Közéleti személyiségek kitüntetése az ünnepen

Pozsony. Áder János Magyarország köztársasági elnöke augusztus 20. alkalmából szlovákiai magyar közéleti személyiségeket is kitüntetett.

Pozsony. Áder János Magyarország köztársasági elnöke augusztus 20. alkalmából szlovákiai magyar közéleti személyiségeket is kitüntetett. A magas állami kitüntetéseket tegnap Czimbalmosné Molnár Éva pozsonyi magyar nagykövet adta át.

A magyar államfő Pogány Erzsébetnek a szlovákiai magyarság társadalmi, politikai és kulturális életének meghatározó egyéniségeként a felvidéki és az összmagyarság iránti elkötelezettséggel végzett, a helyi társadalmi élet újjászerveződését szolgáló, sokoldalú és odaadó tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta. Sándor Anna értékes tudományos és tudományszervezői munkája, valamint a magyar nyelv felvidéki megmaradása érdekében folytatott jelentős közéleti és kulturális tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Szvorák Zsuzsa a felvidéki magyarság identitásának megőrzését és hagyományainak továbbörökítését szolgáló sokrétű tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt, Luky János pedig sokrétű, Barsendréd és magyar közösségének életét gazdagító, a község történetének feltárásában kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Czimbalmosné Molnár Éva köszöntőjében arról szólt, ha teljes erőnkkel kiállunk amellett, amit teszünk, abból mindig hiteles alkotások születnek. Olyanok, amelyek hatással lehetnek környezetünkre és nemzetünkre. „Életünknek csak az önfeláldozó munka adhat értelmet. Olyan személyeket ünnepelhetünk ezen a jeles napon, akiknek a munkájával valami jobbá változott. Értéket, jelet hagynak maguk után, amivel viszonyítási pontot jelölnek ki számunkra” – mondta a nagykövet asszony.

„Számomra külön örömet jelent, hogy egy háttérembert találtak méltónak a kitüntetésre, s hogy a négy kitüntetett között három nő van” – fogalmazott köszönőjében Pogány Erzsébet. Sándor Anna azoknak mondott köszönetet, akik zaklatott, problémáktól nem mentes világunkban odafigyelnek az olyan jellegű tevékenységekre is, amelyekből közvetlen haszon, tőke nem származik ugyan, megmaradásunkhoz is hozzájáruló szellemi és kulturális tőke viszont igen. Luky János azt mondta, számára, aki kis falusi közösségében kis dolgokat valósított meg nagy szeretettel, ez az elismerés olyan, mint színésznek az Oscar-díj. „Hogy valaki jó pedagógus legyen, ahhoz jó diák kell. Hogy valaki jó rendező legyen, ahhoz kiváló színjátszók kellenek. Nálunk, Füleken ők megvannak és segítenek – mondta köszönőbeszédében Szvorák Zsuzsa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?