Király Linda: #1

Linda rendelkezik egy speciális tulajdonsággal. Amíg koloratúr szoprán hangja sokat ígér az operaénekesnői pályán, addig rendkívül otthonosan mozog az r&b, a hip-hop és a gospel világában is.

Az énekesnő 1983-ban született New York-ban. Klasszikus zenei tanulmányait tizenkét éves korában kezdte. Majd felvételt nyert a Bosies Preforming Art Institute-ba, a művészeti középiskolába a hatszáz jelentkező közül őt is kiválasztották. Ez az iskola a nyolcvanas évekig Fame néven volt ismert világszerte, az itt forgatott tévésorozat kapcsán, amely a suli tinédzsereinek életét mutatta be. 1999-ben Linda a családjával Magyarországra költözött. Tanulmányait a Bartók Béla Zenei Középiskolában valamint a Budapesti Nemzetközi Gimnáziumban folytatta. 2001-től Komlóssy Erzsébetnek, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas művészének a tanítványa. A Szerelem utolsó vérig című film betétdalával robbant be a magyar zenei életbe, és az elmúlt év végén végre megjelent az első nagylemeze is. Hallgatva az anyagot, eszünkbe juthat az örök mondás, miszerint a jó munkához idő kell. Az albumot javarészt az Amerikai Egyesült Államokban vették fel, méghozzá világhírű producerek közreműködésével. A stílszerűen #1 címet viselő korong tizenhét dalából kilenc angol nyelven íródott. A nyolc magyar szerzemény többsége Presser Gábor nevéhez fűződik. (z, péjé)

A dalok szavakba öntve

1. Intro – Simon Stewart írta, aki a világon a legeslegjobb haverom. Mivel annyi különböző stílusú dal található a lemezen, szükségét éreztük, hogy összegezzünk.

2. Use Me – Denzel Foster és Simon írták. Arról szól… hát, hogy mondd el, mi mindent tennél velem. Jó kis flörtös nóta. Amerikában angol nyelvű rapbetéttel jelenik meg, de a magyar lemezen QC magyarul rappel.

3. Unconditional Love – Feltétel nélküli szerelem. J’-Marquis írta, aki egy lelki pásztor fia. Hihetetlenül tehetséges ember, árad belőle a zene.

4. A fák is siratják – A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról betétdala, Presser szerzeménye. Azonnal beleszerettem, gyönyörű a harmóniavilága.

5. Holla – Mousse T és Errol Rennalls írták. A holla egy szleng arra, amikor egy fiatal pasinak vagy csajnak megtetszik valaki, és el akarja érni, hogy az illető felhívja őt. Kis szójáték, jópofa vicc. Rock-funk-r&b mix.

6. Szabadon élni – Pici bácsi és Dusán írták nekem ezt a rockszámot, ami tök jó, mert minden zenei stílust ki akarok próbálni. Dusán azt akarta kihozni belőle, hogy fiatal lány vagyok, aki kitör a kötöttségek alól, és szabadon él. Mindig beletalál, minden szövegét magaménak érzem.7. Két szív – A Szerelem utolsó vérig betétdala ez is, csak nem kapott annyi figyelmet, amennyit megérdemelt volna. Gyönyörű dallam és szöveg.

8. Fast Lane – Kis szójáték arról, hogy a kocsik és a szex között milyen összefüggés lehet. Nem egy éneklős dal, de jópofa, fiatalos, bulis. Imádom a kocsikat, úgyhogy fast lane!

9. Dreaming – A 4U-s Giovannival gyakran zenélgetünk, ő az egyik legjobb haverom itthon. Harmóniákat játszott akkor is, amikor ez a dallam beleült a fülembe. ĺrtam rá szöveget, és ez lett belőle. Nem sláger-, inkább amolyan zenésznóta. Az én lelkemre gyógyító hatással volt.

10. Tell It To The World – El akarom mondani a világnak, mennyire szeretlek. Mindegyik dal mond valamit az életemről, ez is. Egy férfinak szól. Próbáltunk a magyar kultúrából bizonyos elemeket becsempészni az amerikai stílusú r&b zenébe; a dal harmóniái, meg a hegedű mind onnan erednek. És némi opera is van benne, egy ária.

11. És mégis – Tipikus amerikai stílusú nagyéneklős dal, magyar szöveggel.

12. Másik igazság – Amikor felhívott Pici, hogy menjek fel a Vígszínházba, mert írt pár dolgot, csak harmóniák voltak meg ebből a dalból, szöveg, dallam semmi, és mégis, ahogy meghallottam, beleszerettem. Adtam pár ötletet, hogy miről szóljon Dusán szövege, és amikor megkaptam a kész dalt, majdnem elájultam. „Sosem kérdeztem, hogy hol jártál, közös ágyban miről álmodtál.” Elképesztő! Imádom!

13. Crush – Az első közös dalunk Simonnal. Biztos ismerős az érzés: tizenéves vagy, tetszik valaki, de nem mersz odamenni hozzá, mert elpirulsz, valahányszor ránézel. Tizenkilenc voltam, amikor a dal született, és arról szól, nem igaz, hogy ennyi idősen is úgy viselkedem, mint egy tini.

14. That Day – Egy történet az életemből, amikor találkoztam valakivel, és nem tudtam eldönteni, hogy ez álom vagy valóság, annyira tökéletes volt. Az egyik kedvencem, bár nehéz dal, öt oktávot énekelek benne.

15. Jumpin’ My Ride – Errol Reid írta. Jópofa nyári nóta. Tudod, Amerikában vannak azok a kocsik, amik száguldanak, ám mi megfordítottuk az egészet, mert most csajok ülnek az autóban, és ők stírölik az utcán sétáló pasikat. Jó kis klipet lehetne rá csinálni.

16. Outro – A keretes szerkezet kedvéért, mindössze fél perc.

17. Szerelem utolsó vérig (Remix)

18. Club Song

(Popcorn alapján pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?