Kisebb pompával, meglepetésekkel, rekordokkal

Mégis megtartották – bár az elmúlt napokban sokan kongattak felette vészharangot. Voltak olyan hangok is, hogy akár az utolsó pillanatban is lefújhatják a show-t. Mások optimistábban vélekedtek, mondván, még nem fordult elő, hogy háború miatt elmaradt vagy elhalasztották volna. Erre most sem került sor. Az Oscar-szobrocskák vasárnap este a hollywoodi Kodak Színházban gazdára találtak. Bár voltak, akik nem vették át a díjat.

Az Oscar-szoborral: (balról) Adrien Brody, a legjobb férfi főszereplő, Nicole Kidman, a legjobb női főszereplő, Catherine Zeta-Jones, a legjobb női mellékszereplő és Chris Cooper, a legjobb férfi mellékszereplő TASR/EPANem a legszerencsésebben indul a 2001 novemberében átadott, s az Oscar-gála állandó otthonául szolgáló Kodak Színház története. Hiszen a tavalyi Oscar-kiosztón a 2001. szeptember 11-ei események miatt ügyeltek fokozottabb figyelemmel a hollywoodi csillagok biztonságára, idén pedig az iraki háború miatt. Esetleges biológiai vagy vegyi támadástól, valamint háborúellenes tüntetők inváziójától tartva szigorították meg a biztonsági intézkedéseket, hogy megvédjék az amerikai hatalom és befolyás egyik legkimagaslóbb, immár hetvenöt éves jelképét, az Oscar-ünnepséget, amely a legnagyobb rendben zajlott le. Megtartásához valószínű hozzájárultak a háttérben munkálkodó érdekek is: egy-egy Oscar-díjjal jó pár millió dollárral lesz gazdagabb ez vagy az a produkciós cég.

Igaz, idén rövidebb volt a vörös szőnyeg, de azért felvonultak a sztárok annak rendje és módja szerint. A háború árnyékában természetesen visszafogottabban, sötétebb tónusokban, tartózkodva az extravaganciától. Keanu Reeves és Cameron Diaz egyedül, Tom Cruise exneje, Nicole Kidman pedig édesanyjával Janelle Kidmannal érkezett. Ben Affleck kedvesével, Jennifer Lopezzel kart karba öltve: ám a fiatal színész nem tűzte ki a békejelvényt, ahogy az előzetes bejelentések alapján mindenki várta tőle. Az iraki valóság azonban végig jelen volt a show alatt: a díjazottak legtöbbje felemelte hangját a békéért.

A szobrocskákat lényegében a várakozásoknak megfelelően ítélte oda a Filmakadémia. Csalódnia talán csak Martin Scorsesenek, a New York bandái című opus rendezőjének kellett, mert a film tíz jelölése közül egy se jött be.

Annál inkább beigazolódtak a Chicago (rendezője az elsőfilmes Rob Marshall) című filmmusicalhez fűzött várakozások. A Chicago a legnagyobb diadalt érte el a versengésben: a tizenhárom jelölésből hatot díjra váltott. Producerei a legjobb filmért vehették át a 33,2 cm magas 24 karátos arannyal bevont szobrocskát, a kigömbölyödött Catherine Zeta-Jones pedig a filmben nyújtott alakításának köszönhetően a legjobb női mellékszereplőként léphetett a pódiumra Sean Connery felkérésére. Ám a Chicago stábjából szólítottak művészeket a színpadra a legjobb látványtervért és díszletért, a legjobb jelmezért kategóriákban is. A legjobb férfi mellékszereplő – maga mögött hagyva Ed Harrist és Paul Newmant – az Adaptationből került ki: Chris Cooper.

