Kultúra

Ma jelenik meg a Jóvilágvan új albuma

Azt mondják, a malmaik sosem őröltek olyan lassan, mint az elmúlt hónapokban. Karácsonyra ígérték, aztán kértek még egy kis időt. A Jóvilágvan harmadik albuma ma, a bemutató koncert napján jelenik meg CD-n. A fellépés a budapesti Barba Negra Music Clubban lesz.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 30. 12:56

A komponálás jóval hosszabb ideig tartott, mint az előző két albumnál. Sokkal többet kísérleteztek. A felállásban is történt változás. Kisebb tragédiaként élték meg dobosuk távozását, de aztán rátaláltak Jáger Zoltánra, akivel zeneileg és emberileg is gyorsan egy hullámhosszra kerültek. Bokor Rékával, a héttagú párkányi Jóvilágvan zenekar énekesnőjével beszélgettünk.

Kezdjük az előző, a Štúrovszkaya című nagylemezzel. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Nehéz megfogalmazni, hogy a zenész milyen elvárásokat támaszt egy lemezzel szemben. A koncerteknél egyszerű: előttünk a közönség, mindent megteszünk azért, hogy jól érezze magát, látjuk a reakcióit. Élőben több hangszeren, gyorsabban, vadabbul adjuk elő a dalok többségét. A CD egy adott stáció lenyomata. Észnél kell lenni a tempók és az arányok belövésénél, hogy minden élethelyzetben élvezhető legyen, akkor is, ha szomorúan, vidámságra vágyva hallgatják az emberek, és akkor is, ha utazás közben.

Mik az alapvető különbségek a második és az új album között?

A másodikat pénz híján a saját próbatermünkben, a harmadikat egy profi stúdióban rögzítettük, ami nagy előrelépés. Az előző két lemez gazdagon hangszerelt, a mostanin minimalizmusra törekedtünk, és tudatosan lassítottunk. A fiatal zenész, ha ott a hangszer a kezében, meg is akarja szólaltatni. Meg kellett tanulnunk ráérezni az arányokra. Hogy mi az, aminek feltétlenül ott kell lennie, és csak az legyen ott, mert a kevesebb néha valóban több. A self-titled nyugodtabb, letisztultabb, könnyedebb, mint az előző albumok.

Ha egyszerűségre törekedtetek, akkor mi tartott ilyen sokáig?

Valóban, egyik lemezünkön sem dolgoztunk ennyit. Két dal, a Múltra folt és az Abrakadabra már a Štúrovszkaya után elkészült, ezeket egy ideje játsszuk a koncerteken. Az intenzív munka egy évig tartott. Minden egyes dalnál meg kellett találnunk azt a területet, ahol jól érzi magát. Volt olyan, amelyet negyven változatban rögzítettünk. Arra törekedtünk, hogy a lemez szövegében költői, gondolatiságában festői legyen. Azt akartuk, hogy a szavak egymásutánjának az esztétikája a zenében is tükröződjön. A dalok többségének zenéjét Trencsík Pál szerezte. Megszületik a fejében, hallja. Nehéz elérni, hogy a próbateremben a hangszereken pontosan az szólaljon meg, amit a fejében hall, ráadásul hetünknek kell realizálnunk Pál elképzeléseit. Ez babramunka, s ilyenkor repül az idő. Rengeteg hangszínt, gitártémát kipróbáltunk, sok hangszert teszteltünk. Még bendzsó is hallható a lemezen. Amíg rájöttünk arra, hogy egy téma bendzsón szólal meg a leghatásosabban, eltelt egy kis idő. A CD-t indító Renoirt egy évig folyamatosan írtuk. A fő szövegírónk, Hegyi Krisztina arra is nagy hangsúlyt helyezett, hogy a szöveg többsíkú legyen, mindenki azt az üzenetet hallja ki belőle, amire szüksége van.

Az Idő című a klipes dal a lemezről. Érdekes videó készült hozzá.

Garázsklipnek nevezném. A négyperces videó a valóságban tizenhat perces, aztán a négyszeresére gyorsítottuk fel. Az ének, a szájmozgás a megfelelő tempóban van, ugyanakkor minden, ami körülöttem történik, gyorsítva látható. Tükör előtt sokat gyakoroltam, hogy szép lassan tudjam eltátogni a szöveget.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"270555","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Az fontos, hogy ti heten barátok is legyetek?

Anélkül ez nem lenne életképes. A Jóvilágvan nem piaci alapokon működő zenekar, hanem baráti társaság. A zenénknek köszönhetően is sok barátot szereztünk, a közönséggel kiváló a kapcsolatunk. A zene összeköt, együtt szórakozunk, jókat beszélgetünk. Akik megkedvelik a dalainkat, azokkal általában azonos a világnézetünk. Nem véletlenül csapódnak hozzánk.

Ma este a budapesti Barba Negra Music Clubban lesz a self-titled című lemez bemutató koncertje, ami azt sugallja, hogy az anyaországban is jó úton haladó zenekar vagytok.

Budapesten háromnegyed évente adunk egy-egy nagyobb koncertet. Most adódott ez a lehetőség, s mi rábólintottunk. Felvidéki zenekar vagyunk, s nem tartanánk itt, ha nem támogatna bennünket a szlovákiai közönség. A magyar zenének odaát van további piaca, de sosem igazodtunk az ilyen-olyan elvárásokhoz. Bármi áron nem akarunk feljebb lépni. Azok, akik eljönnek a koncertre, megtalálják magukat a dalainkban, s ennél nagyobb elismerés nem kell. A következő hónapokban szeretnénk minél több helyen, Szlovákia-szerte is fellépni. Fontosak a felvidéki gyökereink, amelyeket a szövegeinkbe is beépítünk. Például a Leopárd című dalunkban szerepel az a mondat, hogy egy 12-es Bažant majd helyrehoz…

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

sport a tévében

Angol, olasz, német és francia bajnoki a tévében

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.