Kossuthról a Tiszatájban

A komoly tradíciókkal rendelkező szegedi lap szeptemberi számában az olvasók Lászlóffy Aladár, Nagy Gábor, Tőzsér Árpád, Kiss Anna és Bogdán László verseit olvashatják. A versek érdekessége – egyebek mellett –, hogy Tőzsér Árpád és Bogdán László egyaránt mint egy ciklus részét adják közre költeményeiket.

A komoly tradíciókkal rendelkező szegedi lap szeptemberi számában az olvasók Lászlóffy Aladár, Nagy Gábor, Tőzsér Árpád, Kiss Anna és Bogdán László verseit olvashatják. A versek érdekessége – egyebek mellett –, hogy Tőzsér Árpád és Bogdán László egyaránt mint egy ciklus részét adják közre költeményeiket. Vajon intellektuális imposztorkodással van dolgunk, vagy szerzőink valóban egy nagyobb terjedelmű alkotáson dolgoznak? Az olvasók bizonyára örülnének, ha ez utóbbiról volna szó. Prózát Tandori Dezső, és az ifjú tehetség, Kiss László tollából olvashatunk. Ez utóbbi Szinbád-paródiája – Szökés a picsába címmel – nagyon jól eltalálja az eredeti mű nyelvi modalitását.

A szám gerincét a Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója kapcsán született tanulmányok adják. Dénes István Zoltán Kossuth nemzet- és szabadságfelfogásáról értekezik, Gergely András Kossuth 1847 és 1853 közötti nemzetiségi politikáját fejtegeti. Fried István ‘Hazay Gábor’ a Széchenyi-Kossuth vitában című terjedelmes tanulmányában Vörösmarty Mihály állásfoglalását ismerteti, természetesen a tőle megszokott tanáros precizitással kitér a szerénynek rosszindulattal sem nevezhető életmű más darabjaira is. Móser Zoltán Bartók Kossuth-szimfóniájáról ír.

A Kritika rovatban Acsai Roland, Bombitz Attila és Büky László kritikáit olvashatjuk Tandori Dezső, Bartis Attila és Szepesi Attila könyvéről.

A számot Kossuth-ábrázolások díszítik. (K. L.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?