Kultúra

Kezdődik a 44. Duna Menti Tavasz

Dunaszerdahely | Május 28-án a gyerekek négy napra átveszik a hatalmat Dunaszerdahelyen. Övék lesz a város kulcsa, királyt választanak maguk közül, Dunaszerdahelyt pedig átkeresztelik Mesevárosra.
Juhász Katalin

2019. május 27. 15:33

duna menti tavasz
Illusztráció (Fotó: Somogyi Tibor) 

A Duna Menti Tavasz, az egész magyar lakta régió legnagyobb gyermek báb- és színjátszófesztiválja. A színpadon szereplők száma minden évben ötszáz fő körül mozog, a produkciókat értékelő zsűri tagjai szakmai tanácsokkal is ellátják a csoportok vezetőit, rendezőit. A döntőt regionális elődöntők, válogatások előzték meg több helyszínen, május elején és közepén. Nézzük, kik jutottak el Dunaszerdahelyre, és mit láthatunk tőlük. 
Kedd délelőtt, a szereplők felvonulása és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti ünnepélyes ceremónia után, 9.30-kor kezdődik a bábos versenyműsor. Elsőként a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központ és a Csemadok Vámbéry Ármin Városi Szervezetének Fókusz Gyermekszínpada A császárnő új ruhája című színpadi játékot mutatja be Jarábik Gabriella és Kuklis Katalin rendezésében. Ezt követően a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola Új Hullám Színjátszó Csoportja lép színpadra, előadásuk címe Unalom a köbön (r.: Sziklai Krisztina és Madocsai Kardos Klaudia). Ezután a Csupaszív királyfi című bábmese következik a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tan-nyelvű Alapiskola Virgoncok Bábcsoportjának előadásában (r.: Csiffári Renáta). A népszerű Sün Balázs című verses mesét a Felsővámosi Magyar Tannyelvű Alapiskola Tikiriki Bábcsoportja adja elő (r.: Nagy Böbe. A feledi Szombathy Viktor Alapiskola Meseláda Bábcsoportja nemes egyszerűséggel Mese címre keresztelte előadását, amelyet Makó Kovács Erika állított színpadra. 
Az Ógyallai Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskola Fityfiritty Bábcsoportja 11.45-kor lép színpadra a Többet ésszel… című bábjátékkal, Bencsics Varga Mária rendezésében. Utánuk a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek VMK Gézengúzok Bábcsoportja következik Csörgei Tünde vezetésével, a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című bábmesével. A komáromi Eötvös Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola Tekergők Bábcsoportja a Brémai muzsikusok történetét eleveníti fel, ennek az előadásnak három rendezője is van: Izsák Katalin, Gazdag Nagy Anikó és Tóth Tibor. 
A délutáni program a Vörös rébékkel kezdődik 14 órakor, amelyet a Gömörfalvai Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportja ad elő (r.: Vezér Klára, Dolinsky Irén és Csutor Vezér Zsófia). A gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola Mazsola Bábcsoportja A só című népmesével versenyez (r.: Mahor Katalin). A nap születése című bábjáték a szenci Szenczi Molnár Albert Magyar Tannyelvű Alapiskola Tátika Bábcsoportjának előadásában lesz látható (r.: Sándor Erika és Molnár Enikő). 
Szerdán, május 29-én 8.30-kor kezdődnek az események a vmk színháztermében, ahol másodszor is kiszorul a küszöbre Sün Balázs, ezúttal a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda Diósförgepatonyi Csipcsirippek csoportjának köszönhetően (r.: Mészáros Anikó és Molnár Erika). A Kisgéresi Magyar Tannyelvű Alapiskola Mustármag Bábcsoportja 3+1 címmel mutat be bábjátékot (r.: Blanár Gabriella). Ezt követi Az ördögkirály leánya című bábos mese a pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium Iciri-Piciri Bábcsoportjának előadásában (r.: Farkas Márta). 