Könyvtári öncenzúra

tt
Budapest |

Múlt héten robbant a hír, hogy az olvasók feljelentése alapján Nagymaros polgármestere leszedette a Meseország mindenkié példányát a könyvtár polcáról. 

Ezt megelőzően a Time a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta Rédai Dorottyát, a mesekönyv projektkoordinátorát. A kötet, melyben 17 kortárs szerző hátrányos helyzetű hősökkel, etnikai és társadalmi kisebbségek szemszögéből mesél újra klasszikus népmeséket, a jobboldali és kormányzati politikusok szélsőségesen negatív reakcióit követően az LMBT+ embereket diszkrimináló politika elleni tiltakozás szimbólumává vált.
Miután valaki feljelentést tett a nagymarosi könyvtár ellen, Heinczinger Balázs polgármester felkérte a könyvtárt, hogy vegye le polcáról a mesekönyvet. A könyvtáros, Jele Viktória, bár eleget tett a felszólításnak, arra figyelmeztetett, nincs olyan törvény, mely tiltaná, hogy a kötet ott legyen a könyvtár kínálatában. Demeter Áron, az Amnesty International szakértője megerősítette, hogy a nagymarosi könyv-tár a szabályoknak megfelelően tartotta a gyerekkönyvek között a Meseország mindenkié példányát, hiszen a gyerekvédelmi törvény a könyvek árusítására vonatkozik, és egy könyvtár nem folytat kereskedelmi tevékenységet. „Kevés dolog példázza jobban a törvény kártékonyságát, mintsem az, hogy embereket jelentenek föl. Ennek már rövidesen olyan hatása lehet, hogy a könyvtárak és iskolák szép csendben, teljesen maguktól leveszik azokat a tartalmakat a polcaikról, melyekről azt gondolják, hogy problémát jelenthetnek a helyi ügybuzgó polgármester vagy valaki más számára. Így szép lassan fontos és értékes könyvek tűnnek majd el a könyvtárakból” – mondta Demeter Áron a Klubrádiónak. A törvény egyik legkárosabb következménye az öncenzúra, illetve az a dermesztő hatás, mikor attól tartva, hogy alkalmazzák rá a törvény, senki nem mer semmit tenni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?