Kusturica a koszovói szervkereskedelemről készül filmet forgatni

Budapest/Belgrád |

<p>A koszovói szervkereskedelemről készül filmet forgatni Emir Kusturica, a szerb rendezőt azonban nem látja szívesen az ottani filmművészek szövetsége, amelynek elnöke kezdeményezte, hogy a világhírű filmest nyilvánítsák nemkívánatos személlyé az országban.</p>

 

A Danas című belgrádi napilap szerint Ljirak Celjaj azt mondta, a nemzetközi közösséget is reagálásra fogja felszólítani, mert Kusturica folytatni akarja az "albánellenes propagandát" ezzel a filmmel.     "Ennek a bejelentésnek ki kell váltania a helyi vezetés, de a nemzetközi közösség reakcióját is. Kusturicát nem nevezhetjük művésznek, hiszen támogatta Slobodan Milosevic rezsimjét" – állította Celjaj, akit egyébiránt nemrég neveztek ki a Hashim Thaci miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Párt pristinai szervezetének élére.     Kusturica a napokban jelentette be, hogy az elkövetkező három évet az albán szervkereskedelemről szóló film elkészítésére szánja. Szerinte ez a század egyik fő témája, "a legbrutálisabb tett és a pogány időkbe való visszatérés legerősebb jele". Mint mondta, nagyszabású filmről van szó, amely aprólékos előkészületeket és jelentős pénzügyi befektetést igényel, ezért lesz szükség évekre, mire elkészül a munkával.     Az ötlet, miszerint filmet forgat a nemzetközi politikai porondon is nagy port felverő ügyről, valójában lányáé, aki forgatókönyvet írt egy filmhez, miután 2004-ben Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék egykori Jugoszláviával foglalkozó volt főügyészének közléséből kiderült, hogy 1999-től egy észak albániai táborban 300 szerb, cigány és koszovói albán ember szerveit operálták ki.     A szállítást - Dick Martynak, az Európa Tanács jelentéstevőjének 2010 decemberi jelentése szerint - Hashim Thaci, a koszovói paramilitáris erő akkori vezetője, mostani miniszterelnök irányította.     Emir Kusturica a koszovói filmszövetség elnökének reagálására közölte, hogy javarészt Oroszországban forgat majd, mert a film javarésze ott játszódik. A koszovói jelenetekkel kapcsolatban elmondta, más helyszín után néz. Változás történt abban a tekintetben is, hogy lánya szkriptje helyett készülőben lévő saját regényének egy fejezetét fejleszti tovább forgatókönyvvé. A rendező amúgy Drága barátom, Fjodor címmel ír könyvet.      A népszerű belgrádi napilap, a Blic szerint Kusturica filmterve nem használ a Belgrád és Pristina közötti párbeszédnek.      Ivica Dacic szerb kormányfő a napokban azt mondta, hogy a következő években Szerbiára nagy munka vár az új, "reális" határvonalak megállapítása, valamint "annak megmentése céljából, ami még menthető Koszovóban". Nyugati megfigyelők szerint a kormányfő nyilatkozata bizonyítja, hogy Belgrád kész "történelmi fordulatot" tenni a Pristinával fenntartott viszonyában annak érdekében, hogy mielőbb megkezdődjenek az EU-csatlakozási tárgyalások. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?