Kultúra

Kerekes Vica a Bűnben

Április 29-én online közvetítéssel kínálja a navstevnik.online oldalán a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház Jozef Gregor Tajovský Bűn, valamint Gabriela Preissová A mostohalány című előadását.
author
Tallósi Béla

2021. április 19. 18:14

színház
Kerekes Vica a Szlovák Nemzeti Színház előadásában. (Braňo Konečný felvétele)

A még tavaly tavasszal elkezdődött, de a pandémia miatt hosszúra nyúlt próbafolyamat végén a szeptemberi bemutatóra kimagaslóan értékes előadás született – írtuk korábban –, amely nemcsak a klasszikus szlovák és a cseh drámairodalom eddig árnyékban fekvő, jeles műveire hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a rendező és az előadás dramaturgja, Daniel Majling milyen hatásosan olvasztott egybe két erős lüktetésű, tragikus történetet, amelynek végül is a férfiak a mozgatórugói, a nők pedig – titokban tartott szerelmi viszonyukkal – a szenvedő alanyai. 

Érett nő Tajovský Bűnének (Hriech) hőse, kétkezi munkára Amerikába szegődött férfi felesége. Háromévi távollét után most jön haza élete párja, de addigra már megvan a baj. Várandós az asszonyka. A birtokon dolgozó ifjú szolgával került testi kapcsolatba. Szilaj legény a szolga, nem volt képes ellenállni a vágyaival magára maradt nőnek. A következményekkel viszont ő sem számol. Megjön egy nap a gazda drága ajándékaival, de az öröm nem igazán ül ki az arcokra. Fel kell fedni előtte a titkot. Nincs sok teketóriázás, jobb, ha mielőbb megtudja, hogy takaros asszonykája nem maradt hűséges társa. Sem a büntetés, sem a vezeklés nem marad el, de a gyerek megszületik, s a kedélyek lassan csak elcsitulnak a házban.

Preissová A mostohalány (Její pastorkyňa) című története tragikusabb. Itt a hős húsz év körüli lány, akinek egy korban hozzá illő, igazi falusi pernahajder udvarol. A lány áldott állapotba kerül, de a férfi nem gondolja komolyan a kapcsolatot. Mikor a terhesség kiderül, már egy nála sokkal módosabb lánynak csapja a szelet, és titkát elhallgatva feleségül is kéri. A megesett lánynak akad ugyan kérője, csak éppen nem mutat hajlandóságot arra, hogy felnevelje egy másik, számára ellenséges férfi gyerekét. Hogy a menyegző mégis rendben lemenjen, a menyasszony anyja megöli az időközben világra jött gyermeket.

A megesett nő, a boldogság útjában álló, nem kívánt gyerek sorsa lett a közös nevezője a két történetből összegyúrt előadásnak, melyet Matúš Bachynec rendezett.

„Kerekes Vica nagy ívű filmes pályája mellett először játszik szlovák színpadon, és máris a Nemzetiben. Remekül helytáll a vonzó, megesett asszony szerepében. Árnyalt játékával bizonyítja, hogy a színpadra is valós érzelmeket visz, nem csak a kamera elé. Komoly drámai szerepeket rakhatnak a vállára, elbírja. Erős tehetségét nem fogják összeroppantani a még súlyosabb színészi terhek sem” – írtuk lapunkban Kerekes Vica alakításáról a tavalyi szeptemberi bemutatót követően. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.