A gála résztvevőiben a legnagyobb meglepetést Harison Ford bejelentése váltotta ki, aki Roman Polanskit kérte színpadra, hogy a Zongorista című filmjéért átvegye a legjobb rendezőnek járó díjat. Akik meglepődtek, azok nem Polanski holokausztdrámájának kvalitásait kérdőjelezték meg. Úgy vélték, amiatt a botrány miatt, amely a rendező körül kialakult, a Filmakadémia tagjai nem őrá fognak majd szavazni. A díjkiosztó előtt felmelegítettek egy régi esetet. Hosszan cikkeztek arról: Polanski talán nem kockáztatja meg, hogy Hollywoodba utazzon, mert huszonhat évvel ezelőtt a rendező állítólag kiskorú megerőszakolásának vádjával állt a bíróság előtt, ám az ítélet kihirdetése elől az Államokból Franciaországba távozott. A Zongorista sikert hozott Adrien Brodynak is, akit a legjobb férfi főszereplő kategóriában díjaztak, s kiütötte az előrejelzések által erősen esélyesnek tartott Daniel Day-Lewist, akit az említett Scorsese-filmben nyújtott alakításáért jelöltek a legjobb férfiszínész kategóriában. Brody – aki a gettót és a második világháborút csodálatosképpen túlélt Wladyslaw Szpilman zeneszerzőt kelti életre – díjszerzésével rekordot írt be az Oscar-történetébe: huszonkilenc évével ő a legifjabb színész, aki ebben a kategóriában megkapta az Amerikai Filmakadémia díját.

Pedro Almodóvar is rekorddal dicsekedhet. Huszonhét év óta az idei az első eset, hogy a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában két nem amerikai forgatókönyv is jelölést kapott, és a spanyol rendező ezt Beszélj hozzá! című filmjének forgatókönyvével díjra is váltotta.

Az ausztrál szépség, Nicole Kidman arra vágyott, hogy az édesanyja büszke legyen rá. A Kidman mama ezúttal a legnagyobb büszkeséggel hagyhatta el lányával a Kodak Színházat, hiszen Nicole Az órák című életrajzi műben bizonyította, olyan nagy színésznővé érett, hogy az Amerikai Filmakadémia tagjai is rá szavaztak a legjobb női főszereplő kategória öt jelöltje közül. Kidman Az órákban a híres írónő, Virginia Wolf megbomlott elméje elleni küzdelmét ábrázolja árnyalt színészi eszközökkel.

Nagy meglepetésnek számít, hogy a detroiti rapper, Eminem kiütötte a U2-t. A legjobb betétdal kategóriában az utóbbi együttest tartották esélyesnek a New York bandáiban hallható dalukkal. Ugyanakkor a Filmakadémia tagjai úgy döntöttek a szobrocskát Eminemnek juttatják a 8 mérföldben elhangzó Lose Yourself című nótájáért. A szabadszájú botrányhős, Eminem azonban nem jelent meg a gálán, következésképpen nem vette át a díjat, és nem szólaltatta meg a Kodak színpadán az említett, kritikusai szerint nem teljesen szalonképes szövegű dalt. Nem tudni mi az oka távolmaradásának, talán, hogy jó előre figyelmeztették, az Oscar-gála családi műsor, s az est folyamán lehetőleg kerülje a botrányos jeleneteket.

Nem fulladt botrányba az életműdíj körül kialakult kisebb bonyodalom. A jelölt Peter O’ Toole ugyanis, akit 1962 és 82 között hét alkalommal jelöltek Oscarra, ám egyszer sem kapta meg a legjobb színésznek járó szobrocskát, levélben fordult az Akadémiához, hogy várjanak még tíz évet az életműdíj átadásával. Az idős színész időközben meggondolta magát, és vasárnap este mégis átvette az elismerést.

A Gyűrűk ura – A két torony elsősorban a technikai kategóriákban versengett, nem is sikertelenül: győzött a legjobb hangeffektus-vágás és a vizuális effektus kategóriákban.

A külföldi, vagyis a nem angol nyelvű filmek kategóriában az idén rekordmennyiségű opust válogattak be. A magyar versenyfilm, a Hukkle alulmaradt az ötvennégy külföldi produkció versengésében. A legjobbnak a Filmakadémia a Hontalanul Afrikában című német produkciót találta. Münchenben élő rendezője, Caroline Link azonban nem vett részt a vasárnap esti díjkiosztó gálán.

Meglepetésekkel, örömökkel és csalódásokkal folyt és ért véget az Oscar-gála. Ám azoknak a jelölteknek sem kellett üres kézzel távozniuk, akik nem vehettek át szobrot. Ők vigaszdíjként ajándékcsomagot kaptak. Ebbe sok egyéb között fogfehérítési kezelésekre szóló nagyobb összegű utalványt is becsúsztattak. Az Oscar-pakkal vigasztalódó sztárok így aztán jövőre csillogó fogakkal mosolyoghatnak majd a vörös szőnyegen a kamerákba és objektívekbe, remélhetőleg nagyobb pompa, villogás és fények között. És semmi se vet majd árnyékot a filmszakma világraszóló ünnepére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?