Középkori gondolatok

Van az úgy, hogy céltalanul keresgélek, válogatok a műholdas tévéadók csatornáin. Ritkán bár, de előfordul, hogy unalmamban valami érdekes műsorra lelek, mely aztán leköti figyelmemet, sőt akár még tanulságos is lehet számomra.

Van az úgy, hogy céltalanul keresgélek, válogatok a műholdas tévéadók csatornáin. Ritkán bár, de előfordul, hogy unalmamban valami érdekes műsorra lelek, mely aztán leköti figyelmemet, sőt akár még tanulságos is lehet számomra.

A minap az egyik magyar nyelvű tévéadón egy kissé korosodó, túlsminkelt hölgy előadása ragadta meg a figyelmemet. Talán író, talán elavult nézetű lélekismerő lehetett a szentem, de mivel már a műsor vége felé kapcsolódtam a monológjába, nem derült ki számomra szakemberi mivolta. Mosolyogva üzente nekem és valamennyi nőtársamnak, hogy ha a kedves férjem megcsalna, ne keseredjek el! És főleg ne hagyjam el nyomban és meggondolatlanul! S még csak ne is buzeráljam életem párját! Inkább kürtöljem szét fájdalmamat mind a valamennyi barátnőmnek – ha tíz van, mind a tíznek –, hiszen így megszabadulok lelkem nyomasztó terhétől. A nők szeretnek beszélni, így születtek, ez a jellemző rájuk. Tehát, mindegy, hogy mit, csak beszéljek: a lényeg, hogy sokat és sokszor. Női lelkem csak így marad ép és egészséges – tudom meg a sok okosságot nálamnál kicsikével idősebb, ám jóval bölcsebb jóakarómtól. S az Istenért, bocsássak meg léha férjemnek, hiszen a férfitermészet már csak ilyen! Meg kell értenem: állandó bizonyítási kényszertől terhes. A nők pedig nagyon szeretik a férfiakat. Hát ne hagyjam ilyen botorságért elmenni! Legyek vele türelmes, legyek elnéző is, maradjak hozzá továbbra is kedves és alázatos. Egyszóval hunyjak szemet a történtek felett, és bocsássam meg a félrelépést. Aki elítélendő és elűzni való, az a szerető, az álnok! Az a másik nőszemély! Aki nem átallotta elszeretni hitvesemet. Mert a férj sosem bűnös. Aki mindenért felelőssé tehető – az csak egy másik nő lehet! Szakembernőnk felé újabb kérdést hint a szintén csinosra sminkelt és nagyon mosolygós riporterré nevezett szépségkirálynő. Mi a véleménye az emancipációról? Tündéri hölgyünk erre is tudja a választ. Gúnyosan feleli: legyen karrierista, aki akar, dolgozzon csak háromszor annyit, és viseljen tízszer annyi terhet, ha neki az a jó, és nem akarja magát feláldozni a család szent oltárán!

Okos buksijában meg se fordul a gondolat, talán ki kéne mondani, hogy a nő ne viseljen tízszer annyi terhet, hanem kérje férje segítségét. S ha nem kapja meg, tagadja meg az alárendeltséget, a többletteher viselését, és semmiképp se érezze hősnek magát az önfeláldozó nő szerepében. Valamint az az ötlet se, hogy ne dolgozzon háromszor annyit a kedves nőtárs! Inkább fizessék meg neki a munkáját ugyanúgy, pontosan annyira, mint amennyire a férfiakét. A korszakalkotó javaslat, mely szerint: egyazon munkáért ugyanannyi fizetést nőnek, férfinak! – messze elkerüli. Zárszavában pedig mosolyogva bizonygatja: nagyon szereti a férfiakat. Ő maga is immár huszonvalahány éve él boldog, zavartalan és harmonikus házasságban párjával – melyben csak egész pici nézeteltérések szoktak előfordulni. Kérdés már csak: vajon ki hiszi el ezt a romantikus nőregénybe illő bátor kijelentést?

A sors keze lehet a dologban – gondolom a műsor befejeztével, mivel nem derül ki számomra sem tudós asszonyunk kiléte, neve s esetleges művének címe sem. De az az igazság, és most töredelmesen bevallom minden nő- és férfitársamnak: őszintén és tiszta szívből nagyon örülök, hogy nem kellett megtudnom, ki az a magát bölcsnek és okosnak képzelő emberasszony, aki a harmadik évezred beköszöntével ilyen középkorinak is maradi szellemű elméletével traktálja a nőtársadalom tagjainak fejét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?