Klónhadsereg a Cannes-i vörös szőnyegen

Bemutatták a Cannes-i Filmfesztiválon a Star Wars III. részt, A sith-ek bosszúját május 15-én. Az idősebb rajongók örültek, a fiatalabbak még jobban, George Lucas a Nixon kormányról beszélt, Natalie Portman kopaszon ijesztegette a rajongókat és Darth Vader a lépcsőkről integetett.

„Nekem nincs kitűzőm, vasárnap megnézem a Star Warst, és ennyi a fesztivál” – mesélték többen. Sokan kérdőjelezik meg egy Star Wars jellegű film Cannes-i jelenlétét, azonban minden művészfilmes és „cinéphil” felhajtás ellenére Cannes A sith-ek bosszúja vasárnap esti bemutatójának lázában égett a fesztivál május 11-ei kezdete óta.

A legnagyobb szálloda, a Carlton előtt reggeltől-estig hatalmas tömeg várakozott, itt bérelt ugyanis két emeletet a film stábja, és egy-egy pillanatra, a limuzin felé haladva fel-feltűnt Anakin Skywalker és Mace Windu-mester. A bemutató reggelén a fesztiválpalotától több utcára is megállítottak ismeretlenek egy-egy fölösleges jegyet kérve. Két órával a vetítés előtt rajongók és egyszerű turisták keverékéből álló hatalmas tömeg lepte el az utakat, járdákat, zöldövezeteket.

A premier előtt minden idők egyik leglátványosabb vörös lépcsős bevonulásán a Köztársaság harci felszerelésébe öltözött statisztái masíroztak. Élő zenekar, füstgépek, tűzijáték és a lépcsők tetején megjelent a baráti látogatásra érkező államfőként integető Darth Vader.

A láthatóan megilletődött Lucast és stábját a vetítés után huszonöt percen keresztül állva ünnepelte a Cannes-i közönség. A fogadtatás és az első visszhangok amúgy mind azt jelzik, hogy ez a rész nem csak a közönség, de a kritikusok kegyeit is elnyerheti. A fesztiváltévé riportere a film után bejelentette: „Az erő Lucasszal van”.

De Lucas a sajtótájékoztatót szerényen csak azzal kezdte: „Megnyugodtam, a hat filmből most már egy lett”.

Natalie Portman az egybegyűlt újságíróknak arról a kihívásról beszélt, amit Padme megformálása jelentett számára három filmen át: „az, hogy egy karaktert több éven keresztül eljátszottam, azt is jelenti, hogy tápláltam a saját fejlődésemmel, változásommal.”

Hayden Christensennek viszont sokkal egyszerűbb volt a Darth Vaderré változás, „csak a mozgást meg a hangot kellett megfigyelnem” – magyarázta.

Lucas ezután a történet politikai oldalára tért ki. A saga harmadik részében a Köztársaság birodalommá válik, a demokrácia diktatúrába fordult. Ezért a film több jelenetében is hangsúlyosan megjelenik az önmagát megvédeni képtelen demokrácia bírálata. Lucas rövid történelemleckét tartott, hogy példákat hozzon fel erre: a Caesar utáni Rómát, a Napóleon kori Franciaországot vagy Hitler Németországát.

Az idő során azt figyeltük meg – fejtette ki a rendező a két sorozat egymáshoz és a rajongókhoz való viszonyát – hogy két rajongótábor létezik. A 25 év felettiek, és ők a hangosabbak, a régi sorozaton nőttek fel, azért lelkesednek, legalább úgy, ahogy a 25 év alattiak az új epizódokért. „Kíváncsi vagyok, milyen lesz a helyzet 10 év múlva, mikor a fiatalok is felnőnek, és ők is jobban tudják hallatni a hangjukat” – tette hozzá. De arról, hogy meglepné-e őket a befejező trilógiával, már nem beszélt. (cm)

George Lucas Cannes-ban

Lucas életműdíjat kapott szombat este a Cannes-i Filmfesztiválon. A francia hagyomány szerint ugyanis kiemelnek néhány kommersznek tekintett filmest, és filmszerzőnek kijáró tisztelettel üdvözölik őket. Még a Hollywood-ellenzők is vigasztalódhattak, hiszen „csak” versenyen kívül vetítik a filmet, és így az Arany Pálmát biztosan nem kapja meg. Lucas elmondta, hogy az első részeket Nixon elnöksége és a vietnámi háború alatt írta, és mivel előtte elkészítette az összes szereplő profilját, életrajzát, ezért a három újabb történet is ezekből a háttéranyagokból nőtt ki, és így magán viseli a korai hetvenes évek nyomait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?