Lassítják a folyamatot

Remény jeligére: „76 éves édesanyámnak az utóbbi két évben fokozatosan romlik a látása. Van szürke hályogja is, de a szemorvosa szerint a szem sárgafoltjának sejtjei halnak el az érelmeszesedés miatt, és ez okozza a látásromlást. Sajnos az érelmeszesedés megtámadta az agyereket is, mert nagyon felejt, gyakran szédül és súg a füle. Vérnyomása szerencsére nem magas. Szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen gyógymód erre a betegségre, vagy esetleg az érelmeszesedés tünetei valamilyen módon kezelhetők-e?”

A fejlett országokban az életkor kitolódásával egyre szaporodó kórkép az ideghártya sárgafoltjának időskori elváltozása. Az ideghártya mélyebb rétegeiben lerakódott káros anyagok (főleg a koleszterin) szemölcsöket képeznek, és így akadályozzák a sárgafolt oxigénellátását. Az oxigénhiány következtében új, törékeny erek képződnek, vérzések keletkeznek, és a sárgafolt hegesedése következtében a látás ugyan lassan, de megállíthatatlanul romlik. A betegség kialakulásában fontos szerepet tulajdonítanak az ózonlyuk következtében megnövekedett ultraibolya sugárzásnak és az érelmeszesedésnek.

A Ginkgo biloba növény kivonatából készült Tanakan nevű gyógyszer megakadályozza a vérrögök kialakulását, javítja a vér folyékonyságát, vagyis kedvezően befolyásolja a szervezet, főleg az agy, a fül és a szem vérellátását. A szabad gyökök lekötésével védi az érfalakat a károsodástól, és megakadályozza a káros anyagok, mint például a koleszterin lerakódását.

Az életkorfüggő sárgafolt-degeneráció esetében javítja az ideghártya vérellátását. A megfelelő oxigén- és tápanyagellátás az ideghártya sejtjeit védi az ultraibolya sugárzás roncsoló hatásától. Az érfalak nem engedik át a káros anyagokat a retinába. A kezelés következtében a sárgafolt ödémája csökken, és a látás javulhat.

A Tanakan hatásosnak bizonyult még a diabetikus retinopátia, valamint a magas vérnyomás és az érelmeszesedés következtében kialakult szembetegségek kezelésekor. A szem keringési zavarain kívül az agy vérellátását is javítja. Ezáltal jobb lesz az emlékezőtehetség és a koncentrációképesség. Használatával csökkenteni lehet a migrénes rohamok és az érgörcsök következtében kialakult látászavarok gyakoriságát. A belsőfül vérellátásának javításával a Tanakan segítségével kezelni lehet a fülsúgást és a szédülést is.

Az antioxidánsok, mint például a C- és E-vitamin a káros szabad gyökök megkötésével védik az ideghártya sejtjeit, de sajnos a betegséget már nem gyógyítják, esetleg lelassítják a folyamatot.

Napjainkban a kutatás figyelme az igazán új, bár még mindig fejlesztés alatt álló fotodinamikus terápia felé irányul, amely a látás károsítása nélkül pusztítja el az újonnan képződött ereket. Az eljárás lényege, hogy verteporfint fecskendeznek a beteg vénájába, majd amikor a hatóanyag a vérkeringés segítségével az érhártya ereibe kerül, a káros, újonnan képződött kapillárisok falára kötődik. Speciális, vörös fényű lézerrel megvilágítva aktiválódik a hatóanyag, amely roncsolja az újonnan képződött ereket. Sajnos ez a gyógymód nálunk még nem hozzáférhető, de remélhetőleg a közeljövőben elérhetővé válik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?