Koncz Zsuzsa sikertörténete

1946. március hetedikén született Pélyen.
Az 1962-es Ki Mit Tud?-on tűnt fel Gergely Ágival a Gézengúz nevű duóban. 1966-ban jelent meg első kislemeze, a Rohan az idő. A következő évben látott napvilágot az első magyar beatnagylemez az Ezek a fiatalok című film zenéjével.

1946. március hetedikén született Pélyen.

Az 1962-es Ki Mit Tud?-on tűnt fel Gergely Ágival a Gézengúz nevű duóban. 1966-ban jelent meg első kislemeze, a Rohan az idő. A következő évben látott napvilágot az első magyar beatnagylemez az Ezek a fiatalok című film zenéjével. A film hű dokumentuma egy új életérzés megjelenésének, egy mára történelemmé vált kornak. Koncz Zsuzsa az egyik főszereplője volt, olyan társadalmi, szociológiai ihletésű dalokat énekelt benne (Szőke Anni balladája, Mr. Alkohol, Ez az a ház), amelyeknek meghatározó szerepük volt későbbi emberi-művészi karakterének, nézeteinek kialakulásában.

1969-ben jelent meg az első szólólemeze. Elmondása szerint a …Volt egyszer egy lány az addigi évek útkeresését dokumentálta, egyben vázlata volt a következő, az igazi áttörést jelentő Szerelem címűnek. Az Illés zenekarral még további három albumot készített. A társadalomkritikus szövegek miatt a hetevenes években egyre kevésbé szívesen látott és hallott énekesnő lett, a ‘73-as Jelbeszéd című albumát betiltották. Az évtized közepén már külföldön is egyre nagyobb sikereket ért el, Németországban öt lemeze jelent meg. Az NDK-n kívül Lengyelországban és Franciaországban is ismertté vált, de koncertezett a volt Szovjetunióban, és többször megjárta az Amerikai Egyesült Államokat is. Közben Magyarországon is rendszeresen jelentkezett új anyaggal, ekkor már a Fonográffal dolgozott. Az 1979-es Valahol címűt az évtized lemezének választotta a szaksajtó.

A nyolcvanas évek első felét az útkeresés jellemezte. Dalainak szövegeit továbbra is Bródy János írta, ám a Fonográf együttes megszűnésével lezárult egy korszak. Az évtized közepétől a lemezei már nem egy-egy zenekar alkotói műhelyében készültek, és kibővült a szerzők, a közreműködő muzsikusok névsora is. Csatlakozott hozzá többek között Bornai Tibor, aki átvette Tolcsvay László addigi szerepét. Egészen a kilencvenes évek végéig volt dalainak egyik meghatározó szerzője, és ő irányította a zenei műhelymunkákat is.

1991-ben kiadót váltott, búcsút intett a Hungarotonnak. Öt lemeze jelent meg az EMI-Quint gondozásában. Az 1997-es Ég és föld között már ismét a Hungaroton kiadásában került a boltokba. A címadó dal Bódi Lászlónak, a Republic frontemberének a szerzeménye. A következő, Csodálatos világ című duettlemeze a férfiénekesek színe-javát vonultatja fel. Legutóbb 2002 novemberében jelentkezett albummal, a Ki nevet a végén cíművel, amelyen új zenészek: Lerch István, Müller Péter “Sziámi”, Horváth Attila és Dorozsmai Péter működtek közre.

Kivételes előadói képessége lehetővé teszi, hogy szűk közönség körében megtartott intim hangulatú fellépésektől egészen a többezres nézősereget vonzó sportcsarnokos koncertekig mindenhol otthonosan mozogjon. 1992-ben töltötte meg először a Budapest Sportcsarnokot, majd a következő években, egészen a BS leégéséig még hatszor. A magyar zenei élet egyik legnépszerűbb előadója, pedig lemezei nem kapnak nagy publicitást. Szerencsére azonban a közönség mindig felfedezi ezeket. Talán éppen azért, mert Koncz Zsuzsa zenéje, mondanivalója merőben más világot képvisel a mostani megszokottól. (péjé, uno)

Koncz Zsuzsa díjai

1977 – Liszt Ferenc-díj

1989 – Érdemes művész

1992 – Kazinczy-díj

1995 – A magyar köztársasági érdemrend Tisztikeresztje

1998 – Huszka Jenő-díj

1999 – EMeRton-díj

1999 – Hungaroton-életműdíj

2000 – Arany Zsiráf-életműdíj

2000 – Maecenas-díj

2001 – A Francia Becsületrend Lovagja kitüntetés

Koncz Zsuzsa-diszkográfia

1969 – … Volt egyszer egy lány

1970 – Szerelem

1971 – Kis virág

1972 – Élünk és meghalunk

1973 – Jelbeszéd

1974 – Gyerekjátékok

1975 – Kertész leszek

1975 – Ne vágj ki minden fát

1976 – ”...elmondom hát mindenkinek...”

1977 – X.

1978 – Aranyalbum (1967-1973)

1979 – Valahol

1981 – Menetrend

1984 – Konczert

1985 – Újhold

1988 – … Fordul a világ

1988 – Balladák

1988 – Koncz Zsuzsa archív

1989 – Verslemez III.

1991 – Illúzió nélkül

1992 – Jubileumi koncert

1993 – Ne veszítsd el a fejed

1995 – Unplugged I.-II.

1996 – Miénk itt a tér…

1997 – Ég és föld között

1998 – Csodálatos világ

1999 – Miért hagytuk, hogy így legyen

2002 – Ki nevet a végén

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?