Mától: Berlini Filmfesztivál

<p>A Jubileumi, 60. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes nyitó- és záróeseménye a mustra történelmében először az ázsiai film jegyében zajlik. Nyitásként Vang Csüan kínai rendező Tuan Yuan – Apart together című, 20-án, a verseny eredményeinek kihirdetése után, zárásként pedig Jamada Joji japán rendező filmje pereg majd a szemle programján.</p>

A kínai film egy sanghaji szerelmi történet 1949-ből, abból az időszakból, amikor a kommunizmus és Mao Ce-tung került hatalomra. Rendezője nem ismeretlen a berlini közönség előtt, hiszen 2007-ben ő kapta meg az Arany Medvét Tuja házassága című alkotásáért. A japán Jamada Joji sem első alkalommal szerepel a Berlinale programján, 2005-ben Arany Medve-díjra jelölték Kakushi-ken: oni no tsume című munkáját.

A Berlinale Palast vörös szőnyegén idén is hollywoodi és európai sztárok vonulnak majd végig, és pózolnak a fotósok lencséi előtt. Parádés vonulásuk Greta Garbo emléktáblájánál kezdődik, akinek idén dupla évfordulójáról emlékezünk meg: születésének 105. és halálának 20. évfordulójáról. A Berlinale közönsége olyan sztároknak tapsolhat majd, mint Gérard Depardieu, Ben Kingsley, Renée Zellweger, Ben Stiller, Jeanne Moreau, Jackie Chan, Ewan McGregor vagy Pierce Brosnan.

Ahogy már jeleztük, Roman Polanskiról is szól majd az idei Berlinale, akinek legújabb munkája a versenyprogramban méretik meg, de a szemle vörös szőnyegén nem vonul majd végig a rendező, sőt – az eddigi információk szerint – üzenetet sem küld a berlini közönségnek.

Ne felejtsük ki a várt vendégek sorából Leonardo DiCapriót sem, aki Martin Scorsese Viharsziget (Shutter Island) című filmjét kíséri el a német főváros mustrájára. Scorsese új munkájáról, melyet hamarosan nálunk is láthatunk, a rövid mozibeharangozók alapján annyit tudhatunk, hogy egy szigeten játszódik, ahol egy erődszerű elmegyógyintézetben beteg bűnözőket őriznek, s innen szökik meg egy gyilkosságért elítélt nő.

Scorsese új munkája nincs a között a huszonegy opus között, amelyek a versenyprogram részét képezik. Az Arany Medvéért küzdő mozgóképek között a német és az amerikai filmek vannak fölényben, három-három alkotással, kettő-kettővel van jelen a dán, a francia és a kínai filmgyártás, a többiek, köztük egy román alkotás is, csak „egykeként” versenyez.

Ha már a számoknál tartunk, folytassuk egy kis statisztikával, hiszen a következő adatok is sokat elárulnak a fesztivál nagyságáról. A szemle ideje alatt 25 moziban, 56 vetítőteremben 866 vetítésen 392 filmet láthat majd a közönség. Kíváncsian várjuk, hogy a jubileumi évfolyam látogatottságban felülmúlja-e a tavalyit, amikor is 275 ezren váltottak jegyet a vetítésekre.

Még mindig a számoknál maradva, megemlítjük, hogy nem is olyan olcsó a fesztivál szimbóluma, a medve: egy-egy Arany Medvével ötvenezer eurót is kap a díjazott a játékfilm kategóriában. A rövidfilm szekcióban ez az összeg 2500 euró.

A jubileumi évfolyam egyik érdekessége, hogy a Brandenburgi kapun elhelyezett 300 négyzetméteres vásznon kísérhetik végig a nézők Fritz Lang osztrák származású német filmrendező Metropolis című 1927-ben készült fekete-fehér némafilmjét, amely a német expresszionista iskola kimagasló és meghatározó alkotása. Ezúttal felújított „hangosfilmmé írt” változatát láthatják az érdeklődők.

A jubileumi fesztivál plakátja is különleges: megtalálható rajta annak a 15 ezer alkotásnak a címe, amelyek szerepet játszottak a Berlinale eddigi történetében.

Szlovákia idén a fesztivál Market screening és Co-Production Market programjában is részt vesz. Mégpedig Mira Fornay két alkotásával: egyrészt a Kisrókák című játékfilmmel, amelyet már a Velencei Filmfesztivál közönsége is láthatott, másrészt a fiatal rendezőnő legújabb, My Dog, Killer című projektjével.

Cseh filmekben szereplő szlovák színészeket is láthat majd a 60. Berlinale közönsége: említsük meg a kilenc Cseh Oroszlánra jelölt Kawasaki rózsája című Jan Hřebejk-filmet, amelynek tegnap tartották szlovákiai bemutatóját, s amelyben Martin Huba, Ladislav Chudík és Milan Mikulčík is játszik – előző kettőt Cseh Oroszlán-díjra is jelölték.

Bár a Shooting Star programban idén szlovák és magyar színésznek nem drukkolhatunk, a cseh mozi sokat foglalkoztatott ifjú tehetsége, Kryštof Hádek lehetőséget kap a berlini bemutatkozásra. Az ifjú színész a tizenegy kategóriában Cseh Oroszlánra jelölt, Tomáš Mašín rendezte 3 szezon a pokolban című filmmel kapta meg az esélyt a kiugrásra.

A jubileum alkalmával a retrospektív vetítésekben is besoroltak cseh filmeket: Věra Chytilová Panelsztori (Panelstory aneb Jak se rodí sídliště), valamint Jan Švankmajer Možnosti dialógu című 12 perces animációs filmjét, amely 1982-ben Arany Medvét nyert a rövidfilm kategóriában.

Hajdu Szabolcsnak a Magyar Filmszemlén több díjat elnyert filmjét, a Bibliothéque Pascalt a Forum szekcióban láthatják majd Berlinben. (Štefan Vraštiak)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?