Lelkét felkapta a kassai szél

Kassa évszázadok óta őriz valami sajátos titkokat, amelyeket az idegenek annyira szeretnének megfejteni, de ezekhez teljes egészében soha nem juthatnak el.

Kassa évszázadok óta őriz valami sajátos titkokat, amelyeket az idegenek annyira szeretnének megfejteni, de ezekhez teljes egészében soha nem juthatnak el. Ebből a rejtélyes kassaiasságból a titkok őrzői olykor fel-felvillantanak valamit, s ez máris olyan érintéssé lényegül, ami elég ahhoz, hogy a lelkileg nyitott egyéneket megbabonázza, s e városhoz kösse. Roskoványi István festőművész is e kassai nagy mágusok egyike volt. Lényéből fakadóan nem is annyira a szavaival – noha kiváló társasági ember volt –, sokkal inkább a lényeget felmutató olajképeivel hatott. Mert hiába festett képet Kassáról annyi ide érkező idegen művész, hiába igézte meg őket Kassa, egy sem olyan, mint Roskoványi vallomása erről a városról. A titkot mi sem fejthetjük meg, de közelebb kerülhetünk hozzá, ha Márai Sándorral kimondjuk, hogy ez alighanem a magyarságban rejlik, pontosabban azokban az értékekben, amelyeket évszázadok folyamán a szászokkal, szlovákokkal érintkezve Európa felé fordulva felépített és megalkotott itt. Roskoványi ezeknek a hagyományoknak volt az őrzője, felmutatója és továbbvivője.

Nem készült még a halálra, hiszen csak ötvenöt múlt. Tele volt tervekkel, alig több, mint egy éve kezdett kibontakozni új, nonfiguratív festői korszaka, melyben csak a rá jellemző színek izzása maradt meg a korábbi időkből. „Mintha egy tiszta vízbe ugrottam volna, amelyben jó fellélegezni” – mondta egy interjúban, azt a reményét is kifejezve, hogy az elvont dolgok letisztultabb színekben kerülhetnek a vásznaira. Ez a kiteljesülés most már elmarad. Alighanem titok marad halálának körülménye is. Egy kassai magyar vállalkozó születésnapi ünnepségén vett részt, ahol egy megrendelést is kapott, valamint előleget a munkához. Tíz óra körül távozott az ünnepségről és fél tizenegykor találtak rá, amint fejsérüléssel eszméletlenül feküdt egy lépcsőházban. A rendőrség vizsgálja, hogy véletlen baleset történt-e, vagy valami más, mert tény, hogy a felvett előleget nem találták nála. Életéért az orvosok egy hétig harcoltak, de a kómából már nem tért magához. Lelkét felkapta a kassai szél és magával vitte. Keressék majd őt az évszakok színeiben, a kassai sikátorokban, a kapualjakban besüvítő szélben, a dóm és a színház közötti parkban álló platánfák leveleinek rezgésében, a kávéházak cigarettafüstjében – mert ott lesz ezután is, csak a látomásait most már nem a vászonra fogja festeni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?