Koncert a „hodályban”

Pozsony. Prága és Brünn után kedden Pozsonyban került sor a Személyiségek koncertje elnevezésű sztárparádéra.

Pozsony. Prága és Brünn után kedden Pozsonyban került sor a Személyiségek koncertje elnevezésű sztárparádéra. Hana Hegerová, Milan Lasica, Peter Hapka, Jaromír Nohavica, Lucie Bílá, Richard Müller, Jana Kirschner és Iva Bittová két és fél órás koncertjét az Incheba kiállítóközpontban, finoman szólva nem túl eszményi helyszínen rendezték. A koncertteremmé avanzsált kiállítási csarnok hodályjellegét az est legnagyobb sztárja és életre hívója, Hana Hegerová is szóvá tette, persze a rá olyannyira jellemző finomsággal. A szigorú dramaturgiával felépített koncerten neki jutott a legtöbb, nyolc dal eléneklésének lehetősége. Hegerová produkciója kapcsán szentségtörés lenne kifogásolni az intonációs bakikat, hiszen hangszíne, mosolya még mindig a régi. Legnagyobb slágerét, a Levandulovát Petr Hapkával duettben adta elő, aki ezután Jan Kirschnerrel, a Miss Slovakia egykori döntősével szólaltatta meg a Bude mi lehká zem-et.

Jaromír Nohavica kedvéért főleg a fiatalok váltottak állójegyet, akik csalódtak, mikor „Jarek” négy dal eléneklése után fölkonferálta a következő fellépőt, Lucie Bílát. A cseh énekes nem tudott beilleszkedni a zsebszimfonikusokkal kiegészített zenekarba, hiányzott a gitárja, amelyet az est zongoristája, Petr Malásek zenei dramaturgiája vett ki a kezéből. Slágerét, a Kometát szinte csak a dalszöveg alapján tudta beazonosítani a közönség.

Iva Bittová hegedűs-énekes produkcióját, a Divná slečinkát nem hangszerelte át Malásek. Az egykori színésznő mély átéléssel előadott dala szinte Lajkó Félixet idézte.

Richard Müller a Po schodoch című dallal kezdte produkcióját, amelyet szintén a felismerhetetlenségig áthangszerelt a zenei rendező. Müller is érezhette, hogy kilóg a koncert előadói közül, hiszen még arra sem vette a fáradságot, hogy egyszer is elénekelje a Banket-sláger refrénjét.

Az szlovákiai axióma, hogy egy koncert nem kezdődhet időben, és hogy a mikrofonnak szükségszerűen be kel fütyülnie időnként, azonban az már a lightdesign számlájára írható, hogy a showreflektorok fényéből a közönség közé is jócskán jutott, hunyorgásra kényszerítve a nagyérdeműt.

Nagy kár, hogy ezek a művészek Szlovákiában ma aligha tudnak megtölteni egy Incheba nagyságú (de nem akusztikájú!) koncerttermet úgy, hogy a szervezőknek kifizetődő legyen szólóban színpadra állítani őket. ĺgy aztán az operakoncertek, háromtenorok kasszasikerére építve jönnek létre a Személyiségek koncertjéhez hasonló, valószínűleg busás bevételt biztosító produkciók. Ám legyen. Ha egyszer ez az egyetlen módja, hogy Hana Hegerová, Lucie Bílá vagy Petr Hapka eljusson Szlovákiába…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?