Koncsol László kapta az idei Turczel Lajos-díjat

Ipolyszalka |

<p>November 5-én rendezték meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) és a helyi önkormányzat szervezésében a III. Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalmi Konferenciát, melynek témája a történelmi ismeretterjesztés és történelemoktatás, a magyar nyelvű tudományos ismeretterjesztés volt; levezető elnöke pedig Liszka József etnológus, az SZMÍT Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekciója elnökségének tagja.</p>

Józsa János, Ipolyszalka polgármesterének megnyitó beszéde után Szarka László történész előadásában arra utalt, hogy nagy szükség lenne egy magyar ismeretterjesztő portál létrehozására. Ozogány Ernő tudomány- és technikatörténeti szakíró a magyar nyelvű tudományos ismeretterjesztés mai, Lacza Tihamér, az SZMÍT Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekciójának elnöke pedig az egykori csehszlovákiai helyzetét vázolta fel.
G. Kovács László történész a nyolc évvel ezelőtt elhunyt irodalomtudósra, Rákos Péterre emlékezett, aki ebben az évben lett volna nyolcvanöt éves. Rákos Péter több mint fél évszázadon keresztül élt Prágában a cseh és magyar kultúra közötti értékcsere fáradhatatlan munkásaként. A megemlékezésre reflektálva Koncsol László, József Attila-díjas költő meghatódva beszélt egykori barátjáról.
Jávorka Ágoston fizikus, csillagász a közelmúltban elhunyt Bödők Zsigmond asztrofizikusra, tudománytörténészre emlékezett személyes élményein keresztül.
A szlovákiai magyar tudományos élet és ismeretterjesztő irodalom képviselőinek arcképcsarnokát, amely a Tudomány szolgálatában címet viseli (az SZMÍT gondozásában jelent meg), Lacza Tihamér, a kiadvány szerkesztője mutatta be.
A tavaly alapított Turczel Lajosdíjat idén a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció javaslatára az SZMÍT választmánya Koncsol Lászlónak ítélte oda.
A jelenlévők mint minden évben, most is együttesen helyezték el az emlékezés és a tisztelet koszorúit Turczel Lajos síremlékén (Nagy János szobrászművész alkotása).

Nagy Erika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?