Kísértetek a Komáromi Jókai Színház deszkáin

Ibsen

Újabb bemutatóra készül a Komáromi Jókai Színház. Péntek este 7 órakor tartják a premierjét a Henrik Ibsen Kísértetek című darabjának. Az ezt követő hétvégi és jövő heti előadásokra, melyekre a bérletes nézőket is várják, még válthatóak jegyek.

A drámát Lukáš Brutovský fiatal szlovák rendező vitte színre. Brutovský számos hazai és cseh színházban bemutatkozott már, általában klasszikus darabokhoz nyúl. A Kísértetek a Nóra és a Hedda Gabler után Ibsen harmadik nagy női drámája. A norvég drámaíró, akit a színházi modernizmus és a modern dráma atyjaként tartanak számon, 1881-ben írta a darabot, premierjét Chicagóban tartották egy évvel később. A darab a bemutatót követően nagy botrányt kavart.

A Kísértetek középpontjában egy középkorú nő, Alvingné áll, Alving kapitány gazdag özvegye. Az özvegy férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet az elhunyt emlékére. A megnyitóünnepségre hazavárja rég nem látott fiát, aki festőként él Párizsban. De lehet-e bármit örömmel ünnepelni olyan világban, ahol álszentség leplez szégyenletes titkokat, kényszerű hazugságokat és elfojtott vágyakat? Alvingné egész életében férje bűneit titkolta és arra törekedett, hogy ezeket a közösségében ellensúlyozza. A férfi halála után azonban lassan kitudódnak ezek a hazugságok, és úgy tűnik, nem maradnak következmények nélkül.

A darab a drámaíró korában azért számított példátlannak, mivel tabunak tekintett társadalmi problémákat vet fel: olyanokat, mint például a szifilisz, az élettársi viszony, az incesztus, vagy épp a nők és férfiak azonos megítélése, miközben a család, a szülői tekintély és a vallás dogmáit kérdőjelezi meg. Formai tekintetben ez az egyik legradikálisabban szerkesztett Ibsen-darab, melyben a drámaíró lassan és kíméletlenül leplezi le a múltat.

A főszereplő, Helene Alving karakterét Bandor Éva játssza, Alvingné fiát, Osvaldot pedig Culka Ottó alakítja. Az előadásban szerepel Mokos Attila, Fabó Tibor és Hostomský Fanni is.

A produkció díszlettervezője Juraj Poliak, jelmeztervezője Peter Čanecký, rendező asszisztense Balázsy László és dramaturgja Miro Dacho.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?