Magyar szerzők a madridi könyvfesztiválon

Madrid |

<p>Magyar szerzők, például Krasznahorkai László, Polcz Alaine könyvei is felbukkannak a Madridi Könyvfesztivál (Feria del Libro de Madrid) kínálatában. A spanyol irodalom legfontosabb éves eseményét 74. alkalommal rendezték meg a dél-európai ország fővárosában.</p>

Madrid híres közparkjában, a Retiróban, ahova egyébként a sétálni, kocogni, piknikezni járnak ki a helyiek, most több kilométer hosszan fehér pavilonok foglalják el az aszfaltozott sétányt. A hatalmas területen 369 bódét állítottak fel, ezekben a legnagyobb kiadóktól kezdve az egészen kicsi, tematikus könyvesboltokig összesen 471 kiállító mutatja be könyvkínálatát.    A kiadók legsikeresebb íróikat is vendégül látják, akikkel a közönség személyesen is találkozhat. A június 14-ig tartó rendezvény első hétvégéjén órákig álltak sorban az emberek a tűző napon, hogy pár szót válthassanak kedvenceikkel.    Voltak olyan szerzők, akinek a dedikálásánál a szervezőknek kordonokat kellett felállítani, hogy az összegyűlt várakozó tömeg ne akadályozza a fesztivál forgalmát. Rengetegen voltak kíváncsiak María Duenasra, akinek eddigi legsikeresebb könyve Öltések közt az idő címmel magyarul is megjelent, vagy Jordi Cruz séfre, aki egy népszerű főzőverseny zsűritagja és a fesztiválon szakácskönyvét dedikálta.    A Madridi Könyvfesztivál elsősorban a spanyol irodalom ünnepe, de a nemzetközi kínálatban néhány magyar szerző könyve is megtalálható spanyol fordításban. Idén a nemzetközi Man Booker-díjas Krasznahorkai László öt könyvét még külön plakáton is hirdette az Acantilado kiadó, amely 2009 óta adja ki a szerző írásait Spanyolországban.    Más kiadók spanyol fordításban kínálták például Bánffy Miklós Erdély-trilógiáját vagy Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvét.    Spanyolországban jelentősen, 42 százalékkal csökkent a könyveladások száma 2009 óta, a visszaesést a gazdasági válsággal magyarázzák a kiadók. Most látnak némi javulást az eddigi idei keresletben, és abban bíznak, hogy ez a fesztivál forgalmán is meglátszik majd.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?