Kutyás csatangolások a vásznon

Egy kutya hazatér

Gyereket és kutyát szerepeltetni valamely filmben, hálás dolog. A kutyás filmek mindig népszerűek, és a legtöbbjük örökzöldként hódít tovább. Idén két új ebes mozgóképről is be tudunk számolni már: január végén került a hazai mozikba az Egy kutya hazatér című amerikai játékfilm, március 7-én pedig A királynő kutyája című belga animációs produkció bemutatójára készülhetünk.

Az Egy kutya hazatér (Návrat domov) című amerikai családi kalandfilm Charles Martin Smith rendező műhelyéből került ki. A színészként és rendezőként is ismert Charles Martin Smith igazi állatbarát a vásznon; 1997-ben leforgatta a gyerekes-kutyás mozik egyik legtöbbet emlegetett klasszikusát, a Szájkosaras kosaras című vígjátékot. Főhőse egy 12 éves kisfiú, aki apja váratlan halála után a családjával egy kisvárosba költözik. Új fiúként túl félénk ahhoz, hogy jelentkezzen az iskola kosárcsapatába. Egyedül gyakorol egy elhagyott pályán. Itt szegődik mellé Buddy, a barátságos kutyus. A négylábú barátról kiderül, hogy remek kosárlabda-játékos. A szokatlan páros gyorsan hírnevet szerez magának, de kapcsolatukat – ahogy az már lenni szokott – veszélyezteti, hogy felbukkan az eb előző gazdája. 

Charles Martin Smith ettől a mozijától a mostaniig tett egy kis kitérőt: egy sérült delfinről és az őt istápoló kisfiú kalandjáról leforgatta a Delfines kalandot 2011-ben, majd a folytatását 2014-ben. Ezt követően rukkolt elő idén a hazatérő kutyus világjáró kalandjával. 

A film alapjául az Egy kutya négy élete című sikerkönyv írójának új regénye szolgált, és mint a legtöbb film a témában, a kutya és ember mindennél erősebb barátságáról szól. Miként a legtöbb ebes, illetve állatokról mesélő történetben, itt is van egy végtelenül jószívű gazdi, Lucas (Jonah Hauer-King), aki befogadja a kivert kiskutyust, Bellát. Egy elhagyatott építkezési területről menti meg, ahol cicák és kutyák vernek tanyát, ám a tulaj állatbefogókat hív a gazdátlan jószágokra. Bellát el akarják pusztítani mint veszélyes egyedet. Ezt Lucas és szintén megrögzötten állatbarát édesanyja csak úgy kerülheti el, ha elviszik őt egy kb. hatszáz kilométerre élő ismerősükhöz. Lucas azonban megszökik az új gazdáitól, és hazaindul (az új gazdik sztorija is meglepő kapcsolatot fed fel). 
 

Charles Martin Smith filmje – lenyűgöző, bámulatos természeti környezetbe helyezve a történetet – Bella hihetetlen kalandjait vezeti végig, megmutatva jó pár emberi karaktert (jó, rossz jellemvonásokat). Általuk az állatokhoz, az élethez és a világhoz való viszonyulásunkról gondolkozhatunk el. Tükör ez a film, amelyben megláthatjuk önmagunkat abban az értékrendszerben, amelyet ez a történet képvisel. Viselkedésformákra is tanít ez a mozi, de leginkább érzelmi síkon hat pozitívan, annak köszönhetően, hogy egy otthonát vesztett, szeretni való kutya szemén keresztül láthatjuk a nagy állatkalandot – Bella hazatérését. 

A hazai mozik is vetítették két éve Ben Stassen rendező Robinson Crusoe című animációs kalandfilmjét, amelytől nem estünk hasra. Nem csak azért nem, mert semmi köze nem volt Daniel Defoe klasszikusához, hanem mert egy akciókkal telezsúfolt csalamádé. A királynő kutyája (Psie veličenstvo) előzetese alapján úgy tűnik, hogy az új opus letisztultabb alkotás, képi világa klasszikusabb és vonzóbb, amennyire az ajánlóból megítélhető, nincs telezsúfolva gyerekagyat butító sületlenségekkel. Ez a film is – miként a Robinson – valóságalapú, II. Erzsébet corgik iránti szeretete ihlette. 

A hivatalos leírás annyit árul el, hogy a brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. Az új jövevény, az izgága, rosszcsont és irtó cuki Rex a Buckingham palotában minden szabályt felrúg, amit négy tappancs felrúghat. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, minden a feje tetejére áll. A királyi négylábúnak meg kell tanulnia, hogyan váljon nemes lelkű ebbé.

Nem biztos, hogy a két új opus erősíti az ebes örökzöldek sorát, ám az Egy kutya hazatért látván legalább kellemes, melengető, jó érzéssel gazdagodtunk. Újranézni pedig van mit így is. Csak néhány címet emelünk ki a hosszú sorból… Lassie hazatér (1943), Kutyám, Jerry (1989), Fehér Agyar (1991), Kutyahideg (2006), Beethoven (1992), Marley meg én (2008). Említsünk meg egy nívós magyar produkciót is: Fehér Isten (2013). Nem maradhatnak le a listáról a tévésorozatok kutyahősei sem, köztük az 1965-ös francia Bell és Sebastián (újabb, mozifilmes változatait is láthattuk már). A Fekete István regényéből készült, 1967-ben bemutatott Tüskevár című ifjúsági filmsorozat elmaradhatatlan kutyahőse, Csikasz is az emlékeinkben él, mint ahogy a híres magyar rendőrkutya, Kántor az 1975–76-ban forgatott krimisorozatból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?