punk duót két testvér alkotja, Gaya, a nő és Karen, a férfi, akik leginkább a már-már legendás Deti Picasso zenekar két oszlopaként váltak ismertté.

A szervezők egyébként a tavalyi költségvetés feléből tudnak gazdálkodni. Jó hír a látogatóknak, hogy európai uniós forrásból megújult a bástya és a dunai sétány, a fesztiválon már frissen festett falak, modern termek között élvezhetjük a 23. Mediawave-et, akár kedvezőtlen idő esetén is.

A részletes progamot a fesztivál hivatalos honlapján találják: mediawavefestival.hu

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?