Közkincs maradhat Charles Dickens íróasztala

London |

<p>Egy örökségvédelmi alap felajánlásának köszönhetően közkincs maradhat Charles Dickens (1812-1870) nevezetes mahagóni íróasztala, amelynél a nagy angol író utolsó műveit, köztük a Szép reményeket és a Két város regényét írta.</p>

A londoni Dickens Múzeum vasárnap jelentette be, hogy 780 ezer font adományt kapott a kormány támogatását élvező NFMF örökségvédelmi alaptól az íróasztal és a hozzá tartozó diófa szék megvásárlásához, és így a magántulajdonban lévő irodalomtörténeti ereklyék, amelyek eddig kölcsönként voltak kiállítva, végleg a múzeumban maradhatnak.

Dickens lányának, Mamie-nek a naplója szerint a szerző a kenti Gad's Hill-i házban ennél az asztalnál írta a Szép remények című könyvét és ennél intézte utolsó ügyeit, mielőtt 1870. június 9-én meghalt.  Jeanne-Marie Dickens Wenckheim grófnő, a nagy író, Charles Dickens ükunokájának magyar származású özvegye, tiszteletben tartva 1999-ben elhunyt férje, Christopher Charles Dickens akaratát, 2008-ban a londoni Great Ormond Street-i gyermekkórháznak ajándékozta a Karácsonyi ének szerzőjének íróasztalát és székét. Az író hajdan támogatta a kórház létrehozását és 1858-ban a működéshez szükséges alapok összegyűjtésére szervezett gálaesten az ő beszéde is hozzájárult ahhoz, hogy 20-ról 75-re emelkedhetett ágyainak száma.

A kórház nem sokkal később elárvereztette az íróasztalt, és jelenlegi tulajdonosa ugyancsak árverésre bocsátotta volna, ha a múzeum nem tudta volna előteremteni a megvételéhez szükséges pénzt. Kevés szerző munkáit olvassák, dolgozzák fel és idézik olyan gyakran, mint a kétszáz évvel ezelőtt született Dickensét. Az író belakta egész Londont, számos helyen élt, otthonai közül azonban egyedül a múzeummá alakított négyszintes téglaépület maradt fenn.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?