Mától indul a Duna Menti Tavasz

dd
Dunaszerdahely |

Ma kezdődik és a pénteki díjkiosztóval ér véget Dunaszerdahelyen a 48. Duna Menti Tavasz döntője. Ez az egész magyarlakta régió legnagyobb gyermek báb- és színjátszó fesztiválja.

A pandémia előtti években átlagosan 40-45 csoport lépett itt fel, a színpadon szereplők száma átlag 500 fő körül mozgott. Tavalyelőtt és azelőtt a korlátozások miatt szerényebbre sikeredett a versengés, de tavaly már minden visszatérni látszott a rendes kerékvágásba, és idén még jobb a helyzet. A fő szervező a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, amely a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából rendezi a fesztivált. A produkciókat értékelő zsűri tagjai hasznos szakmai tanácsokkal is ellátják az egész országból érkező csoportok vezetőit. A résztvevők persze egymástól is sokat tanulhatnak, ráadásul délutánonként izgalmas kísérőprogramokkal várják őket a hét folyamán.

Huszonhat versenyelőadást számoltunk össze, a biztató mennyiségi adatok mellett azt is örömmel konstatáltuk, hogy a program rendkívül színesnek ígérkezik.

Ma délelőtt, az ünnepélyes megnyitót követően bábjátékokkal kezdődik a verseny. A Gömörfalvai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Harkácsi pimpó bábcsoportja Trebla és Rebeka címmel ad elő egy bábos mesét Dolinsky Irén, Auld Zsófia és Vezér Klára rendezésében. Ezután a Holló Jankó című népmese következik a feledi Szombathy Viktor Alapiskola Meseláda bábcsoportjának előadásában, rendezte Makó Kovács Erika. Az edzőért és a csapatkapitányért! – ez a címe a Kisgéresi Alapiskola és Kisgéresi Református Egyház Mustármag bábcsoportja által színpadra vitt bábmesének, amelyet Blanár Gabriella, Furik Mária és Tóthné Fülöp Veronika rendezett. A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia bábcsoportja Mese egy kislányról és a verebekről címmel mutat be bábjátékot Gazdag Nagy Anikó és Gombás Anikó rendezésében. C. S. Lewis is beküzdötte magát a Duna Menti Tavasz programjába, Narnia című művének bábjáték-feldolgozását a szenci Szenczi Molnár Albert Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Tátika bábcsoportja adja elő, rendezte Sándor Erika és Molnár Enikő. A széttáncolt cipellők című mesét pedig a komáromi Eötvös utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Tekergők bábcsoportjának előadásában láthatjuk, Izsák Katalin és Tóth Tibor rendezésében. Ezután egy „eleven bábcirkusz” következik Miénk ez a cirkusz! címmel a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja jóvoltából. Ezt az előadást Mészáros Andrea rendezte.

Aki nem tudná, kicsoda Óriásölő Margaret, az ma pótolhatja ezt a hiányosságot a pozsonyi Duna utcai Alapiskola és Gimnázium Iciri-piciri bábcsoportjának jóvoltából. Az előadás rendezője Czuczor Nóra és Farkas Márta.

A János vitézt viszont nyilván senkinek sem kell bemutatnunk. A Petőfi-műből készült bábmesét a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola Mazsola bábcsoportja adja elő, rendezte Mahor Katalin.

Holnap, azaz szerdán színjátszók és szerkesztett játékok következnek a dunaszerdahelyi kultúrház színháztermében, ahol 8.30-tól  Hol volt, hol nem... címmel a helyi Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezet és aCsaplár Benedek Városi Művelődési Központ Fókusz Gyermekszínpadának előadása látható, Jarábik Gabriella és Kuklis Katalin rendezésében.

Ezt követi a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda Musical Team gyermekcsoportja, akik nagy fába vágták a fejszéjüket, de mi örülünk az ilyen határozott csapásoknak: a Jégvarázs című musical kerül színre Kovács Csíkány Andrea rendezésében.

