Különleges technikák és alkotások

Komárom. Nem mindennapi kiállítás nyílik ma a Duna Menti Könyvtárban és a Tiszti Pavilonban. A húsz éve Japánban élő, királyi udvari festőművész, Doma-Mikó István és a városi művelődési központ rendezésében négy japán művész tárlatát láthatja két héten keresztül, egészen pontosan október 20-áig a közönség.

Komárom. Nem mindennapi kiállítás nyílik ma a Duna Menti Könyvtárban és a Tiszti Pavilonban. A húsz éve Japánban élő, királyi udvari festőművész, Doma-Mikó István és a városi művelődési központ rendezésében négy japán művész tárlatát láthatja két héten keresztül, egészen pontosan október 20-áig a közönség.

Tahara Seshin ecsetíró mester, Masumoto Koji fotóművész, Niwako komputergrafikus, Kume Mikiharu pedig kirie (papírvágás) művész. A technikák egyik-másika talán kisebb magyarázatra szorul az európai ember számára. Doma-Mikó István leírása szerint a Kínából származó kirigami vagy kirie különösen finom művészet: hártyavékony papírlapból tűhegyes, borotvaéles késsel apró csíkokat, formákat vágnak ki úgy, hogy végül a lapból csak egy pókháló finomságú részletes rajz marad. Kume mester ezt az ősi technikát ötvözte saját újításával: míg az eredeti kirigami egyszínű, ő a kivágott nyílások mögé kartonokat helyezve „megszínezi” a képet. Távol-Keleten az ecsetíró mester nem csupán kalligráfus, hanem festő és költő is egy személyben. A bonyolult írásjeleket nagy technikai tudással és bő fantáziával formálja úgy, hogy olvashatóságuk mellett képírásszerűen jelképezzék is saját tartalmukat. Különlegességnek számít az is, hogy Tahara mester shikishire, azaz aranyfüst lemezzel keretezett keménylapra festi a japán és kínai szólásmondások által ihletett filozofikus töltésű szavait.

A legmodernebb komputertechnikával dolgozó fiatal tervezőnő, Niwaki alkotásairól így ír Doma-Mikó: „Műveinek mély filozofikus töltése sugárzik a nézőre, akit ugyancsak meglep, hogy némelyik alkotás egy egész kötetnyi történetet sűrít magába. Évezredes mondák elevenednek itt meg, amelyek éppúgy magyarázatot adnak a világ erdeinek és vizeinek egyensúlyára, mint a távol-keleti évnaptár tizenként jelképes állatára.”

Masumoto Koji fotóművész elpusztult halakat kapott lencsevégre, mert, mint rövid bemutatkozásában írja: „Belőlünk, emberekből marad valami legalább a történelemben vagy a kultúrtörténetben, de az ő kis életükből – ha én nem örökítem meg – még egy fénykép se marad. Bármily furcsa, munka közben felfedeztem valami szépet is...”

A füzesgyarmati Japán Múzeum együttműködésével megvalósuló tárlat ünnepélyes megnyitójára ma 16 órakor a Duna Menti Könyvtárban, 17 órakor pedig a Tiszti Pavilon dísztermében kerül sor. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?