Magyar és szlovák nyelven

Budapest/Pozsony. A Kalligram Könyvkiadó immár hagyományosan két helyszínen mutatja be karácsonyi könyvújdonságait: a magyar nyelven megjelent köteteket Budapesten, a szlovák nyelvűeket pedig Pozsonyban.
Holnap este a budapesti Szlovák Intézetbe várják az olvasóközönséget.

Budapest/Pozsony. A Kalligram Könyvkiadó immár hagyományosan két helyszínen mutatja be karácsonyi könyvújdonságait: a magyar nyelven megjelent köteteket Budapesten, a szlovák nyelvűeket pedig Pozsonyban.

Holnap este a budapesti Szlovák Intézetbe várják az olvasóközönséget. A könyvbemutató előtt a hatvanesztendős Pályi András írót, műfordítót Képzelet és kánon című kötetének bemutatásával köszönti Szegedy-Maszák Mihály. Pályi András, akit Nádas Péter spirituális szerzőnek, s az egyetlen kortárs magyar misztikusnak nevezett, szinte „házi szerzőnek” számít a Kalligramnál. A legújabb, már említett Képzelet és kánon mellett Provence-i nyár címmel elbeszéléskötetét jelentette meg a kiadó, ezenkívül Éltem – Másutt – Túl, valamint Suszterek és szalmabáb címmel láttak napvilágot írásai a Kalligram műhelyében. Az író jubileumának monotematikus számot szentelt a Kalligram irodalmi és művészeti folyóirat. A „Pályi-számot” Dérczi Péter ismerteti a Szlovák Intézetben. A magyar nyelvű karácsonyi könyvújdonságok között Zsadányi Edit A csend retorikája, Sztraton A kölyökmúzsa avagy a fiúszerelem művészete, Csehy Zoltán A szöveg hermaphroditusi teste, Grendel Lajos A szabadság szomorúsága, Fábián Nóra A nagyváros meséi és Archleb Dániel AUA és ATUA című műve szerepel.

A köteteket Berkes László, Bene Sándor, Dérczy Péter, Szegedy-Maszák Mihály, Kukorelly Endre, Németh Zoltán és Gróh Gáspár méltatja. Az est házigazdája Karol Wlachovský, a Szlovák Intézet igazgatója és Szigeti László, a Kalligram Kiadó igazgatója.

A szlovák nyelvű Kalligram-könyvújdonságok bemutatóját pénteken este tartja a kiadó: szintén hagyományosnak nevezhető helyszínre, a pozsonyi Stoka Színházba várja a jó könyvek barátait. A kínálat itt sem lesz kevésbé figyelemreméltó, mint a magyar fővárosban. Peter Brock Slovenské národné obrodenie 1787– 1847 című munkáját Samuel Abrahám ismerteti. Szolovjov Zmysel lásky, valamint Saul Kipke Pomenovanie a nevyhnutnosť című kötetéről Tomáš Čana osztja meg gondolatait a közönséggel. Ján Rybár, Ľubica Beňušková, Vladimír Kvasnička és kollektívája Kognitívne vedy címmel megjelent munkáját Ladislav Kováč mutatja be. Miroslav Marcelli és Miroslav Petříček művét, amely Dublety címmel látott napvilágot, Peter Michalovič mutatja be. A Tisíc rokov aškenázskej kultúry című kiadványt Jaroslav Fránek, Zygmunt Bauman Modernosť a holokaust című könyvét Zuzana Kusá méltatja.

Az esten bemutatandó kötetek közül az egyik legfontosabb minden bizonnyal Vadkerty Katalin, a jeles hazai történész A kitelepítéstől a reszlovakizációig című, Trilógia a csehszlovákiai magyarság 1945– 1948 közötti történetéről alcímű munkája lesz, amelyet most szlovákul, Maďarská otázka v Československu 1945–1948 címmel jelentetett meg a Kalligram. A két nyelven, magyarul és szlovákul egyaránt alkotó Macsovszky Péter ezúttal – Fabrikóma című – szlovák kötettel jelentkezett. A könyvet Jaroslav Šrank értékeli. A pozsonyi est műsorvezetője Dado Nagy lesz, hegedűn közreműködik idősebb és ifjabb Reiter István. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?