Kés a tyúkban – tyúk a képen

Losonc. Tomáš Agat Blonski neve nem ismert széles körben talán még a fotográfia hívei körében sem. A fiatal művész 1975-ben Kassán született, és Losoncon nőtt fel. Kassán az Iparművészeti Középiskolában grafikát tanult, majd Pozsonyban, a képzőművészeti főiskolán fényképészetet. Fotói 1996-tól láthatók kiállításokon.

Losonc. Tomáš Agat Blonski neve nem ismert széles körben talán még a fotográfia hívei körében sem. A fiatal művész 1975-ben Kassán született, és Losoncon nőtt fel. Kassán az Iparművészeti Középiskolában grafikát tanult, majd Pozsonyban, a képzőművészeti főiskolán fényképészetet. Fotói 1996-tól láthatók kiállításokon. Művészi hitvallásának alapeszméje a szabadság, nem szereti a beskatulyázást. Véleménye szerint a művészet iránt tapasztalható érdektelenség egyik oka az, hogy az hosszú időn keresztül használja ugyanazokat a stílusokat és módszereket. Változatosságra, valami újra van szükség, vallja. „Ha elmegyek egy galériába, pihenni szeretnék ott, a legtöbbször mégis fáradtan távozom. Én azt szeretném, ha a látogatónak nem kellene gondolkoznia az alkotásaim felett, hanem inkább érzelmeket váltanának ki belőle.”

A losonci Nógrádi Galériában megrendezett önálló kiállításának gerincét főiskolai szakdolgozatának képei és részletei alkották. A törpe alakja fafaragásban, plakáton, fényképen, rajzon, szoborként, számítógépes figuraként is megjelent. Nem csak a közelmúltban lezajlott választások kapcsán idézte fel bennem a politikai karrierizmus lépcsőfokait az a szoborkollekció, amely azt a tény(kép)sort idézte, hogyan választja ki magából az apró, névtelen, „jellegtelen” törpetömeg azt az egyet, aki azután jelképesen vagy kevésbé jelképesen, tudatosan vagy nem tudatosan kialakítja maga körül a külvilágtól elzárt világát (vitrinét). A kiállított fényképek Tomáš Agat Blonski külföldi útjait idézték. Tárgyak az Egyesült Államokból, portrék Lengyelországból. Köznapi tárgyak, köznapi élőlények. Naponta találkozunk velük. Mégis, mások így, a képeken. Blonski olyan pillanatokat örökít meg, amelyeket nélküle talán nem vennénk észre. Különös érzés szembenézni Jadwigával, Kukával, Kubušával, Tomasszal és a többi portré alanyával. Amikor a hentesüzletben lábatlanul, fejetlenül, tollatlanul merednek felénk, csak arra gondolunk, hogy paprikásan, grillezve, főve vagy sütve készítjük el. Hogy a csontjaikat a kukába dobjuk, vagy a kutyának, macskának adjuk. Nemigen elmélkedünk azon, hogy szembenézzünk velük. Ezt pótolhattuk a kiállításon. Mert Blonski portréin nem emberek, hanem egyszerű tyúkok láthatók, valahonnan Lengyelországból, Přemysl városából. De származhattak volna máshonnan is, nem ezen és nem itt van, volt a hangsúly. Blonski eredetileg egereket akart fotózni, később döntött a tyúkok mellett. Hogy miért? „Az emberek hajlamosak arra, hogy a tyúkokban csak tyúkokat lássanak” – mondta a fiatal fotográfus.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?