Ki mit állít ki?

<p>Egy minden érzékszervre ható élménykiállítás a történelem legismertebb hajókatasztró-fájáról. Egy interaktív ele-mekkel gazdagított történelmi visszapillantás az 1000 előtti Közép-Európára. Komatállal érkező kortárs magyar szob-rászművészek. Három pozsonyi kiállítást ajánlunk.</p>

A szlávok és a kereszt

Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Ausztria 30 közgyűjteményéből mintegy 1400 értékes régészeti leletet tár az érdeklődők elé az a nemzetközi vándorkiállítás, amely a nagymorva területek tárgyi kultúráját, a kereszténység közép-európai kezdeteit mutatja be a pozsonyi várban. Soha ilyen gazdag válogatás nem született még nagymorva ékszerekből, fegyverekből, használati tárgyakból, az igényes installáció, az interaktív elemek, a korabeli sírok, szakrális építmények makettjei pedig még közelebb viszik a látogatókhoz a térség több mint ezer évvel ezelőtti életét.

Nagymorávia és a kereszténység kezdetei. SZNM – Történeti Múzeum, pozsonyi vár. Megtekinthető: november 1-ig.

Szobor és objekt

20. alkalommal rendezték meg idén Pozsony nagy nyári képzőművészeti projektjét, a Szobor és objekt című nemzetközi kiállítássorozatot. „Komatálat hoztam, meg is aranyoztam, szív küldi komának, koma küldi komának…” – ezzel a dalrészlettel kínálja a kortárs magyar szobrászművészek Mirbach-palotában installált Koma című kiállítását Dárdai Zsuzsa kurátor, aki a tárlat anyagát a magyar geometrikus absztrakt vonalat képviselő művekből állította össze. A kiállítás Bányász Éva, Botos Péter, Haász István, Harasztӱ István, Hetey Katalin, Fajó János, Kalmár János, Kelle Antal, Maurer Dóra, Megyik János, Mengyán András és Saxon Szász János munkáiból válogat.

Koma – Kortárs magyar geometrikus absztrakt. Pozsonyi Városi Galéria. Megtekinthető augusztus 23-ig.

A Titanic legendája

30 kamion szállította Pozsonyba annak a vándorkiállításnak az anyagát, amely a történelem leghíresebb hajókatasztrófájának emlékeit vonultatja fel. Nagy látványt, feszült atmoszférát, minden érzékszervre ható élményt ígér a Titanic című tárlat, és nem is marad adós: végigjárhatjuk az 1912-ben elsüllyedt tengerjáró rekonstruált helyszíneit, a luxuskabinoktól a harmadosztályon át a gépházig; megbámulhatjuk a tragédiát „túlélt” eredeti tárgyakat (a tárlókban) és akár meg is tapogathatjuk a díszletként alkalmazott replikákat; az információs paneleknek köszönhetően pedig mindent megtudunk a témáról, a hajó tervezésétől kezdve a katasztrófa után bevezetett biztonsági szabályokig. Belépéskor beszállókártyát kapunk, a 2228 utas egyikének a nevével. A végére aztán kiderül, túléltük-e vagy sem.

Titanic. Incheba, Pozsony. Megtekinthető: december 6-ig.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?