Kundera könyvtár nyílt Brünnben

mzk

Milan Kundera 44 nyelven megjelent több mint 3000 könyvét, a szerző személyes archívumának és levelezésének jelentős részét, valamint a világban kiadott művei fogadtatásának sajtóvisszhangját tartalmazza az újonnan nyílt Kundera Könyvtár Brünnben.

A világhírű író 2020-ban adományozta a szülővárosában, Brünnben működő Morva Tartományi Könyvtárnak könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat – az intézmény a könyvtár önálló részlegeként jött létre. A könyveket és a dokumentumokat tavaly szállították át Kunderáék párizsi lakásából Brünnbe. A könyvtár az író könyveit és archívumát nyilvántartásba vétel után most hozzáférhetővé tette a kutatók és más érdeklődők számára. A könyvtár saját tulajdonában lévő Kundera-könyvekkel és -dokumentumokkal egészítette ki az új intézmény gyűjteményét.

Az új könyvtár részét képezik az író különféle cikkeinek eredeti kéziratai, az író rajzai, illetve a róla írt cikkek, tanulmányok, fényképek, amelyeket az író csehországi és franciaországi élete során rendszeresen gyűjtött. Ezt az anyagot az könyvtár digitalizálta.

Milan Kundera elsősorban a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Csehszlovák állampolgárságától 1979-ben fosztották meg, cseh állampolgárságát 2019-ben kapta vissza. Bár az író a rendszerváltás után is csak ritkán látogatott el szülőhazájába, művei és élete iránt tartósan nagy az érdeklődés a csehek körében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?