Ma Esterházy-bemutató Pozsonyban

Pozsony |

<div>Ma este mutatja be a Szlovák Nemzeti Színház Esterházy Péter Mercedes Benz című kétrészes történelmi revüjét.</div>

A darab a pozsonyi teátrum megrendelésére született. Keretét Az ember tragédiája adja: az Úr és Lucifer örökös civódása, kettejük különös fogadása. Csak utána kezdődik a tényleges játék, amely a magyar történelem legviharosabb időszakát eleveníti fel, kezdve a 17. századi fényes győzelmektől, mesés gazdagságtól a 20. századon át, egészen a jelenkori Esterházy család történetéig. Mindez kiegészül egy istenített és megtöretett apafigura alakjával, valamint apa és fia halálos, sőt halálon túli viszonyának ábrázolásával. Van egy harmadik vonulata is a műnek: az arisztokrácia, a nemesség iránti nosztalgia és a történelmi összetartozás utáni vágy, a szétszakadt Monarchia ma is összefonódó osztrák–magyar–szlovák szála. EGY ESZMÉNY ALKONYA - AZ ESTERHÁZY-BEMUTATÓ ELÉ A színháztörténeti eseménynek számító előadás rendezője Roman Polák. A darab fordítója, szlovák dramaturgja pedig Peter Kováč. A Mercedes Benz színpadképe Pavel Borák brünni díszlettervező munkája, a jelmezeket Peter Čanecký tervezte. Az Úr szerepében Martin Huba jelenik meg a színen. Lucifert Robert Roth alakítja. A Gróf, vagyis az Író megformálója Ondrej Kovaľ. Az Apát Ľuboš Kostelný, a Herceget Dušan Jamrich, a Szolgálót pedig Anna Javorková játssza. „Cseh kollégája, Martin C. Putna szerint »Esterházy Péter nemcsak nagy író, de a 21. század elejének nagy európai teológusa is«. Halálával a magyar társadalmat az elárvultság ugyanazon rettenete járta át, amely a csehek és a szlovákok többségét Václav Havel halálakor. A világ felfüggesztődik, amikor az emberre rátör a magárahagyottság döbbenete.” – írja az ősbemutató kapcsán Szigeti László. (tb)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?