10.30-tól Évszakok – játékok, szokások címmel láthatunk szerkesztett játékot a Bélyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Gyöngyöcske Gyermekcsoportjától (r.: Szakszon Anna). A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Kincskeresők Színjátszó Csoportja a Malac Julcsa című palóc népmesével érkezik a döntőre (r.: Mészáros Piroska és Okos Zsuzsa). Ezután játékos versek és verses játékok következnek a szenci Csemadok Kincskereső Rigó Színpadának előadásában (r.: Polák Margit és Molnár Enikő). Méhek a vonaton címmel magyar népmese kerül színre 13 órától, az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Búzácska Gyermekcsoportjának köszönhetően (r.: Jusztin Czaudt Éva). A Doja, a cigánytündér című népmese-feldolgozást a királyhelmeci Varázskerék Színjátszó Csoport adja elő (r.: Pirigyi Marica, Dakos Szilvia és Szabó Alica). Utánuk az ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskola Csillag-szóró Színjátszó Csoportja következik egy színpadi játékkal, melynek címe Kendőzetlenül (r.: Gajdács Zsuzsanna, Bóna Tímea és Viczencz Gábor). 
A csütörtöki program 8.30-kor kezdődik A szúnyog című népmesével, a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola Hajnalka Színjátszó Csoportjának előadásában (r.: Szücs Ágnes és Kovács Adriana). A Játékok a fonóban a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola Galiba Gyermekcsoportjának szerkesztett játéka (r.: Pierzchala Mária, Székely Zsuzsa és Miko Katalin). Ezután megtudhatjuk, Hogyan szerzett feleséget Taskó, a szerkesztett játékot a Sajógömöri Magyar Tannyelvű Alapiskola Csicsergő Gyermekcsoportja adja elő (r.: Pusko Enikő). 10.30-kor következik a Színházasdi című színpadi mű, előadja a komáromi Eötvös Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola Színt Vivők Színjátszó Csoportja (r.: Laboda Róbert). Ezután a füleki Csemadok Alapszervezete és a Füleki Gimnázium Zsibongó Kisszínpada következik A kis kuruc című dramatizált játékkal (r.: Szvorák Zsuzsa). A Csudahalott című népballadát a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola Gólyaláb Színjátszó Csoportja adja elő (r.: Laboda Róbert és Kotiers Éva). A Marcelházai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Csemadok Alapszervezetének Napsugár Hagyományőrző Csoportja 13.15-kor lép színpadra a Tollfosztóban című szerkesztett népi játékkal (r.: Poništ Tünde). Pelikánmadár címmel vitt színpadra egy népmesét a lévai Juhász Gyula Magyar Tannyelvű Alapiskola Pitypang Színjátszó Csoportja (r.: Baran Ivett, Sava Erzsébet és Levák Anikó). A Bátkai Alapiskola Huncutkák Színjátszó Csoportja előadásának címe … , mert játszani jó! (r.: Hencz Annamária). 
(Felsorolásunk tájékoztató jellegű, az előadások sorrendje, időpontja és a műsor változhat.)
A péntek délelőtt az eredményhirdetésé, előtte zászlóbontás, király- és fesztiválbúcsúztató lesz, illetve két vendégelőadást láthatnak a részvevő gyerekek, akiknek a négy nap során számos kísérőprogrammal is kedveskedik a fesztivált szervező Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Kollár

„Ha átszakad a gát, akkor még óriási problémáink lehetnek a járvánnyal”

koronavírus iskola

Integrált diák- és pedagógiai asszisztens

Pavlína Matovičová

Matovič megtörte a csendet: beszélt felesége befektetéseiről

Tadej Pogacar
Frissítve

Tour de France – Pogacar emberfeletti időfutam-győzelmével mindent vitt

csomag

Drágább lesz a külföldről, köztük Kínából rendelt áru

koronavírus Nagy-Britannia

Négyhavi csúcson az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.