Ki az okosabb?  Ezt a kérdést teszi fel a fülekkovácsi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Csemeték színjátszó csoportja. Az előadást Halama Bódi Andrea rendezte. Ezután egy „iskoladráma” műfaji megjelölésű darab következik Szekrény, cipő, osztály címmel a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda Kóczosok színjátszó csoportjának előadásában, rendezte Zsidek Pál.

Mi is fogtuk fülét, farkát! Hogy kik és minek, azt egy táncos szerkesztett játék formájában adja elő a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda Így tedd rá Gyermekcsoportja, Kálmán Szilvia rendezésében.

A Többsincs királyfi című népszerű mesét dolgozta fel a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Porondra! Diákszínpada, rendezte Pataky Ádám. Ezután egy sokunk számára fontos témában kaphatunk eligazítást a Soványító palacsinta című színdarbban, amelyet a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Gólyaláb színjátszó csoportja ad elő, rendezte Gábor Eszter és Kotiers Éva.

Rögtön utána egy teljesen más tematika következik: A te házad! címmel adnak elő egy drámát a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Emóció gyermekcsoportjának tagjai. Az előadás rendezője Pataky Ádám.

A csütörtöki nap is érdekesnek ígérkezik a Duna Menti Tavaszon. A korán ébredők 8.30-tól megnézhetik az Életünk napjai című előadást, amelynek meglehetősen fura műfaji megjelölése van: natúr szatíra. A komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Cooltúrázók gyermekcsoportja mutatja be ezt a „talányt” Laboda Róbert rendezésében. A Pletykálunk.hu című szerkesztett játék szintén sokat ígér, ezt a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Galiba gyermekcsoportja prezentálja, az előadás rendezője Szászi Edina, Székely Zsuzsa és Miko Katalin.

A tokaji szőlőhegyen címmel szerkesztett népi játékot Gáspár Kornélia, Kóbori Henrietta és Leczo Kornélia a királyhelmeci Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Aranykapu gyermekcsoportja számára – ezt is csütörtökön nézhetik meg az érdeklődők. A Szeptemberi emlék című színjátékot a Rimaszombati Városi Művelődési Központ Hencegők színjátszó csoportja adja elő Hencz Annamária rendezésében – róluk pillanatnyilag semmit sem tudunk, de majd kiderül, aminek ki kell derülnie. 

Szabadítsátok ki Wi-fi-t. Így hangzik a komáromi Eötvös utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Színt Vivők színjátszó csoportjának felszólítása. Az előadásnak a „toporgó színház” műfaji megjelölést adták, szóval teljesen tanácsalanok vagyunk… Az előadás rendezője Laboda Róbert.

A Királyhelmeci Egyesített Iskola Varázskerék színjátszó csoportja egy népmesével, A tulipánná változott legénnyel érkezik Dunaszerdahelyre, rendező Pirigyi Mária és Leczová Alexandra. Ezután a Toldi című elbeszélő költemény színpadi változatát láthatjuk az Alistáli Művészeti Alapiskola Csip-csirip színjátszó csoportjának előadásában, Pataky Ádám rendezésében.

Hogy kicsoda Gergő juhász, azt a Bélyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Gyöngyöcske színjátszó csoportjának előadásából tudhatjuk majd meg, amelyet Bukó Harnisch Edina rendezett. Színre kerül Dunaszerdahelyen Arany János: A bajusz című műve is, méghozzá zenés változatban: előadja a füleki II. Koháry István Magyar Tannyelvű Alapiskola Koháry-Sokk színjátszó csoportja, rendezte Ferenc Izolda.

Délutánonként, amíg a szakmai zsűri értékeli az aznapi produkciókat a csoportvezetők és rendezők részvételével, a kis színjátszók különböző programokon vehetnek részt. Megtekinthetik az Óbudai Népzeneiskola zenekarának előadását, Nagy Viktória zenés előadását, Sklut Tibor önvédelmi bemutatóját, valamint a nyárasdi Lámpás Citerazenekar és a Nyárasdi Ifjú Tehetségek zenekar műsorát.

A fesztivál ideje alatt délutánonként 14 órától a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagjai dedikálják gyermek- és ifjúsági könyveiket a kultúrház előtt. 14–17 óra között pedig 25 fős csoportokban látogatható a Csallóközi Múzeum.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?