Lélektan Keleten, lélektan Nyugaton

Bazán Viktória, akit barátai csak Titinek hívnak, már középiskolásként ismerkedett a lélektannal, amelynek alapjait a Kassai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban szívta magába.

Bazán Viktória már középiskolásként ismerkedett a lélektannal Bazán Viktória, akit barátai csak Titinek hívnak, már középiskolásként ismerkedett a lélektannal, amelynek alapjait a Kassai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban szívta magába. A transzcendens dolgok még ennél is régebbtől vonzották, nem csoda hát, hogy érettségi után az eperjesi egyetem pszichológia tanszékét választotta. Igaz, ott kissé mellbe vágta a tény, hogy nálunk az oktatásban még ma is a tudományos pozitivista lélektan játssza a főszerepet, de az új irányzatok iránti érdeklődése – természetesen – továbbra is megmaradt. Bár tudja: egy lélekgyógyásznak be kell tartania az objektív pszichológia alapjait, mégis örül, ha olyan irodalomra talál, amely a két irányzatot összefogja, és kézzelfogható módon magyarázza. Titinek az új iránti nyitottságát bizonyítja az a tény is, hogy 1998-ban, negyedéves egyetemistaként két évre megszakította tanulmányait, mert nem szerette volna elszalasztani a lehetőséget, hogy ösztöndíjasként Németországban megismerkedhessen a Montessori-gyógypedagógiával, mellé pedig önszorgalomból felvett még egy tanfolyamot, amely a korai regulációs problémák okait kutatta anya és gyermek kapcsolatában. A részleteket már ő maga mondja el:A pszichológia szak nálunk még mindig meglehetősen népszerűnek számít, bár a korábbi évekhez képest manapság határozottan csökkent iránta az érdeklődés. Ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy nem tartozik a jó kereseti lehetőséget ígérő hivatások közé. Tanulmányaim során engem leginkább a klinikai pszichológia fogott meg, bár nem tudom, mikor lesz rá módom, hogy a gyakorlatban is foglalkozhassam vele, hiszen a szakma telített, a most végzett hallgatók 99%-a nem tud elhelyezkedni. Legtöbb eséllyel még a tanácsadó központokban találhatnánk munkát, csakhogy a kerületi tanácsadó központok struktúrája meglehetősen régimódi, így a megbízás sem ígér túl változatos munkát. Nyugaton tett látogatásaim alapján úgy látom, nálunk a lélektan nem virágzik túlságosan.Hogyan jutottál ki Németországba?

Miután német mintára már nálunk is léteznek ún. gyermekcentrumok, a müncheniek a kassai központnak felajánlottak egy ingyenes helyet a Montessori-gyógypedagógia egyéves tanfolyamára. Az egyetlen helyre végül barátnőmmel együtt ketten jelentkeztünk, s mindketten felvételt is nyertünk. A képzés záróvizsgával fejeződött be, mi azóta diplomás Montessori-szakembereknek számítunk.Nem tartom valószínűnek, hogy nálunk sokan tudnák, mi is ez valójában...

Maria Montessori, a XIX. század végén, a XX. század elején élt olasz orvosnő olyan alternatív pedagógiát dolgozott ki, amely egészséges és sérült gyerekek körében egyaránt alkalmazható. Elmélete már kiindulásában is különbözik a többi pedagógiától. Elutasítja azt a korábban hirdetett nézetet, mely szerint a gyermek tudattalan lény, akit fel kell nevelnünk. Montessori ezzel szemben a gyereket tudatos, okos emberkeként kezeli, aki tudja, mire van szüksége, nekünk csak elő kell készítenünk számára a környzetet, és vezetni őt a rend szellemében. Nagyon átgondolt, neurofiziológiailag felépített és gyógypedagógiailag irányított módszerről van szó. Használati eszközei is tudatosan megtervezettek, s a pontosság, a funkció megőrzése a vezérelve. Vallja: a külső rend képezi a belső szellemi rend alapját, amely fejleszti a gyermeket. Németországban ma nagyon népszerűek a Montessori-óvodák és -iskolák, amelyek a gyermek választását, szabadságát helyezik előtérbe.Montessori módszerében van-e különbség az egészséges és a fogyatékos gyerekekkel való foglalkozás közt?

