Márai-turizmus Kassán és Budapesten EU-támogatással

Kassa/Budapest |

<p>Múlt pénteken került bemutatásra a négynyelvű, speciális Kassatérkép, amelyen bejelölték a Márai életéhez köthető helyszíneket, még a Bankó-hegyet is, ahová az író családja – a többi kassaihoz hasonlóan – szívesen járt kirándulni.</p>

A térkép annak az európai uniós támogatással indult nagyszabású, határon átnyúló együttműködési projektnek a része, amelyben a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerepel a Kassa 2013 szervezőiroda partnereként. Mivel a múzeum a Márai-hagyaték gondozója, az író életművét pedig Mészáros Tibor irodalomtörténész, a PIM munkatársa behatóan ismeri, ő lett a magyar koordinátor. „Kifejezetten Márai személyéhez kötődő, és a turizmussal összefüggő részprogramokon dolgoztunk együtt. A közeljövőben egy hozzávetőleg 50 oldalas, szintén négynyelvű kiadvány lát napvilágot, amely Márainak Kassához, illetve Budapesthez fűződő viszonyát valamint az író világsikerének okait elemzi, részletesebben körbejárva a térképen röviden összefoglalt témát. Ugyancsak a program része az az új kiállítás, amely a Márai-emlékházban kap helyet. Itt egyebek mellett látható lesz egy dokumentumfilm, amely ezekben a hetekben, hónapokban készül az író életéről” – tudtuk meg Mészáros Tibortól.
A ház, amelyben Márai több éven át élt családjával, jelenleg is látogatható, a kiállított anyag azonban bővítésre kerül: az eddigi egy szoba helyett háromban tárják majd az érdeklődők elé az íróval kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket és egyéb emlékeket. Mivel Márai személyes tárgyaiból nagyon kevés maradt meg, ez a hely inkább a kor hangulatát, a polgári életformát hivatott megidézni berendezésével, sőt még fényhatásaival is. Az említett, EU-s forrásból készülő életrajzi dokumentumfilmet pedig a helyszínen bárki ingyen letöltheti majd, és egy USB-adattárolón, vagy CDn hazaviheti. A stáb végigjárja az író életének egyes állomásait Kassától az olaszországi Salernón át egészen a kaliforniai San Diegóig, információink szerint jelenleg épp Budapesten forgatnak.
Legkésőbb novemberig elkészül egy kifejezetten Máraival, az író személyével és munkásságával foglalkozó internetes honlap is.
„Ez a közös projekt remek lehetőség számunkra, hogy közelebb hozzuk a kassaiakhoz a város szülöttét, és a Kassára, illetve Budapestre látogató turisták is alaposabban megismerhessék azt az írót, akinek műveihez ma már szinte bármelyik nyelven hozzáférhetnek. Sok kassai lakos nem is tudja, kinek a szobra előtt sétál el akár naponta, ahogy Budapesten is kevesen tudják, hogy például a Rudasba járt fürdeni” – magyarázta Mészáros Tibor, hozzátéve, hogy az említett kiadványok tartalmi részéért a magyar partner a felelős, a kivitelezésért pedig az EHMK 2013, azaz a kulturális főváros programsorozatának előkészítésén dolgozó stáb.
A csoportos érdeklődés esetén szakavatott idegenvezetővel is abszolválható Márai-körút péntek óta szerepel a város turisztikai információs irodájának kínálatában, az említett térképpel a kézben azonban bárki egyénileg is nyakába veheti a várost. A bővített kiállítás a tervek szerint októberben már látható lesz, a négynyelvű prospektus sem sokáig várat magára. Szintén októberre ígérik a dokumentumfilmet, amelynek érdekessége, hogy szlovák rendezőt, Martin Štelbaskýt bízták meg vele, a főhőst pedig egy szlovákiai magyar színinövendék, Szabó Viktor alakítja. Az anyaggyűjtés szintén nemzetközi összefogással zajlott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?