Manitu bocskora – intelligens paródia

Michael Herbig már nem ismeretlen a magyarországi mozirajongók közt, mert márciustól nagy sikerrel vetítik A zűrhajó című komédiáját.
Herbig két évvel ezelőtt egy jól sikeredett paródiával, a Manitu bocskorával hívta fel magára a figyelmet.

Michael Herbig már nem ismeretlen a magyarországi mozirajongók közt, mert márciustól nagy sikerrel vetítik A zűrhajó című komédiáját.

Herbig két évvel ezelőtt egy jól sikeredett paródiával, a Manitu bocskorával hívta fel magára a figyelmet. Most a hazai piacon is megjelent ez a sajátos humorú, intelligens paródia DVD-n.

A Manitu bocskora felejthetetlen szórakozást nyújt mindazoknak, akik a híres Winnetou-filmeken nőttek fel. A Harald Reinl rendezte mozgóképek a két főszereplővel, Lex Barkerrel, valamint Pierre Brice-szel a főszerepben még ma is filmtörténeti érdekességeknek számítanak. Ezekre építette paródiáját Michael Herbig.

A történet éppen olyan bárgyú, mint kitalált hősei: Abahachi apacsfőnök, aki annak idején, egy görbe éjszakán felosztotta a Manitu kincséhez vezető térképet négy, hozzá hasonló csetlő-botló barát közt, most vértestvérével, Rangerrel indul útnak, hogy megtalálja azokat, és együtt vegyék magukhoz a kincset.

Rangeren kívül megismerkedhetünk Abahachi ikertestvérével, Winnetouch-csal, féltestvérével, a csodaszép dizőzzel, Uschival, valamint a gonosz banditával, Santa Mariával, aki nagyon rossz fiú, mi több csaló. Egy kocsmát ad el Abahachinak, de kideül, hogy az ivó egy romhalmaz.

Herbig, aki a filmben kettős szerepet is vállalt, pontosan felismerte, milyen nevetséges klisékkel dolgoztak annak idején a westernfilmek alkotói. Mindazokat felhasználta, és ettől paródiája valóban eredeti vadnyugati cowboy-film lett.

A figyelmes szemlélő hamar észreveszi azokat a nevetséges apróságokat, melyek szellemessé és humorossá teszik az alkotást. Ilyen például a nyílhegyező-gép a sosonok táborában, Winnetouch rózsaszínű farmja, vagy az a jelenet, mikor a három főszereplő bemutatja a nézőknek, hogyan is kell a vadnyugaton viselkedni a May Károly megalkotta aranyszabályok szerint.

Érdekes, hogy Michael Herbig paródiája nem hasonlít az ismert amerikai Leslie Nielsen-filmekre, ugyanis mindent megtettek azért, hogy még véletlenül se hasonlítson azokra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?