A pedagógus mindkét esetben más dolgot helyez előtérbe. Speciális segédeszközökkel dolgozik, olyan formákkal, táblácskákkal, amelyek térbeliek, megfoghatóak, általában Hollandiában készítik őket kifejezetten erre a célra. Azért van szükség nagyfokú precizitásra, hogy a gyermek rendezett formákban ismerje meg a külvilágot, s ennek hatására őbenne is kialakuljon a belső harmónia. A sérült gyerekek ezzel szemben másképp látják világunkat, ők alacsonyabb fokon érzékelik, ezért túl bonyolult számukra az, amit adni szoktunk. Ám a strukturáltság által megkapják mindazt, amit képesek felfogni, így lépésről lépésre haladva tudnak fejlődni, mert átláthatóbbá tettük számukra a világot. Az egészségeseket is önállóságra vezeti a módszer, ám gyorsabban és magasabb szinten, mint a sérülteket.Annyira bonyolult ez a módszer, hogy megtanulása egy teljes esztendőt igényel?

A montessorit különböző szinteken oktatják, mi Münchenben a legmagasabb szinten tanultuk. S mert filozófiájának kiindulópontja a dolgok, a formák lényegének megérzése, ezeket nem elegendő a tájékozódás szintjén tudatosítanunk, hanem belsőleg, lelkileg kell átélnünk, azonosulnunk vele, hogy az egészet mélyen magunkba szívhassuk. Mi az óvodásokra vonatkozó tananyaggal foglalkoztunk, azaz a praktikus élet gyakorlataival, az érzékszervekkel kapcsolatos anyaggal, a nyelvvel és a matematikával. Ezek készítik ugyanis fel a gyerekeket az önálló életre, a finom és a durvább mozgásgyakorlatokra, valamint az iskolára. Oktatásunknak elméleti és gyakorlati részei egyaránt voltak. A gyógypedagógiával párhuzamosan egy másik tanfolyamot is látogattam, ez szakmailag nagyon izgalmas problémát boncolgatott, hiszen az anya-gyermek kapcsolatban fellépő korai regulációs problémákkal foglalkozott. Azzal, hogyan ismerhető fel és hogyan gyógyítható. Németországban ugyanis nagyon odafigyelnek arra a jelenségre, ha egy csecsemő vagy tipegő korú kisgyermek alvászavarokkal, evésproblémákkal küzd, esetleg gyakran sír. Ezek okát legtöbbször az anya-gyermek kapcsolatra vezetik vissza, ill. a mama hátterében keresik a gondok gyökereit. A tanfolyam e problémák okait kutatta, receptet is adva a diagnosztizálásra.Gondolom, mindezek elsajátításához nagyon jól kellett tudnod németül!

Harmadikos alapiskolásként kezdtem el németül tanulni, a nyelv így már nem okozott gondot, különben is jó a nyelvérzékem. Münchenben egyébként önszorgalomból portugálul is elkezdtem tanulni, mert volt egy Portugáliába szóló szilveszteri meghívásom. Három héten át tankönyv és hangkazetta segített a nyelvvel való ismerkedésben. Nem könnyű a portugál nyelv, sok olyan magánhangzót mondhat magáénak, amelyet mi, magyarok nem is képezünk, ráadásul teljesen mást írnak le, mint amit kiejtenek. Azután kiutaztam Portugáliába 10 napra, s úgy érkeztem vissza, hogy befogadóvá váltam a nyelv iránt. Hogy tovább tudjak lépni a nyelvtanulásban, jelentkeztem egy németországi népfőiskola felső fokú portugál társalgási kurzusára. Kezdetben szinte bele sem tudtam szólni a beszélgetésbe, de szükségem volt az inspirációra, mert akkor már céljaim voltak a portugállal. Végigcsináltam, s állítólag sokat fejlődtem a nyelvtudásomban. 1999 szeptemberében már a portói egyetemen kezdtem az őszi szemesztert. Tíz tantárgy előadásait hallgattam és gyakorlatokra jártam, elvileg ott is befejezhettem volna pszichológiai tanulmányaimat. Én azonban csak a szemeszter végéig maradtam, miközben négy vizsgát tettem portugál nyelven.Milyen különbségeket tapasztaltál az eperjesi és a portói egyetem között?

Teljesen más a két tanszék összetétele és jellege, arról már nem is beszélve, hogy anyagilag a portugálok sokkal jobban állnak. Mindez a taneszközök állományában, a számítógépekkel való felszereltségben és a könyvtár gazdagságában is megmutatkozik. Egyébként a portugálok nagyon tisztelik a külföldieket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?