Ma húsz éve jelent meg az első Harry Potter-regény

<p>Ma húsz éve, 1997. június 26-án jelent meg az első Harry Potter-regény a Bloomsburynél.</p>

A Harry Potter és a bölcsek kövét magyarul két évvel később, 1999-ben adta ki az Animus Kiadó, Tóth Tamás Boldizsár fordításában, és szinte közvetlenül utána az angolul addigra már megjelent második és harmadik kötetet is kézbe vehettük. Az elmúlt húsz évben a hétkötetes Harry Potter-sorozat gyökeresen változtatta meg az ifjúsági irodalmat, a filmadaptációs trendeket, az olvasási szokásokat és a rajongói attitűdöt.

Az évforduló kapcsán pontokba szedtünk néhány kevésbé ismert tényt a Harry Potter-univerzummal kapcsolatban. Ebben maga J. K. Rowling volt a legnagyobb segítségünkre, aki a pottermore.com oldalon máig rendszeresen válaszol az olvasók kérdéseire, tovább színezve a háttértörténetet és a szereplők jellemét. Az angolul tudóknak hasznos információ lehet, hogy az írónő a napokban Wizarding World Book Club néven online könyvklubot indított, amely havonta egy-egy kötetet dolgoz fel a HP-sorozatból, és bárki kifejtheti véleményét az általa megadott témákban.

1. Elképzelhető, hogy a sorozatot egy Alice Newton nevű kislánynak köszönheti a világ. Alice, a Bloomsbury kiadó alapítójának gyermeke egy nap az irodában rendetlenkedett, ezért apja a kezébe nyomott egy kéziratot az elbírálásra váró halomból, hogy olvasgasson. A lánynak annyira tetszett a történet, hogy le sem akarta tenni, állítólag az ő lelkesedése miatt döntöttek úgy, hogy tesznek egy próbát, és megjelentetik az ismeretlen szerző regényét.

2. Az első rész első kiadása mindössze 500 példányban jelent meg. Ezzel szemben az utolsó történet, a Harry Potter és a halál ereklyéi a világ legnagyobb példányszámban kinyomtatott első kiadása: 12 millió példányban jött ki 2007. július 21-én éjfélkor. Mára világszerte mintegy 480 millió példányt adtak el a sorozat könyveiből. Az első részt több mint 70 nyelvre fordították le, még ógörögre és latinra is.

3. A mugli szó angol eredetije, a muggle még 2003-ban bekerült az Oxford English Dictionary szócikkei közé. A muglik varázstalan, hétköznapi emberek, akik a történetekben kissé a háttérben, de aktívan részt vesznek. Különösen akkor, amikor a varázslóvilág és a muglik világa összefonódik. Minden varázslótanonc tudja, hogy muglik társaságában szigorúan tilos varázsolni.

4. A HP-sorozat sikere nyomán hasonló mágikus-varázslós regényfolyamok tucatjai jelentek meg szerte a világon. Kínában az évek alatt több Harry Potter-hamisítvány is felbukkant, például Harry Potter és a leopárd sétája a sárkányig, Harry Potter és az arany páncél, Harry Potter és a végső leszámolás. Indiában pedig egy olyan regény látott napvilágot, amely Harry Potter kalkuttai kalandjait örökíti meg.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"280016","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP felvétel","class":"media-image","height":"400","title":"A Harry Potter-univerzum megteremtője, J. K. Rowling felolvas az egyik Potter-epizódból","typeof":"foaf:Image","width":"271"}}]]

5. A világ leggazdagabb szerzőjévé vált J. K. Rowlingot többen is plágiummal vádolták. Nekünk, magyaroknak is vagy egy történetünk. Békés Pál, az ifjúsági irodalomban is otthonosan mozgó magyar író A kétbalkezes varázsló címmel írt egy regényt a varázslóiskolából diplomával kikerült Fitzhuber Dongóról, a könyv első kiadása 1983-ban jelent meg. A Móra Kiadó néhány fejezetet lefordíttatott angolra, és egy szinopszis kíséretében elküldte néhány angol kiadónak, hátha a szigetországban is megjelenhet. Köztük volt a Bloomsbury is, ahonnan semmilyen visszajelzést nem kaptak.

6. Maga J. K. Rowling úgy nyilatkozott, hogy édesanyja halála késztette az első rész megírására. Nehezen viselte a veszteséget, és a munkába menekült. A történetben szereplő dementorok, akik kiszívják az életerőt az emberekből, saját akkori depressziójának fizikai kivetülései. „Nagyon nehéz elmagyarázni, mi is az a depresszió, olyan valakinek, aki nem tapasztalta meg. Ez nem szomorúság, mert a szomorú ember sír és fájdalmat érez. Ez az állapot viszont olyan, mint az érzelmek hiánya okozta jéghideg űr” – mondta az írónő egy tévéinterjúban.

7. Daniel Radcliffe nyolcévesen belekezdett az első Harry Potter-kötetbe, de még túl kicsi volt hozzá, nem fejezte be. Csak akkor olvasta el a teljes regényt, amikor a filmhez castingolták. A filmek vezető producere, David Heyman egy este ugyanarra a színdarabra ült be, amelyre Danielt is elvitte az édesapja. A két férfi ismerte és üdvözölte egymást, ekkor mutatta be apja Danielt a producernek, akinek az első gondolata az volt, hogy a fiú tökéletes lenne Harry szerepére. Elmondása szerint egész este Danielt bámulta a színházban, és elképzelte különböző jelenetekben. A többi már történelem.

8. A Ront játszó Rupert Grint el sem ment az első meghallgatásra, csak egy videót küldött magáról, amelyen a drámatanárnőjét parodizálja, majd elrappel egy saját költésű szöveget arról, mennyire szeretné Ron szerepét. Emma Watson viszont nyolc meghallgatáson vett részt, mire kiválasztották Hermione szerepére. A kilencéves kislány mindenkinek nagyon tetszett, de túl szép volt a regényben szereplő karakterhez képest. A producerek kikérték J. K. Rowling véleményét, aki nem ragaszkodott ahhoz, hogy Hermione a filmben is „lapátfogú” legyen. A Draco Malfoyt játszó Tom Felton először Harry, majd Ron szerepére jelentkezett.

9. A főbb gyerekszereplőknek a sorozat forgatása alatt, azaz tíz éven át megtiltottak mindenfajta sportot, a golf kivételével. A produkció ugyanis sok pénzt bukott volna, ha valaki megsérül, és emiatt szüneteltetni kellett volna a forgatást. A labdajátékoktól való tartózkodást szerződésbe is foglalta a stúdió. Ehhez képest a könyvben és a filmekben szereplő csapatjáték, a kviddics – amelyben Harry jeleskedik – rendkívül gyors és kemény sport, komoly sérülésveszéllyel. Ezeket a jeleneteket 24 fajta számítógépes trükk alkalmazásával vették fel.

10. Az első rész rendezésére Steven Spielberget kérték fel, aki A hatodik érzék című filmben szereplő kisfiút, Haley Joel Osmentet képzelte el Harry szerepére. Olyan jeleneteket is bele akart építeni a filmbe, amelyek nem szerepeltek a könyvben, végül összerúgta a port az írónővel, és otthagyta a produkciót. Ekkor került a képbe Chris Columbus, aki végül megrendezte az első részt. Osment azért sem lehetett volna Harry Potter, mert a producerek már a legelején kikötették, hogy csak britek szerepelhetnek a filmben. Ehhez végig ragaszkodtak. Állítólag még Robin Williamst is kikosarazták, aki többször jelezte, hogy szívesen elvállalná valamelyik roxforti tanár szerepét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?