Magyar filmesek a Febiofesten

<p>Pozsony. Hajdu Szabolcs Délibáb című westernjével nyitják meg holnap 22 órakor a Lumiere moziban a Febiofest Nemzetközi Filmfesztivál 22. évfolyamát, mely március 26-ig 11 szekcióban 126 filmet kínál, köztük több új és klasszikus magyar alkotást is.</p>

TALLÓSI BÉLA

A fesztiválnak Pozsonyban a belvárosi Lumiere és Mladosť mozi, a Ligetfalu városrészben lévő Artkino za zrkadlom, valamint a Kortárs Kultúra A4-es Tere ad otthont. A szemle fővárosi programjából később válogatást mutatnak be több vidéki városban is, köztük április 9. és 11. között Kassán, a Bábszínházban, április 8. és 11. között pedig Léván, a Junior moziban.

A fesztivál megnyitóján, Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének vetítését követően a közönség az alkotóknak is tapsolhat. A bemutatón jelen lesz a rendező, a színészek közül pedig Mokos Attila, valamint a főszerepet alakító Isaach De Bankolé, akinek személyében világsztár vendége lesz a Febiofestnek. Az elefántcsontparti születésű, Franciaországban nevelkedett színész elsősorban független filmekből vált ismertté: Jim Jarmusch és Lars von Trier történeteinek meghatározó figurája. Isaach De Bankolénak külön szekciót szentel a fesztivál: a Délibábon kívül Jarmusch Éjszaka a Földön és Az irányítás határai című alkotásában, valamint Claire Denis francia színekben forgatott, White Material című filmjében láthatja a Febiofest közönsége.

A fesztivál fő szekciója a visegrádi országok rövidfilmjeinek versenye, amelybe idén fehérorosz produkciókat is meghívtak. A magyar színeket Lakos Nóra, Szőcs Petra, Dombrovszky Linda, Fabricius Gábor, Szemző Tibor egy-egy alkotása képviseli a versenyben.

Egyéb szekciókba is beválogattak magyar mozgóképeket. Ez évben a program összeállítói a legújabb termés mellett a régebbi, digitalizált klasszikus alkotásokból is válogattak. A filmarchívum gyöngyszemei elnevezésű programrészben Jiří Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok és Věra Chytilová Százszorszépek című klasszikusa mellett a régebbi magyar filmek közül Jancsó Miklós 1967-es Csend és kiáltás, valamint Gaál István 1970-es Magasiskola című alkotását vetítik.

A V4-es panoráma szekcióban a magyar filmművészet Zomborácz Virág Utóélet, Novák Erik Fekete leves és Pálfi György Szabadesés című munkájával lesz jelen.

Bár nem magyar produkció, van magyar vonatkozása Miloslav Luther 1989-es, Átkelő a Dunán című csehszlovák filmdrámájának, melyben a női főszerepet Tarján Györgyi játssza, de Dráfi Mátyásnak is jelentős szerepe van a történetben. A szlovák rendező filmjét a Tisztelgés szekcióban vetítik.

Korunk legeredetibb kanadai rendezője, Xavier Dolan külön szekciót kapott a szemlén. A rajongók újranézhetik a fiatal filmes eddigi munkáit (Megöltem anyámat, Képzelt szerelmek, Tom a farmon, Mommy).

Végezetül pedig a szemle Panoráma szekciójából érdemes válogatni. Ezt a tömböt neves rendezők – Michael Winterbottom, Alan Rickman, Alekszej German, Nadav Lapid – legújabb munkáiból és olyan produkciókból állították össze, amelyek sikeresen szerepeltek más fesztiválokon.

Először láthatja a hazai közönség az Aferim! című román drámát, amelyért Radu Jude az idei Berlinalén megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat.

A dokumentumfilmek közül Hubert Sauper francia–osztrák produkciója, a We Come as Friends felkavaró élményt kínál. A film a rendező Szudánban, „a sötétség szívében” tett látogatását örökíti meg. 2014-ben Európai Filmdíjra jelölték, a Sundance fesztiválon pedig a zsűri különdíjával jutalmazták.

Különleges kísérlet Alekszej German fekete-fehér filmje, a Nehéz istennek lenni, amely tizenhárom évig készült, a bemutatóját viszont nem érte meg a neves orosz rendező. A különleges, stilizált képi világot teremtő sci-fi egy idegen bolygón játszódik valamikor a középkorban, s a formálódó reneszánsz elleni támadásról szól.

A Febiofest kísérőprogramokat is kínál. Március 23-án az A4-es Térben 19.30-kor kezdődik a Cinema Experiment: Analóg verzus digitális című program, mely a cseh és a szlovák kísérleti filmmel foglalkozik. Az est egyik résztvevője, saját munkáinak prezentálásával, Cséfalvay András fiatal szlovákiai magyar képzőművész.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?