Legenda haldoklása

Elton John-nak legutóbb tíz éve volt világslágere, a Can You Feel The Love Tonight. Tudom, a kijelentésem nem egészen fedi a valóságot. Máris megindokolom, hogy miért az Oroszlánkirály betétdalát tartom az utolsó slágerének.

Elton John-nak legutóbb tíz éve volt világslágere, a Can You Feel The Love Tonight. Tudom, a kijelentésem nem egészen fedi a valóságot. Máris megindokolom, hogy miért az Oroszlánkirály betétdalát tartom az utolsó slágerének. Való igaz, hogy három évvel később, 1997-ben egy másik felvétele, a Diana hercegnő emlékére átdolgozott Candle In The Wind hatalmas siker volt, sőt, a zenetörténet legnagyobb példányban elkelt maxija lett. De nem „átlagos” sláger! A siker nem a zenész érdeme. Kellett hozzá a szomorú apropó, ezért én nem tulajdonítok nagy szerepet a dalnak Elton karrierjében. Néhány fanatikus 1997-ben másképp gondolta. Azt hitték, hogy a felvétel sikerének köszönhetően az énekes csillaga a következő években ugyanúgy fog ragyogni, mint fénykorában. A dolgok azonban – ahogy sejteni lehetett – nem így alakultak. Azóta csak vergődik. Albumainak sikere egyre mérsékeltebb, lemezcége eddig azért nem bontotta fel vele a szerződését, mert a szakemberek az élő legendákkal szemben „kicsit” elnézőbbek. Az elmúlt évtizedekben sokat hozott a konyhára, és ebbe egy-két gyenge teljesítményt nyújtó korong belefér.

Elton tudatában van annak, hogy szekere csak döcög. 2001-ben bejelentette a visszavonulását, most azonban tett egy újabb (végső?) kísérletet. „Abban az időszakban rettenetesen frusztrált voltam. Aztán rájöttem, hogy visszavonulásommal csak magamnak ártanék, hiszen a zene az életem” – mondta. November nyolcadikán jelent meg új nagylemeze, a Peachtree Road. Már szeptemberben minden követ megmozgatott, hogy a figyelem középpontjába kerüljön, a zenei hírek állandó szereplője legyen. Először a paparazzikat szidalmazta, majd a Q Awards után Madonna ellen indított támadást. Állítása szerint meglepte, hogy a díjkiosztón a pop királynője jelölést kapott „A legjobb koncertet adó művész” kategóriában. „A tátogás mióta élő előadás? Le kéne lőni azokat, akik hetvenöt fontot is elkérnek a közönségtől, és közben csak eljátsszák azt, hogy énekelnek” – állt a nyilatkozatában. Egyértelmű, kirohanásainak az volt a célja, hogy az albuma megfelelő nyilvánosságot kapjon. Megkapta, ennek ellenére a Peachtree Road fogadtatása még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta. Az angol nagylemez-eladási listán a huszonegyedik helyen debütált, azóta csúszik lefelé, és Európa-szerte az összesítések alsó mezőnyében szerepel. A korong Amerikában egy héttel később került a boltokba. A tizenhetedik helyen kezdett, de a második héten már az első ötvenből is kiszorult. Meghallgattam a lemezt. Nem azzal van baj. Arról van szó, hogy az általa képviselt zenének manapság nincs piaca. Elton John valamiért nem hajlandó tudomást venni arról, hogy nem eladható a hetvenes években hódított zene. Az első eredmények tudatában szerintem a kiadója bizalmát is végleg elveszítette. Fogadni mernék, hogy 2005 elején lapátra teszik! (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?