Lezárt sztori folytatása

<p>Nem minden alakult úgy, ahogy azt tavaly októberben megjövendöltem. A Gangnam Style korántsem lett az új évezred eddigi legsikeresebb dala, még csak 2012 legsikeresebbje sem. Bár ez nézőpont kérdése.</p>

PUHA JÓZSEF

Mentségemre szolgál, hogy a dél-koreai PSY slágere és a hozzá tartozó tánc, a suta lovaglás olyan erővel robbant be a köztudatba, amire korábban nem volt példa. A YouTube-on a Gangnam Style videoklipje az eddigi legnézettebb klip, tegnap estig 1 milliárd 536 millió 900 ezerszer nézték meg. Ha ebből indulunk ki, a szerzeményt nevezhetjük akár a zenetörténet legsikeresebb dalának is. De nem szabad csak ebből kiindulni.

A slágerlistákon jól szerepelt: a német rangsort két, a britet egy hétig vezette, az amerikaiban hét hétig állt ugrásra készen az ezüstérmes pozícióban. A rádió azonban nem játszotta ronggyá. Pedig az úgynevezett egynyári slágereknek ez a sorsuk. A Gangnam Style csak elvétve volt hallható, a legtöbb rádióállomás a rotációjába nem merte besorolni.

2013 tavaszán a Gangnam Style már a könnyűzene ciki kategóriáját gazdagítja. Az ilyen slágereknél ez elkerülhetetlen, egy idő után idegesítővé válnak. Sok példa van rá. Ma már megmosolyogjuk, ha nagyritkán felcsendül a Coco Jamboo (Mr. President), a Macarena (Los del Rio) vagy a Ketchup Song (Las Ketchup), nem értjük, miért rajongtunk értük annyira. Nem véletlen, hogy ezeket a dalokat csak hébe-hóba sugározza a rádió – bizonyított tény, hogy ma már annyira idegesítőek, ha felcsendülnek, sokan más állomást választanak.

Ismét PSY-tól hangosak a zenei hírek. Csinnadrattával múlt szombaton debütált a szóban forgó videomegosztó portálon a Gentleman című újdonságának klipje. Az első huszonnégy órában húszmillió megtekintést ért el, ezzel rekord született. Negyven óra alatt több mint ötvenmillióan nézték meg, tegnap este 146 milliónál járt. Többen arról beszélnek, hogy lám, az előadó nem marad egyslágeres sztár. Nincs igazuk. A Gentleman robbanását, gyors sikerét a Gangnam Style alapozta meg. Már most biztosra vehető, hogy népszerűsége nemsokára csökken. Ráadásul ahhoz, hogy a dal slágerré váljon, nem elég a csodás videomegosztós eredmény. A Gentlemant még annyit sem játssza majd a rádió, mint az elődjét. Annál sokkal gyengébb.

Szóval PSY csak a Gangnam Style révén marad meg az emlékezetünkben. A közönség túlnyomó többsége néhány év múlva már nem fog emlékezni arra, hogy volt egy Gentleman is. A következőkre – ha lesznek – meg végképp nem.

Hacsak valami csoda nem történik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?