Krasznahorkai László Libri-díjas, Bödőcs Tibor közönségdíjas

kk
Budapest |

Krasznahorkai László Herscht 07769 című, egyetlen hosszú mondatból álló elbeszélése kapta idén a Libri irodalmi díjat, a közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatírája nyerte el. A nyertesek 2-2 millió forintot kapnak.

A 2016-ban alapított díj célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. A magyar kulturális élet 189 képviselője tett javaslatot, hogy a 2021-ban megjelent alkotások közül melyekből válasszon a szakmai zsűri, illetve melyekre szavazhasson a közönség. A tíz döntős művet 150 könyvből választották ki. 

A szakmai zsűri tagjai idén Fullajtár Andrea színésznő, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, Bálint András színész, rendező, Beck Zoltán rockzenész és Károlyi Csaba irodalomtörténész voltak. Ez utóbbi így méltatta a győztes művet a csütörtök esti díjátadón:

„Egy regény, amelyben a kisemberek leghétköznapibb sorsa érintkezik a világmindenség fizikájával és zenéjével, és amelyben az emberek élete nem ér többet, mint a farkasoké. Egy regény, amelynek hőse akár én is lehetnék, de mégsem. Egy regény, amelynek hősével nem szeretnék ma a „kegyetlen éjszakában” találkozni, de mégis szeretném megérteni a lelkét. Egy regény, amelyben egyaránt szó van Angela Merkelről, a neonácikról és kedvenc zeneművemről, a Brandenburgi versenyekről – egy thüringiai ámokfutás során” – mondta laudációjában Károlyi Csaba irodalomkritikus, aki szerint kivételes erejű írónk új regényét ünnepelhetjük."

Március 30-tól május 10-ig több mint 21 000 szavazat érkezett a közönségtől. A legtöbb voksot Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatírája kapta. „Van ebben a könyvben minden, ami persze könyvben jó, de az életben sosem akartuk, ám mégis annyira kívántuk, vagy annyira felhúztuk kényes orrunkat, hogy megesett velünk: az erőszak keggyé nemesült, a szorongás biztonsággá, a félelem nevetéssé; és hajbókolni tanulunk a durva és érzéketlen, kinyilatkoztató néplélek előtt, vagy elhajolni előle, mindezt a megverni-megenni-megdugni trikolorja alatt. Ez tehát az a regény, amely megjelenésével megrengette, megrángatta, tépte-vonta a világot, amely mondatok tevepatáival tapodja, betűvágtával kopogja, szóharanggal kongatja, anekdoták lángnyelveivel lobogja az igazságot, és annak fordítottját, visszáját, fonákját, árnyékát, reciprokát, egy olyan országban, ahol az a törvény, hogy a sokaság kevésre se vigye, ahol mindőnk akarata, hogy a sólyom repüljön, a vakond túrjon, de legyen, aki megmondja, kiből lehet sólyom. A tigris kiscica ugyan, de a bajszával érdemes vigyázni!” – méltatta Beck Zoltán és Fullajtár Andrea a szatírát, annak nyelvezetét visszaadva.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?